Poznáte trik na zníženie cholesterolu? My vám ho prezradíme

Príliš vysoké hodnoty cholesterolu, ktoré ohrozujú cievy a srdce, je možné šikovne znížiť konzumáciou relatívne lacnej a dostupnej potraviny.

24.01.2023 06:00
vajcia, Veľká noc Foto:
Pravidelný príjem jedla s obsahom tejto bielkoviny pomáha rovnako zlepšovať pružnosť pokožky.
debata (8)

Vaječný bielok dokáže urobiť so zanesenými cievami doslova zázraky. Okrem toho pomáha aj pri nadváhe a cukrovke.

Na pomoc v boji proti vysokému cholesterolu prichádzajú viaceré potraviny. Väčšinou také, ktoré majú dostatočný obsah vlákniny. V niektorých prípadoch však aj živočíšne potraviny dokážu pomáhať so znižovaním cholesterolu. Výborným príkladom je vaječný bielok. Jeho energetická hodnota je takmer zanedbateľná, má len asi 17 kilokalórií, pričom celé vajíčko až 71 kcal.

Vaječné bielky nemajú nasýtené (škodlivé) tuky ani cholesterol, čo z nich robí skvelé spestrenie jedálneho lístka. Bielok je ideálny do diéty pre ľudí, ktorých trápi vysoký cholesterol, ale aj srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka.

Vaječný bielok znižuje krvný tlak

Pýši sa totiž obsahom až cca 50 mg draslíka. Ide o životne dôležitý minerál, elektrolyt, ktorý sa spája nielen so zdravím kostí, ale aj srdca. Mnoho výskumov prichádza s dôkazmi, že draslík rozširuje krvné cievy, čím znižuje krvný tlak. Aj v tomto prípade existujú celkom presvedčivé dôkazy.

Na jednom výskume sa zúčastnilo asi 12-tisíc dospelých ľudí, ktorí konzumovali potrebnú dávku draslíka každý deň. Výsledky štúdie publikoval Archives of Internal Medicine a uviedol, že takýmto spôsobom došlo k zníženiu rizika ischemickej choroby srdca o 37 % a kardiovaskulárnych chorôb až o 49 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí prijímali nízke hladiny tohto minerálu.

srdce, cieva, bomba, infarkt, mŕtvica, trombóza, krvné doštičky Čítajte aj Nehrajte s mŕtvicou ruskú ruletu

Proti únave

Starší ľudia ocenia aj vplyv vaječnej bielkoviny na regeneráciu unavených svalov. Vaječný bielok obsahuje kvalitné proteíny, ktorých pravidelná konzumácia pomáha potláčať únavu, posilňuje svaly a zlepšuje imunitu. Na svoje si však prídu aj kosti, pretože bielky sú doslova nabité vápnikom. Pokiaľ si doprajeme túto časť vajca každý deň, môžeme sa podľa výskumov vyhnúť riziku zlomenín a osteoporóze. Spomínaná potravina rovnako zvyšuje „životnosť“ kostí a ich hustotu.

Jedenie vaječného bielka môže zlomeniny o čosi zredukovať. Táto potravina sa totiž chváli dostatočným množstvom kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá zlepšuje kvalitu a stav pokožky. Ľudské telo si kolagén dokáže vyrobiť samo, ale má to jeden háčik. Po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života jeho tvorba výrazne klesá.

Pravidelný príjem jedla s obsahom tejto bielkoviny pomáha rovnako zlepšovať pružnosť pokožky. Niektoré odvážnejšie štúdie dokonca presviedčajú, že bielkoviny a kolagén z vajec pomáhajú redukovať vrásky, ktoré spôsobilo nadmerné slnenie.

rodina v kuchyni Čítajte aj Zlepšite svoje stravovacie návyky. Ako na to?

Na čo si dať pozor?

  • Lekári a odborníci varujú pred tučnými jedlami a upozorňujú, že nízkotučná diéta je vhodná nielen pri zdravotných komplikáciách, ale aj ako súčasť prevencie a zdravotného životného štýlu aj zdravých ľudí.
  • Odporúčajú preto obmedziť spotrebu živočíšnych tukov, medzi ktoré patrí tučné mäso, slanina, tučné syry, maslo.
  • Vnútornosti patria na tanier len skutočne výnimočne, takže obmedzte aj mozoček, pečeň, ľadvinky, držky, jazyk. Ak ste milovníci sladkého pečiva alebo zákuskov, pozorne čítajte – obsahujú veľa skrytých tukov, transmastných kyselín, ktoré zvyšujú hladinu zlého cholesterolu v krvi.
  • Stop by ste mali dať vyprážaným jedlám, hranolčekom, majonéze a smotanovým dresingom, rôznym napolitánkam aj čokoládovým tyčinkám.
  • Kávičkári budú smutní, ale neodporúča sa ani pitie veľkého množstva kávy, snažte sa ju obmedziť na minimum. Navyše, ak si kávu ochucujete smotanou, prípadne plnotučným mliekom, zvyšujete si tak hladinu cholesterolu v krvi.
  • Naproti tomu sa viac odporúča konzumácia hydinového mäsa, zeleniny a mliečnych výrobkov s nižším obsahom tukov a kvalitné rastlinné oleje. Denná dávka zeleniny by mala predstavovať 300 až 400 gramov, ovocia 200 gramov.
  • Ak budete mať chuť na sladkosti, siahnite radšej po tabličke kvalitnej horkej čokolády alebo si môžete pochutnať na neochutených, nesolených a nepražených orechoch.
  • Stravu doplňte o vlákninu, napríklad ovsenými vločkami a zvýšte i príjem strukovín.
  • Medzi zdravšie oleje sa radí repkový a olivový olej, a to vďaka tomu, že obsahujú množstvo nenasýtených mastných kyselín. Kým repkový olej je vhodný aj na tepelnú (ale i studenú) úpravu, tak najkvalitnejší olivový olej označovaný aj ako extra virgin či virgin je vhodný do studenej kuchyne, napríklad ako zálievka do šalátov. Tepelnou úpravou sa v ňom ničia užitočné látky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #zdravý životný štýl #vysoký krvný tlak #zdravie a prevencia