Bylinky a babské recepty proti kašľu. Poznáte ich?

Kašeľ je jedným z príznakov viacerých vírusových a bakteriálnych ochorení. Organizmus ním prečisťuje dolné dýchacie cesty a sliznice zbavuje baktérií a nadbytočného hlienu. Ako sa s ním účinne popasovať?

14.01.2023 06:00
kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop Foto:
Bylinkové sirupy proti kašľu sú vhodné nielen pre dospelých, ale aj pre deti.
debata

Kašeľ najčastejšie spôsobuje infekcia horných dýchacích ciest. Kašeľ je vždy nepríjemný, najmä keď je suchý a dráždivý. Taký kašeľ nás môže postihnúť náhle, aj keď nám „vyschne v hrdle“. Vtedy prichádzajú na pomoc cukríky, pastilky či tabletky proti kašľu a na vykašliavanie či riedenie hlienov. „Cmúľanie cukríkov podporuje tvorbu slín, viac prehĺtame, a tým zvlhčujeme hrdlo. Preto nám pri akútnom kašli, napríklad v suchej miestnosti, pomôžu trebárs obyčajné mentolové, prípadne bylinkové cukríky,“ vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi.

Domáce sirupy proti kašľu

Naša prírodná lekáreň je však plná „prípravkov“ proti kašľu. Dobre ich poznali naše prastaré mamy a účinné sú aj dnes.

  • Cibuľový sirup

Ošúpanú cibuľu nakrájajte na tenšie plátky. Tie vkladajte do zaváraninového pohára a striedavo zalejte medom – vrstva cibule, vrstva medu. Keď cibuľa pustí šťavu, máte sirup hotový. Užívajte 1 lyžicu každé 2 – 3 hodiny.

  • Zázvorový sirup

Postup je podobný, ako pri cibuľovom sirupe, no namiesto cibule použite zázvor a na tenko nakrájané ošúpané plátky citróna. Med môžete zmiešať so škoricou.

  • Majoránkový alebo tymiánový sirup

Tieto bylinky majú príjemnú, upokojujúcu chuť, uvoľňujú dýchacie cesty a pomáhajú najmä pri dusivom kašli. V 2 dcl vody rozpustite 150 g cukru, zvarte na sirup a pridajte lyžicu sušenej majoránky alebo tymiánu. Na miernom ohni povarte asi 3 minúty, potom nechajte vylúhovať do druhého dňa, preceďte a podávajte. Použiť môžete aj šalviu.

Ak nemáte časovú kapacitu či chuť vyrábať si domáce sirupy, vhodné prírodné bylinné sirupy nájdete aj v lekárňach. „Takéto bylinkové sirupy pôsobia ako pohladenie na podráždené hrdlo a účinné látky v nich pomáhajú organizmu zvlhčovať sliznice aj hojiť zápaly. Obsahujú len čisto prírodné produkty ako skorocel, šípky, mätu, lipový kvet, materinu dúšku či smrek. Sú preto vhodné nielen pre dospelých, ale aj deti od 1 roka,“ vysvetľuje doktorka farmácie Anna Jauschová a dodáva: „Napríklad šípky so skorocelom podporujú imunitu, mäta zasa pomôže vyčerpanému organizmu zrelaxovať. Výborne zvlhčujú hrdlo a hltan, pomáhajú zvládnuť suchý aj vlhký kašeľ. Pri kašli, tak ako pri iných ochoreniach, netreba zabúdať na pitný režim, pomáha tiež zvlhčovanie vzduchu.“ Takéto sirupy pomôžu účinne zmierniť príznaky spojené s nachladnutím, teda nielen kašeľ, ale tiež bolesť v krku, podráždenie hlasiviek alebo zachrípnutie.

Iné prostriedky na úľavu od kašľa

  • Zemiakové obklady

Pri dlhotrvajúcom, neutíchajúcom kašli používali naši predkovia aj zemiaky. Dva veľké zemiaky uvarili v šupke, ešte teplé ich roztlačili v bavlnenej látke (môžete použiť klasickú kuchynskú utierku) a prikladali na hruď ako teplý obklad.

  • Bylinkový kúpeľ

Ak nemáte teplotu, už spomínaná majoránka, šalvia či tymián vám pomôžu aj vo forme kúpeľa. Na liter vriacej vody použite 2 lyžice byliniek, vlejte do vane s teplou vodou a pridajte šálku soli. V kúpeli relaxujte, len kým je voda teplá. Potom sa zabaľte do teplej deky a ľahnite si do postele. Zemiakový obklad má po takomto kúpeli ešte vyšší účinok.

  • Med a klinčeky

Med upokojí podráždené hrdlo, klinčeky tlmia bolesť. Tri polievkové lyžice medu nalejte do pohára, vložte doň 5 – 6 klinčekov a nechajte cez noc odstáť. Ráno klinčeky vyberte a užívajte lyžičku medu niekoľkokrát denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #nádcha #vírusy #kašeľ #baktérie