Najčastejšie onkologické ochorenia na Slovensku. Toto sú ony

Ročne na Slovensku pribudne približne 35-tisíc novodiagnosti­kovaných onkologických ochorení. Onkológia je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odborov u nás aj vo svete.

07.03.2023 06:00
pľúca, onkologické ochorenie, vírus, rakovina,... Foto:
Príčina vzniku rakoviny prsníka nie je ešte celkom objasnená.
debata

Rakovina pľúc

ide o ochorenie s nepriaznivou prognózou, ktoré rýchlo metastázuje do celého tela.

Príčiny, spúšťače a rizikové faktory: Najzásadnejší a dobre známy rizikový faktor je fajčenie. Typický pacient je preto tuhý fajčiar vo veku od 55 do 80 rokov. Za drvivú väčšinu prípadov môže fajčenie, a nielen aktívne. Cigareta je doslova smrtiaci zlozvyk. Vyrastať vo fajčiarskej rodine, pracovať vo fajčiarskom prostredí, to všetko môže viesť k ochoreniu. Najlepšie je prestať fajčiť alebo nikdy nezačať.

Na Slovensku i vo svete je rakovina pľúc najčastejšou príčinou úmrtia na nádorové ochorenie. Napriek tomu, že sa netýka výhradne fajčiarov, štatistiky sú neúprosné a jednoznačné – cigarety, a dokonca aj pasívne fajčenie sú najväčšími vinníkmi karcinómu pľúc.

Ďalšie rizikové faktory rakoviny pľúc: Rizikové povolania – ľudia pracujúci v prostredí, kde sú vystavení karcinogénnym látkam (azbest a pod.). Znečistené ovzdušie – vyšší výskyt rakoviny pľúc je pozorovaný v mestách oproti vidieckym oblastiam.

Iné ochorenia pľúc – pacienti s pľúcnou formou tuberkulózy a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc patria medzi osoby so zvýšeným rizikom rakoviny pľúc.

Príznaky a diagnostika: kašeľ, dýchavičnosť, pískanie, bolesti v hrudi, neurologické problémy, bolesť hlavy, depresia, slabosť, únava, strata váhy

pľúca, dýchanie Čítajte rozhovor Pľúcna lekárka Marta Hájková: Vdýchnuť môžete fazuľku, kosť i zub

Rakovina hrubého čreva a konečníka

Kolorektálny karcinóm (zhubné nádorové ochorenie hrubého čreva a konečníka) sa začína malými zhlukmi buniek – polypmi. Tie sa tvoria vnútri čreva, pričom niektoré sa „zvrhnú“ – menia sa na rakovinové. Niekedy trvá roky, kým polypy ohrozia náš život. Inokedy rastú rýchlejšie, a vtedy sú nebezpečnejšie.

Každý rok odchádza od lekára viac ako 5 000 nových pacientov, ktorým oznámia diagnózu kolorektrálny karcinóm. Väčšinou ide už o pokročilé štádiá, keď nie je veľká nádej.

Viac ako 3 000 ľudí ročne umiera teda zbytočne. Ak by rizikoví pacienti absolvovali preventívne vyšetrenia, situácia by bola úplne iná.

Riziká? Lekári si stále nie sú stopercentne istí, prečo vlastne rakovina hrubého čreva a konečníka vzniká. Známe sú iba faktory, ktoré k tomu výrazne prispievajú. Maximálne nebezpečná je ich kombinácia. Toto sú faktory, ktoré nedokážeme ovplyvniť: vyšší vek – nad 50 rokov, rakovina v minulosti, resp. polypy, zápalové ochorenia čriev – napríklad ulcerózna kolitída a Crohnova choroba, rodinná predispozícia, rádioterapia, afroamerická rasa – najvyšší výskyt spomedzi všetkých rás.

Faktory, ktoré vieme ovplyvniť: Nesprávne stravovanie – vyprážané jedlá, nekvalitné tuky, údeniny, veľa červeného mäsa, veľa jednoduchých sacharidov, málo vlákniny, sedavý spôsob života, diabetes, obezita, fajčenie a alkohol.

Kedy treba spozornieť? Veľmi podozrivé sú dlhotrvajúce poruchy vylučovania – striedanie zápchy a hnačky, časté nutkanie na stolicu, plynatosť, kŕče, bolesti v brušnej oblasti, tenká stolica, tmavé sfarbenie stolice, krv alebo hlieny v stolici, svrbenie, opuch konečníka, nechuť do jedla, chudnutie, únava, vyčerpanosť, závraty, anémia (málokrvnosť), časté horúčky (bez zjavnej príčiny).

