Tieto tabletky aj injekcie do brucha pomôžu schudnúť. Má to však háčik

O tom, že nadbytočné kilogramy sú (nielen) v našich končinách problém, sa vo všeobecnosti vie. Patríme medzi národy s vysokým výskytom nadhmotnosti a obezity. "Covidové lockdowny", práca z domu a v súčasnosti z dôvodu cien energií drahé vstupy do telocviční či fitnescentier tento stav ešte zhoršujú. Na Slovensku má nadhmotnosť alebo obezitu 60 % dospelých, vyslovene obezitu štvrtina Slovákov. To sú údaje z konca roka 2021.

19.01.2023 06:00
inzulín, injekcia do brucha, brušná obezita,... Foto:
Niektoré antiobezitiká (lieky na schudnutie) sa pichajú s pomocou predplneného pera do kožnej riasy na bruchu.
debata

Kto je obézny? Nadváhu a obezitu definujeme tzv. body mass indexom, indexom telesnej hmotnosti. Obezita je BMI viac ako 30 kg na štvorcový meter. Pomer kg k výške v metroch na druhú. Nie vždy je to objektívny parameter, lebo u veľmi svalnatých osôb môžu byť vyššie hodnoty BMI falošné. A, naopak, u starších osôb so stratou svalovej hmoty (tzv. sarkopéniou) či u ľudí z južnej Ázie môže byť normálne BMI, ale pritom môžu mať nadmerné percento tuku.

„Niektoré autority obhajujú definíciu obezity na základe percenta telesného tuku,“ píše sa v odbornom periodiku Lekárske listy 22/2022. „Pre mužov definuje obezitu percento telesného tuku vyššie ako 25 %, pričom hodnota 21–25 % je hraničná. U žien definuje obezitu viac ako 33 %, pričom hodnota 31–33 % je hraničná.“ Na tieto merania existujú rôzne spôsoby a viac či menej presné prístroje, 3D skenery tela, váhy a podobne. Určite ste sa už s ponukami na odmeranie percenta telesného tuku stretli.

Úplne jednoduchou pomôckou je obvod pása, ten sa meria obyčajným centimetrom a platia kritériá: pre ženy 80 cm, menej prísne je 88 cm, pre mužov 94 cm, menej prísne je 102 cm. Takzvaná viscerálna obezita, ktorá sa meria obvodom pása, je nebezpečná preto, lebo nahromadenie tuku v brušnej dutine má výrazne negatívny vplyv na krvný tlak, vedie ku poruchám metabolizmu tukov, k stukovateniu pečene, stukovateniu srdca, k cukrovke. Je súčasťou metabolického syndrómu, o ktorom už určite väčšina ľudí počula alebo čítala.

Úbytok telesnej hmotnosti v prípade obézneho... Foto: SHUTTERSTOCK
obezita, nadváha, žena, zrkadlo, odraz, protipól Úbytok telesnej hmotnosti v prípade obézneho človeka či človeka s nadváhou jednoznačne vedie ku zlepšeniu zdravotného stavu.

Závažný rizikový faktor pre mnoho ochorení

Obezita je rizikovým faktorom viac ako 200 chronických ochorení. S obezitou sú štandardne spojené nielen kardiovaskulárne a ortopedické diagnózy, ale aj ochorenia centrálneho nervového systému (napr. porážka), gastrointestinálne (ochorenia žlčníka, stukovatenie pečene), reprodukčné (neplodnosť, syndróm polycystických vaječníkov), panvové problémy ako stresová inkontinencia, kožné choroby (bakteriálne i plesňové), cievne (varixy, opuchy dolných končatín) a podobne. O čom sa málo vie, s obezitou sa spájajú aj onkologické diagnózy ako karcinóm žlčníka, prsníka, výstelky maternice, hrubého čreva i pľúc. A potom, samozrejme, psychologické faktory ako stigmatizácia a depresia.

Obezita je chronické ochorenie a celoživotné, upozorňujú odborníci. Aj po redukcii hmotnosti treba dodržiavať opatrenia životného štýlu. Osôb s BMI viac ako 40 (kedysi sa tomu hovorilo morbídna obezita, dnes je snaha sa tomu pojmu skôr vyhýbať) je v SR cca 33-tisíc, čo je jedno percento dospelej slovenskej populácie v produktívnom ve­ku.

