Okrem pravidelného pohybu a redukovaním stresu, viete výrazne znížiť cholesterol aj zdravou stravou. Poradíme vám ako na ňu.
Foto: SHUTTERSTOCK
Hladinu cholesterolu možno výrazne znížiť stravou a pohybom.
Pondelok |
raňajky |
zelený čaj, dalamánka, nízkotučný topený syr |
desiata |
broskyňa |
obed |
bravčová panenka v bylinkách s pečenou zeleninou |
desiata |
nízkotučný biely jogurt |
večera |
placky so zeleninovým karí |
2. večera |
paradajka |
Utorok |
raňajky |
biela káva (s nízkotučným mliekom), celozrnný chlieb, dusená šunka |
desiata |
uhorka |
obed |
hovädzie na kešu, ryža, miešaný šalát zeleninový |
olovrant |
müsli tyčinka |
večera |
špagety s paradajkovou a bazalkovou omáčkou |
2. večera |
mandarínka |
Streda |
raňajky |
čierny čaj s citrónom, celozrnné lupienky s nízkotučným jogurtom |
desiata |
jablko |
obed |
hovädzie mäso dusené v bielom víne, zemiak, ovocný šalát |
olovrant |
jogurtový nápoj (nízkotučný) |
večera |
pečená treska na provensalský spôsob, zemiak |
2. večera |
paprika |
Čítajte aj Je možné poraziť vysoký cholesterol bez liekov? Tu je šesť rád, ako na to. A prečo sú dôležité jablká?
Štvrtok |
raňajky |
biela káva (nízkotučné mlieko), celozrnný rožok, nízkotučný plátkový syr |
desiata |
ovocný džús |
obed |
jahňacia roláda so špenátovou plnkou, zemiak |
olovrant |
ryžové polomáčané chlebíčky |
večera |
kura na korení |
2. večera |
kaleráb |
Piatok |
raňajky |
zelený čaj, kornspitz, nízkotučný tvarohový syr |
desiata |
jablko |
obed |
dusené hovädzie plátky s olivami, pučené zemiaky, grécky šalát |
olovrant |
zakysaný nápoj |
večera |
tofu so zeleninou, zemiaky s pažítkou |
2. večera |
jahody |
Sobota |
raňajky |
ovocný čaj, celozrnné lupienky s nízkotučným jogurtom |
desiata |
hruška |
obed |
losos s celerovým pyré |
olovrant |
chlebíčky Racio |
večera |
orientálny kurací kebab |
2. večera |
zeleninový šalát šopský |
Čítajte aj Chcete "poraziť" príznaky starnutia? Stačí na to táto lahodná tekutina...
Nedeľa |
raňajky |
biela káva, celozrnný toast zapečený s plátkom mozzarelly, rajčinou a bazalkou |
desiata |
marhuľa |
obed |
pečený králik so zemiakmi |
olovrant |
jogurtový nápoj |
večera |
rybacie placky |
2. večera |
reďkovky |
Spracovanie pokrmov
Varenie, dusenie, grilovanie, opekanie na sucho, pečenie v alobale.
Varenie v pare: potraviny uvarené v pare nad vriacou vodou sú takmer dokonalé. Udržujú si prirodzenú chuť aj farbu, rovnako ako všetky vitamíny a minerály. Varenie v pare je vhodné najmä pre zeleninu a ryby.
Dusenie: je pomalý spôsob spracovania, ktorý je vhodný zvlášť pre tuhé mäsá. Pri dusení sa z mäsa vydusí tuk, takže je vhodné pripraviť mäso deň vopred a potom uložiť do chladu. Tuk cez noc stuhne a dá sa druhý deň ľahko odstrániť.
Grilovanie: umiestnenie pokrmu na rošt pod priamy oheň umožňuje odkvapkávanie tuku. Vypečie sa tak značná časť tuku. Pre dosiahnutie lepšej chuti je vhodné pred grilovaním plátok mäsa, rybu alebo kura marinovať. Pri grilovaní polievame pokrm marinádou, aby zostal šťavnatý. Vyvarujte sa vyprážaniu a opekaniu na veľkom množstve tuku.