Aké topánky škodia nohám a spôsobujú haluxy?

Vybočeným palcom (hallux valgus) trpia najmä ženy v strednom veku a úzke topánky sa na jeho vzniku podieľajú skôr okrajovo. Oveľa väčšiu úlohu hrá genetika.

11.02.2023 06:00
bolesť chodidiel, nohy, nepohodlné topánky,... Foto:
Genetická predispozícia je hlavným faktorom, ktorý sa podieľa na vzniku valgóznej deformity palca – dá sa vypátrať u 90 % pacientov.
debata

Začína sa to celkom nevinne. Palec na jednej alebo aj oboch nohách sa začne vytáčať smerom k ostatným prstom. Kostička, ktorou je kĺbom spojený s chodidlom, vystupuje do strany a hrubne. A bude z toho riadny problém…

„Hallux valgus je komplexná deformita, na ktorej sa podieľajú nielen kosti a kĺby palca, ale aj nerovnomerný ťah šliach palca a nohy. Ďalej sa vyznačuje laxicitou, teda voľnosťou kĺbového puzdra a väzov na vnútornej strane palca,“ vysvetľuje ortopéd Tomáš Uhrin.

Video
Podologička Milada Nádašiová: Máme tri základné typy chodidiel. Aký je ten váš?

Touto deformitou palca trpí každá tretia žena v strednom veku. A do veľkej miery sa za to môže poďakovať svojim rodičom, aj keď lodičky, aby mala pekné nožičky, v tom tiež majú špičku. Úzku a tlačiacu na nohu.

„Genetická predispozícia je hlavným faktorom, ktorý sa podieľa na vzniku valgóznej deformity palca – dá sa vypátrať u 90 % pacientov,“ pokračuje ortopéd. „Ostatnými faktormi je nosenie tesnej obuvi na vysokom opätku, voľnosť väzív v oblasti palca a nohy, plochonožie, zmenený tvar kostí nohy a skrátenie Achillovej šľachy.“

Ten, kto trpí vybočením palca na jednej nohe, bude mať s vysokou pravdepodobnosťou (15 až 17 %) rovnaký problém aj na druhej nohe. Ortopédi, do rúk ktorých tento problém patrí, riešia v prvom rade ženské pacientky, ale haluxy sa nevyhýbajú ani mužom a občas potrápia aj dieťa. „Liečba detského hallux valgus má svoje presne definované špecifiká. Väčšinou vieme s operáciou počkať do ukončenia rastu dieťaťa,“ upokojuje Uhrin.

Neschováte ich

Spočiatku sa dajú haluxy celkom dobre ukrývať pred svetom. Napríklad v topánkach… Ale ako pôjde čas, deformita chodidla sa bude hlásiť o slovo čoraz intenzívnejšie.

  • Vo forme boľavých otlakov.
  • Vo forme (priečne) plochej nohy.
  • Ostatné prsty sa tiež budú deformovať a čoraz viac sa budú podobať na kladivká.
  • Zmenou chôdze a bolesťami kĺbov či kolien.

„Neraz sa stretávame s tým, že si pacienti musia kupovať topánky rôznych veľkostí. Vzniknuté plochonožie môže spôsobiť aj bolesti v oblasti strednej časti nohy a členka. Mení sa taktiež stereotyp chôdze, preto nie je zriedkavá asociácia tejto deformity s bolesťami kolenného a bedrového kĺbu,“ dopĺňa ortopéd Tomáš Uhrin.

fyzioterapeutka, cvičenie, rehabilitácia, reuma, kĺby Čítajte aj Ortopéd Vojtaššák radí, čo robiť, keď bolia kĺby

Jediné riešenie: Operácia

Operačný zásah nie je nutný hneď, predchádza mu konzervatívna liečba v podobe vhodnej obuvi s ortopedickou vložkou a nočných korektorov palca.

„Zo skúseností vieme, že táto liečba nezastaví možný progres deformity palca, skôr len uľavuje od príznakov. Pokiaľ hallux rastie, je nutná operácia, pri ktorej normalizujeme ťah šliach, postavenie kĺbov a kostí nohy,“ vysvetľuje doktor Uhrin. Väčšina operácií sa dá robiť v rámci jednodňovej chirurgie.

Po operácii treba 4 až 6 týždňov nosiť takzvanú pooperačnú papučku. O pooperačnú ranu sa treba vhodne starať, nohu nezaťažovať, mať ju čo najviac vyloženú a postupne opatrne rozcvičovať palec. Približne po mesiaci sa dá pooperačná obuv nahradiť normálnymi topánkami pod podmienkou, že budú dostatočne voľné.

Niekedy je nutná aj individuálna rehabilitácia a lymfodrenáže. Noha sa dá naplno zaťažiť a používať tri mesiace po operácii.

„Dôsledné dodržiavanie pooperačného režimu je dôležitou prevenciou ďalšieho vzniku deformity palca. Stretávame sa s tým zriedkavo, ale recidíva nie je úplne vylúčená,“ upozorňuje lekár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť kĺbov #vybočený palec #zdravie a prevencia #hallux valgus