Onkologických ochorení pribúda. Ako zabrániť nechcenému deleniu buniek v tele?

Onkologické ochorenia sú dlhodobo druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a nebyť COVID-19, aj úmrtí na Slovensku. Prevenciou je zdravý životný štýl a včasná diagnostika.

27.02.2023 06:00
onkologické ochorenie, vírus, rakovina, nádor Foto:
Podľa najnovších údajov a výpočtov NCZI pribudlo najviac prípadov rakoviny kože, hrubého čreva a prsníka.
debata

Ročne na Slovensku pribudne približne 35-tisíc novodiagnosti­kovaných onkologických ochorení. Onkológia je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odborov u nás aj vo svete.

Zatiaľ čo celosvetovo medzi deťmi dlhodobo dominujú prípady rakoviny mozgu a leukémie, v dospelej populácii je to rakovina kože, kolorekta (hrubého čreva, konečníka a rektosigmoidového spojenia), prsníka, prostaty a pľúc.

Rakovina je všeobecné pomenovanie, ktoré sa používa pre rozsiahlu skupinu nádorových ochorení. Typické pre ňu je nekontrolované a časté delenie buniek v tele. Takéto bunky už nedokážu plniť svoju pôvodnú funkciu, spravidla vytvárajú zhluky (nádory) a často dokážu zo svojho prvotného miesta migrovať aj do vzdialenejších častí tela.

Podcast, Onkoinfo, onkológia, onkopacient, rakovina Čítajte aj Keď sa bunka zblázni. Odborník na rakovinu docent Korec otvorene o jej liečbe

K nepriaznivým zmenám v bunke a následnému vzniku rakoviny môže dochádzať z rozličných príčin. Zväčša nie je možné jednoznačne povedať, prečo ochorenie vzniklo, respektíve na jeho vzniku sa mohlo podieľať hneď niekoľko činiteľov.

Najpodstatnejšie sú vek, životný štýl, životné prostredie, strava, pôsobenie vírusov a infekcií, ale aj genetika. K možným faktorom vplývajúcim na rozvoj ochorenia patrí aj úroveň a spôsob spracovania stresu, vedecké dôkazy sú však zatiaľ nejednoznačné.

Zatiaľ čo napríklad stúpajúci vek či genetiku nemožno ovplyvniť, iné ponúkajú štedrý priestor na zmenu, a tým aj významné zníženie rizika vzniku choroby. Výskumná organizácia Cancer Research UK odhaduje, že štyrom z desiatich prípadov rakoviny je možné predísť úpravou životného štýlu a obmedzením vystavenia sa karcinogénom vo vonkajšom prostredí.

„Veľmi dôležitá je prevencia a pravidelné preventívne prehliadky. Pri karcinóme prsníka je dôležité aj pravidelné samovyšetrovanie prsníkov, ktoré môže odhaliť už včasné štádium ochorenia,“ vysvetľuje primár klinickej a radiačnej onkológie Pavel Demeter z komárňanskej nemocnice Agel.

ILUSTRAČNÉ FOTO: SHUTTERSTOCK Čítajte viac Otrasné príbehy slovenských onkopacientov a ich zložitá cesta k liečbe

"Prevenciou je zdravý životný štýl a včasná diagnostika. V našej ambulancii sa najčastejšie stretávame s nádormi hrubého čreva, prsníka, pľúc a kožnými malignitami,“ hovorí lekár onkologickej ambulancie levočskej nemocnice Valer Kováč. „Prevencia pred všetkými typmi uvedených ochorení je zdravý životný štýl, samovyšetrovanie, prevencia pred UV žiarením, a najmä včasná diagnostika,“ prízvukuje doktor Kováč.

Do zdravého životného štýlu môžeme zaradiť najmä vyhýbanie sa alkoholu, fajčeniu a tabaku v akejkoľvek forme. Rovnako je dôležitý pohyb a udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti, ktorá súvisí s prijímaním zdravej a vyváženej stravy. Do jedálneho lístka by sme určite mali zaradiť celozrnné potraviny, zeleninu, ovocie a strukoviny. Naopak, obmedziť by sme mali jedlá s vysokým obsahom cukru a tuku, a takisto aj sladené nápoje.

Vek onkologických pacientov je najčastejšie v rozmedzí štyridsiateho až šesťdesiateho roku života. Súčasné trendy však ukazujú posun k nižšej vekovej kategórii a počet výskytov ochorenia v mladších ročníkoch sa zvyšuje. „Základným faktorom úspešnej liečby je včasná diagnostika ochorenia a včasná aplikácia liečby. Lokálne pokročilé a metastatické ochorenie má podstatne horšiu prognózu a je eventuálne nevyliečiteľné,“ dodáva na záver odborník z onkologickej ambulancie.

Video relácie IDE O ZDRAVIE

Video
Prečo je stlačenie prsníka pri mamografii dôležité? Je to bolestivé? Ženy sa zbytočne boja žiarenia pri tomto vyšetrení! Hovoria rádiologičky z Preventívneho centra Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Bezplatná psychosociálna pomoc pre onkologických pacientov a ich blízkych

„Ak potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, Onkoporadňa Ligy proti rakovine slúži práve na možnosť využitia najbližšieho kontaktu s odborníkmi na rôzne témy. V čase hodín Onkoporadne sa môžete na bezplatnej linke 0800 11 88 11 obrátiť na skúsených lekárov, psychológov, výživových asistentov a sociálno-právnych poradcov, ktorí vám odpovedia na vaše otázky,“ uviedla Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #rakovina #zdravý životný štýl #onkologické ochorenia #zdravie a prevencia #NCZI