Červa navíjali na paličku, aby ho dostali von z tela. A teraz sa toto ochorenie možno podarí vykynožiť

Najväčší hlístovec, ktorý parazituje v človeku, sa nazýva vlasovec medinský. Prezývajú ho aj guinejský alebo ohnivý červ, pretože miesto, kde sa pod kožou vyskytuje, veľmi páli. Jeho životný cyklus sa začína vo vode. Ako uviedla ČT24, ešte v 80. rokoch 20. storočia trpeli milióny ľudí v Afrike ochorením, ktoré spôsoboval vlasovec.

21.02.2023 06:00
Afrika / Glóbus / Foto: ,
Zmenšuje sa geografický areál parazita - choroba sa vlani vyskytovala len v Čade, Južnom Sudáne, Etiópii a v Stredoafrickej republike.
debata

Mimo obdobia dažďov si tu ľudia musia vystačiť vodou z tôní. Keď ju vypijú neprefiltrovanú, môžu v nej požiť aj tzv. vodné blchy, ktoré sú medzihostiteľom vlasovca. Červ dozrie v ľudskom tele, prevŕta sa cievnou stenou do podkožného väziva a na koži vytvára bolestivé nádory. Ochorenie nazývané aj drakunkulóza je vysiľujúce o to väčšmi, že väčšina postihnutých sa živí ťažkou fyzickou prácou na poli.

„Parazitujúci červ je široký asi ako špageta a môže dosiahnuť dĺžku až jeden meter,“ povedal v minulosti autorke tohto článku MUDr. Rastislav Maďar, odborník na cestovateľskú medicínu. „V štádiu, keď sa dospelý červ nachádza pod kožou pacienta, už nie je účinný nijaký liek. Červa možno odstrániť buď chirurgicky, alebo s pomocou metódy navíjania na paličku. Radikálne chirurgické riešenie klasickým narezaním kože však v nepríliš hygienických podmienkach trópov môže viesť ku komplikáciám.“ Aj preto sa často volí starobylá metóda opatrného a pozvoľného navíjania červa na malé drievko.

Parazit si totiž nachádza miesto na prežitie väčšinou v dolných končatinách. Nad miestom jeho usídlenia vzniká pľuzgier, ktorý o 1–3 dni praskne, pričom postihnuté miesto veľmi bolí. To prinúti človeka, aby si páliacu ranu schladil vo vode. Len čo samička parazita zacíti vodu, vysunie sa, aby do nej nakládla larvy – a vtedy ju možno chytiť. Navíjaním na paličku sa zabezpečí, aby sa vlasovec nestiahol naspäť do tela. „Denne vlasovec popustí v priemere o 1 až 2 cm, takže jeho úplné odstránenie môže trvať dosť dlho,“ hovorí odborník. Pradávna technika je však za asistencie modernej dezifekcie aj dnes najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť jednotlivých vlasovcov. Červa však pri namotávaní neslobodno pretrhnúť. Ak by ostala v končatine iba jeho časť, mohlo by to viesť k závažnej infekcii alebo alergickej reakcii.

Hoci bola predčasom drakunkulóza hneď po malárii jedným z najväčších zdravotných problémov strednej Ázie, Afriky a južnej Ameriky, vlasovec už nie je takým problémom, akým býval. Prevencia spočíva vo filtrovaní vody cez látkový filter, či používaní podzemných, nie povrchových zdrojov pitnej vody. Vodné blchy likviduje aj chemická úprava pitnej vody.

Ak dôjde ku eliminácii drakunkulózy, bude to... Foto: SHUTTERSTOCK
dieťa, afrika, voda, Ak dôjde ku eliminácii drakunkulózy, bude to prvá choroba, keď sa to podarilo bez vakcíny alebo lieku.

V súčasnosti je počet nakazených dlhodobo stabilný. V roku 2019 lekári zaznamenali 54 prípadov, v roku 2020 len 27 prípadov a v roku 2021 sa potvrdilo 15 nakazených. Zmenšuje sa geografický areál parazita – choroba sa vlani vyskytovala len v Čade, Južnom Sudáne, Etiópii a v Stredoafrickej republike. „Ľudstvo sa teda zrejme blíži k hranici, keď vykoreňuje ďalšiu chorobu, už druhú po pravých kiahňach,“ píšu februárové Zdravotnícke noviny, odborný týždenník pre lekárov a farmaceutov na Slovensku. Ak dôjde ku eliminácii drakunkulózy, bude to prvá choroba, keď sa to podarilo bez vakcíny alebo lieku. A to vďaka mimovládnym a neziskovým organizáciám, ktoré desaťročia v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou zvyšovali povedomie o nebezpečnosti a vlastnostiach choroby, investovali do systémov na filtráciu pitnej vody a ochrany vodných zdrojov pred kontamináciou. Symbol lekárskeho povolania pozná hádam každý. Je ním tzv. Aeskulapova palica, okolo ktorej sa ovíja had. Had bol totiž počas celého staroveku považovaný za tvora s liečebnou silou. Ide však naozaj o hada?

Aeskulapova palica.
Aeskulapova palica, znak, záchranári Aeskulapova palica.

Známy český autor Ludvík Souček o tom zapochyboval vo svojom „Obrazovom opravníku obecne oblíbených omylu“. Tvrdí, že pôvod tohto znaku pochádza z reklamných štítov mezopotámskych a egyptských felčiarov, ktorí si na ne ako dôkaz svojej zručnosti maľovali práve spomínaného červa obkrúteného okolo špajle. Tento symbol sa časom stal znakom ránhojičského povolania a používa sa dodnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #parazity #parazit #pravé kiahne #vlasovec