Vzorový jedálny lístok, ktorý pomôže v boji s vysokým cholesterolom

Okrem pravidelného pohybu a redukovaním stresu, viete výrazne znížiť cholesterol aj zdravou stravou. Poradíme vám ako na ňu.

22.01.2023 06:00
zdravá strava, ovocie a zelenina, zdravé potraviny Foto:
Hladinu cholesterolu možno výrazne znížiť stravou a pohybom.
debata (1)
Pondelok
raňajky zelený čaj, dalamánka, nízkotučný topený syr
desiata broskyňa
obed bravčová panenka v bylinkách s pečenou zeleninou
desiata nízkotučný biely jogurt
večera placky so zeleninovým karí
2. večera paradajka
Utorok
raňajky biela káva (s nízkotučným mliekom), celozrnný chlieb, dusená šunka
desiata uhorka
obed hovädzie na kešu, ryža, miešaný šalát zeleninový
olovrant müsli tyčinka
večera špagety s paradajkovou a bazalkovou omáčkou
2. večera mandarínka
Streda
raňajky čierny čaj s citrónom, celozrnné lupienky s nízkotučným jogurtom
desiata jablko
obed hovädzie mäso dusené v bielom víne, zemiak, ovocný šalát
olovrant jogurtový nápoj (nízkotučný)
večera pečená treska na provensalský spôsob, zemiak
2. večera paprika
cholesterol, zdravie, Čítajte aj Je možné poraziť vysoký cholesterol bez liekov? Tu je šesť rád, ako na to. A prečo sú dôležité jablká?
Štvrtok
raňajky biela káva (nízkotučné mlieko), celozrnný rožok, nízkotučný plátkový syr
desiata ovocný džús
obed jahňacia roláda so špenátovou plnkou, zemiak
olovrant ryžové polomáčané chlebíčky
večera kura na korení
2. večera kaleráb
Piatok
raňajky zelený čaj, kornspitz, nízkotučný tvarohový syr
desiata jablko
obed dusené hovädzie plátky s olivami, pučené zemiaky, grécky šalát
olovrant zakysaný nápoj
večera tofu so zeleninou, zemiaky s pažítkou
2. večera jahody
Sobota
raňajky ovocný čaj, celozrnné lupienky s nízkotučným jogurtom
desiata hruška
obed losos s celerovým pyré
olovrant chlebíčky Racio
večera orientálny kurací kebab
2. večera zeleninový šalát šopský
mandľový olej Čítajte aj Chcete "poraziť" príznaky starnutia? Stačí na to táto lahodná tekutina...
Nedeľa
raňajky biela káva, celozrnný toast zapečený s plátkom mozzarelly, rajčinou a bazalkou
desiata marhuľa
obed pečený králik so zemiakmi
olovrant jogurtový nápoj
večera rybacie placky
2. večera reďkovky

Spracovanie pokrmov

Varenie, dusenie, grilovanie, opekanie na sucho, pečenie v alobale.

Varenie v pare: potraviny uvarené v pare nad vriacou vodou sú takmer dokonalé. Udržujú si prirodzenú chuť aj farbu, rovnako ako všetky vitamíny a minerály. Varenie v pare je vhodné najmä pre zeleninu a ryby.

Dusenie: je pomalý spôsob spracovania, ktorý je vhodný zvlášť pre tuhé mäsá. Pri dusení sa z mäsa vydusí tuk, takže je vhodné pripraviť mäso deň vopred a potom uložiť do chladu. Tuk cez noc stuhne a dá sa druhý deň ľahko odstrániť.

Grilovanie: umiestnenie pokrmu na rošt pod priamy oheň umožňuje odkvapkávanie tuku. Vypečie sa tak značná časť tuku. Pre dosiahnutie lepšej chuti je vhodné pred grilovaním plátok mäsa, rybu alebo kura marinovať. Pri grilovaní polievame pokrm marinádou, aby zostal šťavnatý. Vyvarujte sa vyprážaniu a opekaniu na veľkom množstve tuku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #cholesterol #zdravý životný štýl #vysoký krvný tlak #zdravie a prevencia