Záchranárka opisuje prípad z praxe: Manéver, ako keď tlačíme na záchode, pomôže skrotiť splašené srdce

Záchranárka Táňa Bulíková, autorka knihy Z denníka záchranárky, opísala na sociálnych sieťach túto svoju skúsenosť z kategórie záchranársko-edukačných. V rámci osvety prvej pomoci sú tieto informácie hodnotné aj pre laickú verejnosť.

18.02.2023 06:00
muž, srdce, bolesť, dýchanie Foto:
Srdcový tep nad 100 pulzov za minútu môže byť nebezpečný, pretože pri takto rýchlej srdcovej frekvencii nedokáže srdce dostatočne účinne pumpovať okysličenú krv do obehového systému.
debata (3)

Zavolali ich ku 63-ročnej pacientke, ktorá už približne pol hodinu mala búšenie srdca. Opisovala to doslova, že „srdce jej beží ako splašený kôň“. Odmerali jej tlak krvi, pulz, saturáciu kyslíkom a EKG ukázalo tzv. supraventrikulárnu tachykardiu s frekvenciou 180 úderov za minútu. Supraventriulárna tachykardia je zrýchlenie pokojovej tepovej frekvencie na hodnotu nad 100 tepov za minútu. To môže viesť k sérii sprievodných príznakov, ako sú búšenie srdca (palpitácie), bolesť na hrudníku alebo dýchavičnosť. Srdcový tep nad 100 pulzov za minútu môže byť nebezpečný, pretože pri takto rýchlej srdcovej frekvencii nedokáže srdce dostatočne účinne pumpovať okysličenú krv do obehového systému. Supraventrikulárna tachykardia tak vyžaduje okamžitú liečbu.

„Beriete ju do nemocnice? Má infarkt?“ pýta sa so strachom sestra pacientky.

„Nikam ju neberieme. Nemá nijaký infarkt. Splašeného koňa treba zastaviť,“ odpovedala MUDr. Bulíková a podala pacientke prázdnu injekčnú striekačku s objemom 20 ml.

„Chyťte ju do ruky, poriadne sa nadýchnite a vydýchnite vzduch do striekačky s maximálnym úsilím v trvaní aspoň desať sekúnd, akoby ste chceli vzduchom posunúť piest striekačky smerom von.“ Pacientka spolupracuje. Hrudník sa dvíha pri maximálnom nádychu a nasleduje dlhý výdych proti odporu striekačky. Jej tvár zalieva červeň. Hneď ako vydýchne, položia ju do ľahu a zodvihnú jej dolné končatiny. Tomuto sa hovorí modifikovaný Valsalvov manéver.

Hneď prvý pokus bol úspešný! Takzvaná supraventrikulárna tachykardia sa zmenila na pravidelný sínusový rytmus s frekvenciou 70 úderov srdca za minútu. Škoda len, že sa neudržala dlho, po pár sekundách došlo opätovne ku arytmii.

Nevadí. Záchranári urobili druhý pokus. Pacientku posadili, fúkala desať sekúnd z celej sily do striekačky. Opäť si ľahla, nohy nahor. Druhý pokus bol zas úspešný.

Ešte niekoľko minút monitorovali EKG, ale sínusový rytmus už ostal stabilný, po odmeraní tlaku krvi pacientka hlási úľavu.

„Striekačku máte od nás na pamiatku. Ešte raz si vysvetlíme manéver, ktorý vám môže pomôcť znížiť tepovú frekvenciu. Urobíte ho jednoducho, aj keď nebudete mať so sebou v kabelke plastovú injekčnú striekačku: Treba sa poriadne nadýchnuť, zadržať dych a so zadržaným dychom tlačiť, ako keď tlačíte na záchode. Vydržte takto tlačiť so zadržaným dychom zhruba desať sekúnd, potom vydýchnite a začnite normálne dýchať. Toto je takzvaný Valsalvov manéver. Ľudia vykonávajú tento manéver nevedomky, a to vždy, keď idú na veľkú."

Valsalvov manéver robíme všetci podvedome pri... Foto: Táňa Bulíková
Valsalvov manéver, tachykardia, srdce, obeh, fibrilácia Valsalvov manéver robíme všetci podvedome pri tlačení na stolicu. Vylepšená verzia je po zadržaní dychu ľahnúť si so zdvihnutými nohami, ale treba asistenciu ďalšej osoby.

Metaanalýzy zistili, že Valsalvov manéver dokáže v 19 až 54 % prípadov obnoviť správny srdcový rytmus u pacientov so supraventrikulárnou tachykardiou.

Modifikovaný Valsalvov manéver, čiže so zdvihnutím končatín nahor, je ešte efektívnejší, vyžaduje však pomoc druhej osoby, ktorá zdvihne pacientke nohy.

Abnormálne EKG pri tachykardii u 63-ročnej... Foto: Táňa Bulíková
abnormalne EKG, tachykardia, EKG Abnormálne EKG pri tachykardii u 63-ročnej pacientky.

Čo je Valsalvov manéver:

Táto technika pomáha ľuďom so srdcovou arytmiou alebo zaľahnutými ušami. Je to vlastne úsilný výdych pri uzatvorenej hlasovej štrbine. Napodobní bežný fyziologický proces, akým je napnutie brušného lisu pri tlačení na stolicu (tzv. defekácii). Počiatočné zatlačenie na stolicu totiž nie je nič iné ako Valsalvov manéver. Dôjde ku zvýšeniu tlaku vnútri hrudníka, čo spôsobí zníženie srdcového rytmu pri tachykardii. Po ukončení manévra pacient vydýchne a ďalej dýcha pomaly a ticho s otvorenými ústami. Výsledkom je postupné hromadenie krvi v systémových žilách, pokles prietoku krvi srdcom a pokles tlaku vo všetkých srdcových dutinách. Tento manéver by nemali robiť pacienti, ktorí trpia retinopatiou (poškodenie ciev sietnice, najčastejšie u diabetikov), alebo majú vnútroočný implantát (čiže výmenu vnútroočnej šošovky, napr. po operácii šedého zákalu).

Zopakovanie jednoduchého postupu:

  • Poriadne sa nadýchnite a zadržte dych.
  • So zadržaným dychom zatlačte, ako keď tlačíte na záchode.
  • Vydržte tlačiť sa zadržaných dychom zhruba 10 sekúnd.
  • Potom prudko vydýchnite a začnite normálne dýchať.

Existuje aj jednoduchší spôsob prevedenia Valsalvovho manévra, ktorý sa dá s výhodou použiť v situácii, keď máte zaľahnuté ušiach a potrebujete ich prefúknuť.

  • Stačí sa nadýchnuť, zadržať dych, stlačiť krídla nosa dvoma prstami a dlho vydýchnuť do „upchatého nosa“. Týmto postupom sa často podarí „prefúknuť“ zaľahnuté uši, pretože vzduch neprejde nosom von, ale dostane sa do stredného ucha „zvnútra“ cez nosohltan a uvoľní ho.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #záchrana #prvá pomoc #srdce #fibrilácia predsieni #Valsalvov manéver #tachykardia