Existuje preferencia najdôležitejšieho vitamínu pre zdravie človeka? Hovorí sa o céčku. Je naozaj najdôležitejší vitamín?

Mgr. Mária Šajdíková, majiteľka PLUS LEKÁRNÍ M-pharm a Nádej v Borskom Mikuláši prezradila viac o najdôležitejšom vitamíne. Hovorí aj o tom, ktoré vitamíny je vhodné užívať v tomto období a ako si vybrať medzi kvalitou a cenou vitamínov a doplnkov výživy.

02.03.2023 00:00
Unipharma, pr, nepouzivat
Mgr. Mária Šajdíková, majiteľka PLUS LEKÁRNÍ M-pharm a Nádej v Borskom Mikuláši

Vitamín C je považovaný za najdôležitejší spomedzi vitamínov a antioxidantov. Ľudský organizmus si ho sám nedokáže syntetizovať, preto ho musí prijímať v potrave. Zvýšené množstvo vitamínu C je vhodné dopĺňať vo forme výživových doplnkov najmä počas choroby, pri zvýšenej fyzickej aktivite, v tehotenstve, v období adolescencie, počas rekonvalescencie po úrazoch, operačných zákrokoch. Prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, v značnej miere prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Existuje celý rad výživových doplnkov pre preventívne doplnenie, často aj v kombinácii so zinkom, selénom, vitamínom D a bioflavonoidmi. Tie majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus, zvlášť na cievy, ktoré spevňujú a regenerujú.

V čase potreby zvýšeného príjmu vitamínu C je výbornou voľbou lipozomálny vitamín C, ktorý je obalený drobnými čiastočkami tuku. Tie vytvárajú ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje rozkladu molekúl vitamínu C. Molekuly sa tak dostanú až do buniek, čím je zaručená vysoká vstrebateľnosť vitamínu a jeho postupné uvoľňovanie. Nadmerné užívanie vitamínu C však môže spôsobiť bolesti hlavy, vracanie a hnačky.

Rovnako aj vitamíny skupiny B sa podieľajú na viacerých funkciách ľudského organizmu, napr. na tvorbe červených krviniek, fungovaní nervového systému, trávenia, zraku, na fungovaní srdca. Veľký význam majú pre tehotné a dojčiace ženy, pretože znižujú riziko vrodených chorôb a pomáhajú pri vývoji mozgu dieťaťa.

Užívanie vitamínov vo forme výživových doplnkov sa odporúča v čase, keď je organizmus vo väčšej miere vystavený oxidačnému stresu.

Vitamíny sú bežne dostupné. V každej dobrej lekárni, existuje celý rad vitamínov, ktoré sú cenovo dostupné pre každého pacienta a pritom kvalita výživového doplnku zostáva zachovaná. S dostupnosťou a vhodnou alternatívou pri výbere radi pomôžu farmaceuti v lekárňach.

V tomto období má veľký význam aj užívanie vitamínu D, ktorý ovplyvňuje látkovú výmenu vápnika. Je dôležitý pre zdravý rast kostí a svalov. Je vhodné ho užívať pri vysokom krvnom tlaku, pomáha totiž regulovať krvný tlak, pri únave, ospalosti, podráždenosti ako aj obezite. Niektoré štúdie dokonca preukázali, že vitamín D v kombinácii s vápnikom môže spôsobovať zníženie hladiny LDL cholesterolu. Osoby s nedostatkom vitamínu D majú častokrát sklony k depresiám.

Užívanie tohto vitamínu nie je vhodné pre každého. U ľudí s rakovinou, primárnou hypertyreózou, sarkoidózou (kedy zápal postihuje viacero orgánov v tele) sa môže prejaviť zvýšená citlivosť na tento vitamín.

Vitamíny a doplnky výživy nájdete aj na etabletka.sk

chyba