Sieť špecialistov, ktorí sa venujú obezite, tzv. obezitologických ambulancií, je minimálna. Na Slovensku nemáme zadefinovanú subšpecializáciu obezitológie v systéme postgraduálneho vzdelávania lekárov. Napríklad v Maďarsku existuje certifikované 16-mesačné vzdelávanie v obezitológii už viac rokov a v Čechách je tiež snaha o rozšírenie doterajších vzdelávacích aktivít. V Európe je okolo 170 centier pre komplexný manažment obezity. Niektoré „obezitologické ambulancie“ možno nájsť na www.obesitas.sk v časti pre pacientov. Nové typy liečiv, pomocou ktorých je možné schudnúť, však môžu predpisovať všetci lekári, ak si ich pacient hradí sám, niektoré po splnení indikačných kritérií hradia zdravotné poisťovne diabetikom 2. typu.

Nové lieky na obezitu

Nijaká zázračná tabletka na chudnutie neexistuje a bez zmeny stravovacích návykov a životného štýlu je to aj pomocou farmakoterapie (liečby liekmi) či bariatrickej chirurgie (zmenšenia žalúdka) iba beh na krátku trať, ktorý sa končí jojo efektom. Mnohí však nevedia, ako začať a potrebovali by nejako naštartovať. Niekedy je liek od lekára na recept „barlička“, ktorá môže pomôcť schudnúť. Môže poslúžiť ako dobrý psychologický faktor tým skôr, že pacient si ho hradí (a nie je lacný). O to vyššia je motivácia nevykašľať sa na to, ale začať so sebou niečo robiť.

Existujú pomerne nové lieky na obezitu zo skupiny liekov, ktoré okrem ovplyvnenia glykémií (hladín cukru v krvi) znižujú aj telesnú hmotnosť. Sú to analógy tzv. GLP-1 hormónu (GLP-1 = glukagónu podobný peptid1). Ide o hormón, ktorý sa tvorí v čreve, reaguje na príjem potravy a jeho hlavnou úlohou je stimulovanie vylučovania inzulínu v čreve. Okrem toho zvyšuje pocit sýtosti a to je jeho hlavný mechanizmus, s pomocou ktorého vie znížiť hmotnosť. Keďže samotný hormón sa pomerne rýchlo odbúrava, farmaceutický priemysel vytvoril jeho tzv. analógy, ktoré dokážu pôsobiť dlhší čas, a preto niektoré z nich dokonca možno podávať iba jedenkrát do týždňa.

Princíp antiobezitického účinku zo skupiny analógov GLP-1 hormónu

(napr. liraglutid, semaglutid, dulaglutid)

1. Účinkujú v centrálnom nervovom systéme v mozgu, kde pôsobia na receptory a znižujú chuť do jedla.

2. Spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a prechod tenkým črevom, a tým udržiavajú dlhšie pocit sýtosti.

„Medzi ďalšie výhody tejto skupiny liekov patrí ich pozitívny vplyv na hodnotu cholesterolu a na krvný tlak,“ hovorí diabetologička MUDr. Katarína Černá z Bratislavy. „Nežiaducim účinkom môže byť nafukovanie, prípadne pocit na vracanie alebo hnačka. Tieto účinky zvyknú po 2–4 týždňoch ustúpiť. Nežiaducemu účinku môže pacient predísť konzumáciou menšieho objemu porcií. Sprievodným účinkom liekov je zníženie hmotnosti v priemere o 2–5 kg. Všeobecne však platí, že obéznejší pacienti schudnú viac ako tí menej obézni. V praxi preto stretneme aj pacientov, ktorí schudli desať a viac kíl. Pokles hmotnosti pri analógoch GLP-1 nastáva na základe zníženia príjmu jedla z dôvodu pocitu sýtosti, nie na základe zvýšenia energetického výdaja,“ dodáva lekárka.

Na Slovensku je z tejto skupiny liekov k dispozícii pre nediabetikov jedna účinná látka – liraglutid. Diabetici majú k dispozícii ďalšie účinné látky (viď infografika na záver článku), ktoré zároveň znižujú hladinu cukru v krvi (ak je príliš vysoká), dokonca sa môžu kombinovať aj s ďalšími liekmi na diabetes. „Pri liraglutide sa napríklad začína úvodnou dávkou 0,6 mg denne, a tá sa postupne zvyšuje až na hodnotu 3 mg jedenkrát denne,“ vysvetľuje MUDr. Černá. Dávky vyššie ako 3 mg denne sa neodporúčajú.

Rôzne typy liekov na obezitu. Je to výhra?

