Nielen obvod pása je dôležitý. Aký je váš obvod krku?

Pickwickov syndróm je ochorenie, ktoré je typické pre extrémne obézne osoby. Samuel Pickwick bol hlavnou postavou knihy Charlesa Dickensa - Kronika Pickwickovho klubu. Práve vzhľad večne unaveného Samuela Pickwicka viedol k tomu, že ochorenie lekári nazvali Pickwickov syndróm. Tento syndróm je známy už od roku 1956.

18.01.2023 06:00
meter, krajčírsky meter, obvod krku, hmotnosť,... Foto:
Aj obvod krku je dôležitý, najmä ak ide o problém spánkového apnoe.
debata

Príčinou vzniku Pickwickovho syndrómu je obezita. Telesný tuk sa hromadí na pacientovom bruchu potom utláča telesné orgány. Najväčšie ťažkosti pacient pociťuje v ľahu, kedy brucho tlačí na pľúca a sťažuje tak dýchanie.

„Pickwickov syndróm je kombinovaný syndróm hypoventilácie (znížená výmena vzduchu v pľúcach) súvisiacej s obezitou a spánkovým apnoe (opakované epizódy zastavenia dýchania počas spánku). Hypoventilácia pri Pickwickovom syndróne je spôsobená závažnými mechanickými obmedzeniami dýchania pri rozpínaní hrudníka, ktoré sú spôsobené ťažkou obezitou. Výpadky dýchania v spánku, obštrukčné spánkové apnoe, je bežné u mužov s obvodom krku väčším ako 43 cm a u žien s obvodom krku väčším ako 41 cm,“ píše sa v odbornom časopise Lekárske listy z decembra 2022.

Ideálny obvod krku u dospelého je pätina telesnej výšky plus jeden centimeter.

Pickwickov syndróm sa prejaví nedostatkom kyslíka a dýchavičnosťou, ktorá sa zhoršuje v ľahu a pri námahe. Pacient je cyanotický (čiže má modravé sliznice) pre nedostatočné okysličenie. Mäkké podnebie chorého je ochabnuté a spôsobuje tak spánkové apnoe. Ide o stav, kedy chorý v noci prestane chvíľkovo dýchať. Tento okamih si ráno nemusí pamätať.

Veľkým problémom pri tomto probléme je zvýšenie krvného tlaku – hypertenzia. Tá môže vyústiť do srdcovo-cievnych problémov. Ak takto extrémne obézny pacient prestáva v spánku pravidelne dýchať a má oslabené srdce, môže sa tento stav skončiť náhlou smrťou.

Primeraný obvod krku:

Chlapci

6 rokov: 28,5 cm

10 rokov: 32 cm

14 rokov: 36,1 cm

18 rokov: 39,1 cm

Dievčatá

6 rokov: 26,9 cm

10 rokov: 30,5 cm

14 rokov: 32 cm

18 rokov: 34,5 cm

Lekár diagnostikuje Pickwickov syndróm na základe popisu ťažkostí pacientom. Ak si chorý svoje príznaky v noci neuvedomuje, dajú sa zhodnotiť podľa monitoringu spánkového cyklu v spánkovom laboratóriu. Na ochorenie upozorní tiež laboratórne vyšetrenie. V krvi je totiž veľmi nízka koncentrácia kyslíka a vysoká hladina červených krviniek. Organizmus sa tak snaží kompenzovať nedostatočný prísun kyslíka.

Úplne jednoduchou pomôckou je obvod pása, ten... Foto: SHUTTERSTOCK
obezita, nadváha Úplne jednoduchou pomôckou je obvod pása, ten sa meria obyčajným centimetrom a platia kritériá: pre ženy 80 cm, menej prísne je 88 cm, pre mužov 94 cm, menej prísne je 102 cm.

Základom liečby je radikálna zmena životného štýlu. Chorý musí schudnúť. Pretože hlavnou príčinou jeho ťažkostí je práve obezita.

Obezita sa však nezisťuje len obvodom krku (v tomto prípade je to skôr problém so spánkovým apnoe), ale výpočtom indexu telesnej hmotnosti BMI alebo meraním percenta tuku v organizme prostredníctvom rôznych prístrojov. U svalnatých, alebo naopak, ľudí bez svaloviny či Ázijčanov, však môže byť výpočet BMI skresľujúci, preto, ak už máme v ruke krajčírsky meter, dobré je odmerať si aj obvod pása. A hneď sa dozviete niečo viac o svojej nadváhe či obezite. Ale niekedy na to stačí pohľad do zrkadla, však?

Klasifikácia obezity podľa WHO

Hoci je akceptovaných niekoľko klasifikácií a definícií stupňov obezity, najrozšírenejšou je klasifikácia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) založená na výpočte indexu telesnej hmotnosti. Tento index sa vypočítava hmotnosť v kilogramoch deleno výška v metroch na druhú.

  • nadváha 1. stupňa (bežne a jednoducho nazývaná nadváha) – BMI – 25 až 29,9 kg na meter štvorcový
  • nadváha 2. stupňa (bežne nazývaná obezita) – BMI – 30 až 39,9 kg na meter štvorcový
  • nadváha 3. stupňa (bežne nazývaná ťažká alebo morbídna obezita) – BMI = alebo viac ako 40 kg na meter štvorcový

(Chirurgická literatúra má aj kategóriu superobezity viac ako 50 kg na meter štvorcový.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #obvod pása #spánkové apnoe #obvod krku #meter