Máte chuť na surové zemiaky, kriedu či cmúľanie ľadu? Je to príznakom nedostatku tejto látky

16.02.2023 00:00
globifer, nepouzivat

Únava, nevýkonnosť, poruchy koncentrácie sú časté a veľmi všeobecné zdravotné problémy. Môže sa za nimi skrývať čokoľvek. Ak človek nie je pravidelným darcom krvi, nechodí na preventívne prehliadky, alebo nie je v danej chvíli pacientom, ktorému dal lekár vyšetriť krvný obraz, nemusí ani tušiť, že za týmito príznakmi sa môže skrývať nedostatok železa.

Anémia je chorobný stav, ktorý sa prejavuje znížením hemoglobínu pod odporúčané (tzv. fyziologické) hodnoty vypočítané pre daný vek a pohlavie. Patrí k najčastejším chorobným stavom vôbec a často je sprievodným príznakom iného ochorenia – od neliečenej celiakie cez krvácajúce žalúdočné vredy, akútne hemoroidy, silnú menštruáciu až po obdobie tehotenstva, rastového špurtu či ochorenia súvisiace so zvýšeným rozpadom červených krviniek. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa anémia definuje ako pokles koncentrácie hemoglobínu u žien pod 120 gramov na liter a u mužov pod 135 g/l. Priemerné hodnoty hemoglobínu s vekom vo všeobecnosti postupne klesajú, ale dolná hranica normy hemoglobínu pre obe pohlavia napríklad u seniorov je 120 g/l.

Najčastejší druh anémie, ľudovo nazývanej aj málokrvnosť, je anémia z nedostatku železa. Ako spolu súvisí anémia, hemoglobín a problematika železa?

Hemoglobín a železo. Ako súvisia?

Hemoglobín je krvné farbivo, ktoré sa nachádza v červených krvinkách a prenáša kyslík. Z tohto dôvodu pri anémii, keď poklesne hladina hemoglobínu, sa nedostatočne okysličujú tkanivá. Pacient s anémiou je teda bledý a unavený, pretože mu chýbajú „nosiče kyslíka“.

Ako to všetko súvisí so železom? Železo je jednou zo základných zložiek molekúl, ktoré tento prenos kyslíka zabezpečujú. Ak sa jeho množstvo v organizme zníži, dochádza aj k zníženiu produkcie hemoglobínu a ostatných látok, v ktorých sa železo nachádza. Najskôr vzniká nedostatok tzv. zásobného železa vo forme feritínu a až neskôr sa vyvíja tzv. anémia z nedostatku železa, keď sa znižuje aj obsah železa v samotných červených krvinkách, čo sa prejaví na hladine krvného farbiva hemoglobínu (pozri graf).

Z tohto grafu pochopíte, prečo je dôležité...
globifer, nepouzivat Z tohto grafu pochopíte, prečo je dôležité zisťovať nielen hladinu hemoglobínu, ale pri podozrení na anémiu z nedostatku železa aj hladinu tzv. zásobného železa. Pretože to sa spotrebúva ako prvé, pričom hladina tzv. transportného a funkčného železa naviazaná na krvné farbivo hemoglobín ešte môže byť v poriadku.

Príčinou tohto druhu anémie je teda nerovnovážny stav medzi príjmom a spotrebou železa – jeho nedostatočný prísun, zvýšená potreba v určitých obdobiach života, neschopnosť organizmu ho z rôznych príčin vstrebávať či zvýšené krvné straty pri niektorých ochoreniach. Logickým riešením je snaha toto železo organizmu čo najrýchlejšie dodať a, samozrejme, pátrať po príčine – ochorení – a v spolupráci s lekárom špecialistom ju riešiť.

