Ktoré dve látky potrebuje naša štítna žľaza? Aj v boji proti zápalu

Štítna žľaza je orgán umiestnený na krku, pozostávajúci z dvoch lalokov. Môžu s ňou mať problémy dospelí aj deti.

20.02.2023 06:00
štítna žľaza, selén, jód, hypotyreóza Foto: ,
Viacerí autori dokázali významný pokles koncentrácie antiTPO (autoprotilátka proti štítnej žľaze) po 3- až 6-mesačnej liečbe selénom.
debata (1)

Jód: Pre funkciu štítnej žľazy má nenahraditeľný význam jód. Aj dlhodobý nedostatok jódu môže vyvolať hypotyreózu. V minulosti bol práve tento fakt príčinou výskytu mentálnej retardácie následkom nedostatku jódu v niektorých častiach Slovenska. Vďaka priekopníkovi v slovenskej endokrinológii profesorovi Juliánovi Podobovi sa v Československu začalo s celoplošnou jodidáciou kuchynskej soli. Ak solíte kuchynskou soľou obohatenou o jód a skladujete ju v uzatvorenej nádobe, váš príjem jódu by mal byť dostatočný.

soľ Čítajte viac Jód nám príde vhod

Pri porovnávaní vzoriek morskej soli a klasickej jodidovanej soli sa napríklad v minulosti zistilo, že nie všetky druhy morskej soli majú uspokojivú hladinu jódu. Medzi najbohatšie zdroje jódu patria morské riasy (napr. kelp, dostať kúpiť aj v doplnku výživy).

Selén: Najvyššia tkanivová koncentrácia selénu je v štítnej žľaze, takmer dvojnásobná v porovnaní s pečeňou. „Viacerí autori dokázali významný pokles koncentrácie antiTPO (autoprotilátka proti štítnej žľaze) po 3– až 6-mesačnej liečbe selénom. Suplementácia naznačuje, že dodávanie selénu počas gravidity a po pôrode znižuje aktivitu autoimunitného zápalu. Výsledky týchto štúdií zatiaľ neboli odbornými spoločnosťami akceptované natoľko, aby sa dostali do štandardných postupov, v rôznych krajinách je totiž rôzny príjem jódu a selénu a štúdie trvali krátko,“ píše sa v časopise Medicus news. Pokles protilátok v krvi navyše nie je až taký významný, skutočný prínos by bolo predĺženie intervalu od zápalu do vzniku zníženej činnosti štítnej žľazy, čo bude možné dokázať až v dlhodobých, tzv. randomizovaných štúdiách.

selén, stopové prvky, vajíčka, ovsené vločky, pečeň, cesnak Čítajte viac Selén: Nesmie ho byť málo, ale ani priveľa. Slováci ho majú nedostatok, ale pozor na toxické dávky

Na druhej strane je užívanie selénu nádejou v situácii, keď lekár nemá čo ponúknuť pacientke s protilátkami proti štítnej žľaze zistenými z krvi a iba sa „čaká“ na vznik hypotyreózy. „Vzhľadom na dokázaný deficit selénu na Slovensku je preto racionálne navrhnúť liečbu selénom u pacientov s autoimunitným zápalom štítnej žľazy. Mnohí endokrinológovia túto liečbu už niekoľko rokov podávajú,“ píše doc. Podoba.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štítna žľaza #selén #jód