Hypertenzia sa nevyhne takmer nikomu v zrelom veku

Nie je to choroba len seniorov. Ak je človek v práci pod dlhodobým stresom, má zlú životosprávu, je imúnny voči aktívnemu pohybu, je načase si odmerať tlak a začať niečo robiť.

21.01.2023 06:00
doktor, lekár, meranie tlaku, tlakomer, vysoký... Foto: ,
Strava dokáže významne ovplyvniť krvný tlak. Neprospieva mu nič mastné, ťažké a slané.
debata

Vysoký krvný tlak, odborne hypertenzia, sa vo vyspelých krajinách vyskytuje u 15 až 20 % populácie, vo veku nad 60 rokov až u polovice obyvateľstva. Vo vyspelých krajinách sa vyskytuje hypertenzia až u 90 percent obyvateľov, ak sa dožijú dlhovekosti.

Hovorieva sa, že polovica ľudí na svete má hypertenziu, z nich polovica o hypertenzii ani netuší. Z tých, čo vedia, sa polovica nelieči a z liečených je polovica liečená nesprávne. Jednoducho povedané, len jedna osmina ľudí postihnutých hypertenziou je správne liečených.

Hodnoty krvného tlaku sa uvádzajú v milimetroch ortuťového stĺpca. Táto jednotka sa označuje ako mm Hg. Hypertenzia nastáva vtedy, ak je krvný tlak dlhodobo v hodnotách nad 140/90 mmHg, prípadne u diabetikov nad hodnotami 130/90 mmHg.

V boji proti vysokému tlaku prvé miesto zastáva zmena životného štýlu. Dostatok pohybu, kvalitná strava obsahujúca veľa ovocia a zeleniny, redukcia telesnej hmotnosti, skoncovanie s fajčením a zníženie stresu sú prvé kroky, ktoré treba učiniť. V situácii, keď sú potrebné lieky, môže lekár ich dávky držať na minimálnych hodnotách v prípade, ak je pacient uvedomelý a skutočne prešiel zmenou tempa. Úspechom v liečbe je disciplína, pozitívny vzťah medzi lekárom a chorým a dodržiavanie dlhodobého užívania liekov.

žena, tlak, meranie Čítajte aj Vysoký tlak nebolí. Správne meraný pomáha predĺžiť život

Rizikové faktory

Aj keď postihuje ľudí vo vyššom veku, nie je to choroba seniorov, pretože ak je človek v práci pod dlhodobým stresom, má zlú životosprávu, je imúnny voči aktívnemu pohybu, je načase dať si odmerať tlak a začať niečo robiť.

  • Rizikové faktory delia odborníci na neovplyvniteľné a tie, ktoré sa dajú zmeniť. Medzi najrizikovejšie faktory sa radí nadváha, prejedanie sa, zvýšený príjem soli, nadmerné pitie alkoholu, nedostatok pohybu, sedavý spôsob života, inzulínová rezistencia, nedostatok horčíka, draslíka a vápnika, znečistenie vonkajšieho prostredia, fajčenie a stres. Tieto všetky možno regulovať.
  • Lenže poznáme aj tri neovplyvniteľné rizikové faktory. Prvým je vek. Teda čím je človek starší, tým sa úmerne zvyšuje riziko srdcovo-cievneho ochorenia. Ženy sa s ním stretávajú spravidla vo veku 65 rokov, muži vo veku 55 rokov. Druhým je pohlavie. Mužov trápia srdcovo-cievne ochorenia oveľa viac ako ženy. Tretím faktorom, najvážnejším, je dedičnosť. Ak srdcovo-cievne ochorenia postihujú rodičov, ktorí zomreli na infarkt alebo mozgovú mŕtvicu, riziko u ich detí výrazne rastie.

Váha je dôležitá, pohyb ešte viac

Veľká obéznych ľudí trpí vysokým tlakom najmä kvôli svojej ručičke na váhe. Lekári im tak ako súčasť liečby odporúčajú schudnúť. U pacientov, ktorí sa nadbytočných kíl zbavia, často dochádza k výraznej náprave ich zdravotného stavu. K ideálnej váhe sa dá najrýchlejšie prepracovať pohybom.