Bez zápchy či bolestí brucha. Stačí užívať organické železo

Kto už niekedy v živote musel užívať železo v tabletkách, možno si spomína na nepríjemné tráviace ťažkosti, ktoré s tým súviseli – kŕče, zapekanie či, naopak, hnačky. Prečo je to tak? Produkty s obsahom len tzv. nehémového, anorganického železa sa vstrebávajú priemerne len do úrovne 5 %, a to v prvej, krátkej časti tenkého čreva. Obsahujú soli železa (fumarát, glukonát, sukcinát, sulfát železa) a vstrebávajú sa v dvanástniku. Keďže organizmus z nich dokáže využiť len málo, musia obsahovať veľmi vysoké dávky železa (200–300 mg), aby sa tento prvok dopĺňal na základe požiadaviek užívateľa.

Nevstrebané, zvyškové ióny železa dráždia sliznicu žalúdka a čreva, čo u užívateľa môže vyvolať nežiaduce účinky vo forme hnačky, zápchy, bolesti brucha a žalúdka, prípadne spôsobiť kŕče. Pôsobia v čreve ako cudzorodá látka a vyvolávajú v ňom navyše zápal. „Chronický zápal spolu s dlhodobým užívaním vysokých dávok železa má dokázateľne karcinogénny vplyv pri možnom vzniku karcinómu hrubého čreva,“ tvrdí gastroenterológ Radovan Juríček. Okrem toho vstrebávanie nehémového železa znižujú mnohé bežné potraviny ako mlieko, mliečne výrobky, vláknina, vápnik, bielkovina z vajec, polyfenoly obsiahnuté v čaji, káve, kakau a aj v niektorých druhoch zeleniny a korenín. Negatívny vplyv na vstrebávanie majú aj niektoré liečivá (antacidá na znižovanie kyslosti žalúdka, prípravky s obsahom vápnika).

Nič z toho však neplatí pre prírodné hémové železo. Švédski vedci vyvinuli produkt určený na dopĺňanie železa – bez tráviacich ťažkostí. Pri vývoji prípravku GlobiFer® forte chceli zvýšiť úroveň vstrebávania železa z tablety, čo umožní výrazne znížiť potrebné denné dávky železa pri zachovaní účinnosti. Preto v GlobiFer® forte použili hémové organické železo z prírodných zdrojov, čo im umožnilo znížiť potrebné dávky užívaného železa len na 18–36 mg denne. Prírodné hémové železo má schopnosť podporiť aj vstrebanie nehémového železa čo zabezpečuje vyššiu a rýchlejšiu mieru absorpcie železa z tablety. V čreve tak ostáva len malá časť železa, ktorá nespôsobuje nežiaduce účinky. Produkt je navyše vďaka účinnejšiemu vstrebávaniu možné užívať kratšie. Absorpciu hémového železa neovplyvňuje potrava. Priemerne sa vstrebe až 37 % skonzumovaného hémového železa v porovnaní s 5 % nehémového železa, píše gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček v odbornom článku pre recenzovaný lekársky časopis Interná medicína.

Výživový doplnok GlobiFer® forte je vyvinutý vo Švédsku v súlade s vedeckými poznatkami o vstrebávaní železa. Dostať ho kúpiť vo všetkých dobrých lekárňach bez lekárskeho predpisu. Viac informácií na www.globifer.sk.

Príznaky anémie z nedostatku železa: Pálenie jazyka, sucho v ústach, časté „kútiky“, lámavé a suché vlasy, vypadávanie vlasov, lámavé nechty a ryhovanie nechtov, sťažené prehĺtanie, tzv. pika (atypické chute – na surové zemiaky, zeler, čipsy, hlinu, olizovanie ľadu, jedenie kriedy, omietky a podobne). V prípade pretrvávania ťažkostí alebo ich zhoršovania je dobré obrátiť sa na lekára a požiadať ho o vyšetrenie krvného obrazu.

Najčastejšie ochorenia a stavy, pri ktorých vzniká nedostatok železa Neliečená celiakia, intolerancia laktózy, alergia na mliečnu bielkovinu, helikobakter v žalúdku, rastový špurt, tehotenstvo, silná menštruácia, krvácajúce žalúdočné vredy, akútne hemoroidy, rýchla strata hmotnosti, zle nastavená vegetariánska diéta, krvácanie (napr. po úraze), zvýšený rozpad červených krviniek.

Výživové doplnky nie sú náhradou pestrej a vyváženej stravy.

chyba