Na Slovensku už bolo k dispozícii viacero liekov na obezitu. Bol to napríklad orlistat (v EÚ od roku 1997), ktorého primárnou funkciou bolo zabrániť vstrebávaniu tukov z potravy. Liek sa už u nás, na Slovensku, nepoužíva najmä pre nežiaduce účinky v podobe problémov so zadržaním stolice. Ak totiž pacient stopercentne nezvládol diétu a zjedol v potrave nadmerne veľa tuku, účinná látka zabránila vstrebaniu tuku a následne mastná olejovitá stolica často spôsobila bolesť brucha, neudržanie stolice, naliehavú potrebu utekať na toaletu. To užívateľom pomerne strpčovalo život, ale určite sa nájdu aj takí, ktorí mali a majú dobrú skúsenosť. Orlistat dnes možno nájsť ako voľnopredajný doplnok výživy, účinná látka v jednej tobolke je polovičná. Tento liek mal aj iné nevýhody a interakcie, pretože mohol znížiť vstrebávanie niektorých iných liečiv, takže to, či ho možno užívať, by mal radšej vždy posúdiť lekár.

Ako v minulosti v rozhovore pre Pravdu povedala MUDr. Ľubomíra Fábryová, účinná látka sibutramín bola stiahnutá z trhu z dôvodu nárastu kardiovaskulárnych príhod pre vzostup pulzovej frekvencie. Pri rimonabante sa zas zaznamenal vzostup depresií a samovrážd. S týmito liekmi malo veľa lekárov dobré skúsenosti, lenže bolo potrebné veľmi dobre pacienta vyspovedať (urobiť anamnézu) a vyšetriť ho pred indikovaním tejto liečby.

Ďalší liek v tabletách na obezitu, ktorý je v SR už viacero rokov, má kombináciu dvoch účinných látok naltrexón/bupro­pión. Tento liek v tabletách je určený len dospelým pacientom a ovplyvňuje centrálny nervový systém. Vedie k potlačeniu chuti a potreby sa najesť a súčasne ovplyvňuje aj zvýšenie výdaja energie. Z príbalového letáka sa dozviete, že na dosiahnutie plného účinku treba užívať liek aspoň 16 týždňov. Jedna z dvoch účinných látok v lieku, bupropión, sa používa aj na liečbu depresie a okrem vysokého tlaku sú kontraindikáciou lieku aj extrémne výkyvy nálady. Liek by rozhodne nemal užívať pacient, ktorý má problémy s duševným zdravím alebo sa nebodaj v minulosti pokúsil o samovraždu.

Čo je k dispozícii na obezitu v oblasti liečiv

(viazané na recept)

  1. kombinácia naltrexón/bupro­pión (dve účinné látky v lieku) – tabletky – pacienta je potrebné podrobne vyšetriť, odobrať mu anamnézu, môže byť problém u ľudí s duševnými poruchami, liek môže predpísať každý lekár, len pacient si ho hradí ako samoplatca (119 eur za 112 ks tabliet)
  2. účinná látka liraglutid schválená na liečbu obezity – podáva sa injekčne pod kožu s pomocou predplneného pera – na liečbu obezity je k dispozícii od mája 2022, je určená pre dospelých s BMI 30 a viac (čiže s obezitou) alebo s BMI 27–30 s pridruženými zdravotnými ťažkosťami súvisiacimi s telesnou hmotnosťou ako cukrovka, hypertenzia, vysoké hladiny tukov v krvi alebo obštrukčné spánkové apnoe. Liek sa môže použiť aj pri regulácii hmotnosti u dospievajúcich pacientov od 12 rokov s obezitou. Liek môže predpísať každý lekár, len pacient si ho hradí ako samoplatca (158 eur za tri injekčné perá, začína sa s dávkou 0,6 mg denne, postupne až po 3 mg liraglutidu denne).
  3. účinná látka semaglutid – podáva sa jedenkrát týždenne injekčne, zatiaľ je možné predpísať ho diabetikom 2. typu, po splnení indikačných kritérií je plne hradený poisťovňou (od leta 2023 by mal byť semaglutid v tabletkách na denné užívanie, ale tiež na predpis len pre diabetikov)
  4. účinná látka dulaglutid – podáva sa jedenkrát týždenne injekčne, indikačné obmedzenie len pre diabetikov 2. typu, po splnení indikačných kritérií je plne hradený poisťovňou

V kombinácii s inzulínom sú k dispozícii ešte dva ďalšie preparáty (pre diabetikov 2. typu).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #BMI #liečivá #antiobezitiká