Priemerný dospelý človek by mal venovať cvičeniu aspoň 150 minút týždenne, a to v miernom tempe. Pri hypertenzii sa odporúča zvýšiť intenzitu cvičenia, kardio je dobré doplniť o silový tréning.

Senior dlhý život šťastný Čítajte aj Ako si predĺžiť život? Máme zopár pravidiel správneho životného štýlu

Zdravie na tanieri

Strava dokáže významne ovplyvniť krvný tlak. Neprospieva mu nič mastné, ťažké a slané. Extra pozornosť vyvoláva soľ, pretože obsahuje sodík. Denne by mal človek prijať 2 300 miligramov soli, no Slováci si jej doprajú oveľa viac. Naopak, v jedálnom lístku sú vítané ovocie, zelenina, celozrnné potraviny a tie s nízkym obsahom tukov. A k tomu jedlá s vysokou hodnotou horčíka, vápnika a antioxidantov. Pozitívne účinky majú rovnako probiotické baktérie nachádzajúce sa v jogurte a iných fermentovaných výrobkoch.

Stop cigaretám, alkohol s mierou

Je dokázané, že keď sa človek zriekne cigariet, krvný tlak nakrátko poklesne. Skoncovanie s cigaretami má množstvo výhod, pretože utlmené chuťové poháriky, nútia jedlo viac soliť a príjem sodíka je omnoho vyšší. Malá dávka alkoholu môže mať na krvný tlak priaznivý účinok, nekontrolovateľné nadmerné pitie má presne opačný efekt.

Bez stresu a v pohode

Stres dokáže zvýšiť tlak. Spolu s rozčúlením u väčšiny ľudí má za následok, že tlak rýchlo vyletí. Odborne sa tento stav nazýva situačná hypertenzia. Akútne zvýšenie tlaku pociťujú pri strese aj tí, ktorí sa naň liečia a vzorne užívajú lieky. Tie tlak síce udržia pod kontrolou, no napriek tomu sa pri strese prudko zvýši. Pri rýchlom životnom tempe je veľmi dôležité nájsť si čas na relax. Možností je veľa, pomôže hudba, meditácie, šport, čítanie či prechádzky v prírode.

Kávičkári

Veľa kofeínu sa negatívne odráža na hodnotách na tlakomere. Priemerne tri kávy denne nezaškodia, viac už predstavuje nebezpečenstvo. Veľa ľudí žije v domnienkach, že káva má negatívny vplyv na srdce a cievy, keďže zvyšuje tlak krvi. Áno, je to tak, ale iba pri nízkych koncentráciách, pretože pri tých vyšších sa kofeín vstrebáva rýchlejšie, rozširuje cievy, a tak sa krvný tlak nezvyšuje.

Zvýšenie tlaku môže byť viditeľné napríklad u ľudí, ktorí pijú kávu z času na čas. To ukazuje, že ich telo nie je na kofeín privyknuté. U zdravých ľudí s normálnym tlakom krvi priemerná denná konzumácia kávy krvný tlak neovplyvní.

Ilustračné foto.

Energia v plechovke, výbuch tlaku

Samostatnou kapitolou sú energetické nápoje, ktoré obsahujú nadmerné dávky kofeínu, ďalšie stimulanty ako je taurín, zvyšujú tlak a riziko nepravidelného srdcového tepu. Lekári zistili, že dokážu zdvihnúť horný tlak krvi až o 3,5 boda a poškodiť srdce. Pitie energetických nápojov spôsobuje predĺženie tzv. QT intervalu, čo je porucha elektrickej činnosti srdca, ktorá má za následok náhle arytmie. Človeka následne trápi nepravidelný pulz, ktorý môže mať fatálne následky.

Málo spánku, vysoký tlak

Spánkové problémy majú tiež za následok akútne aj chronické poruchy krvného tlaku. Tí, čo majú noci bez pokojného spánku, sa častejšie prejedajú, priberajú a sú v strese. Ak sa k tomu pripočíta únava a psychická nepohoda, výsledkom je jasná hypertenzia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý životný štýl #vysoký krvný tlak #hypertenzia