Rakovina žalúdka

V celosvetovom meradle sa rakovina žalúdka najčastejšie vyskytuje vo východnej Ázii, v Južnej Amerike a vo východnej Európe. Menej často sa vyskytuje v západnej Európe, aj keď v rámci Európy je piatym najčastejším onkologickým ochorením. Približne dvakrát častejšie sa vyskytuje u mužov ako u žien. Najčastejšie je diagnostikovaná u ľudí vo veku 60 až 80 rokov.

Hlavnými rizikovými faktormi sú: Helicobacter pylori (H. pylori) – baktéria, ktorá dokáže prežívať v žalúdku a spôsobuje chronický zápal alebo žalúdočné vredy, životný štýl – vysoký príjem solí vrátane soľou konzervovaných potravín (napr. údených či zaváraných jedál), fajčenie, zamestnanie – robotníci pracujúci v uhoľnom, oceliarskom a gumárenskom priemysle majú mierne zvýšené riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Príznaky a diagnostika: Neurčité bolesti brucha, bolesti brucha nalačno (úľava po najedení), strata chuti do jedla, chudnutie, problémy s prehĺtaním a trávením, vracanie krvi, krv v stolici.

Rakovina prsníka

Jej výskyt stúpa s vekom, pod 30 rokov je výskyt 0,8 percenta, medzi 30. a 40. rokom života ochorie šesť percent žien. Najčastejšie sa vyskytuje u žien po menopauze, vrchol výskytu je približne vo veku 64 rokov.

Príčina vzniku rakoviny prsníka nie je ešte celkom objasnená. Vychádza sa však z toho, že približne u 5 % chorých žien je spoluzodpovednou genetická príčina. Riziko rakoviny tak napríklad stúpa na trojnásobok u ľudí, u ktorých je chorá príbuzná prvého stupňa. Zdá sa, že isté zmeny v genotype podporujú vznik tumorov, dokázané to však bolo len pri niekoľkých málo typoch nádorov. Spočiatku nezhubné množenie lalôčikov žľazy a väzivového tkaniva, takzvaná proliferatívna mastopatia, predstavuje ďalší rizikový faktor.

Vznik rakoviny prsníka podporuje aj strava bohatá na tuky, ožiarenie ionizujúcimi lúčmi, užívanie tabaku a alkoholu a aj dlhodobé užívanie ženských pohlavných hormónov estrogénov. Naproti tomu užívanie antikoncepčných piluliek pravdepodobne riziko rakoviny nezvyšuje. Mnohé nádory prsníkov sa rozvinú bez akýchkoľvek symptómov. Vo väčšine prípadov je však najčastejším prejavom nebolestivá hrčka, ktorú si zvyčajne žena sama nahmatá alebo ju zistí lekár pri vyšetrovaní.

Takáto hrčka je prvým príznakom u troch štvrtín chorých žien. Preto je veľmi dôležité, aby ženy poznali vzhľad, tvar, štruktúru svojich prsníkov a dokázali čo najrýchlejšie zistiť na prsníkoch akúkoľvek zmenu.

Príznaky karcinómu prsníka: Zmena veľkosti a tvaru prsníkov, zmeny na bradavke: šupinatenie, výtok z bradavky, vťahovanie bradavky, zmeny na koži prsníka – štrukturálne, farebné, hmatná hrčka v prsníku, pazuche, v nadkľúčnej a podkľúčnej jamke, bolestivosť prsníkov.

Rakovina krčka maternice

Pri dodržaní pravidelných preventívnych prehliadok možno tejto chorobe úplne predísť alebo ju zachytiť v ranných štádiách, keď je šanca na úplne vyliečenie veľmi veľká. Karcinóm krčka maternice je celosvetovo druhým najčastejším onkologickým ochorením žien.

Každý rok pribúda celosvetovo vyše pol milióna nových prípadov, čo predstavuje okolo desať percent všetkých ženských nádorových ochorení. Až osem z desiatich prípadov pripadá na rozvojové krajiny. Táto diagnóza si každý rok celosvetovo vyžiada približne 266-tisíc úmrtí.

Na Slovensku pribudne ročne 600 až 650 žien s týmto onkologickým ochorením. Príčinou je nízka účasť rizikovej populácie žien na preventívnych prehliadkach. Pôvodcom ochorenia je HPV vírus.

Choroba sa vyvíja väčšinou cez jednotlivé predchorobné štádiá v rozpätí ôsmich až dvanástich rokov. Spočiatku rastie pomaly, no neskôr, vo fáze intenzívneho rastu, sa správa veľmi agresívne a ďalší priebeh choroby je tak pomerne rýchly. V počiatočných štádiách sa choroba nemusí prejavovať žiadnymi príznakmi.

Najčastejšie príznaky: Krvácanie medzi menštruačnými cyklami a po súloži, nepríjemné pocity pri močení, výtok, bolesti v podbruší pri pohlavnom styku alebo námahe sú väčšinou prejavmi už pokročilého ochorenia.

Rakovina prostaty a semenníkov

Ochorenie sa často rozvíja bez toho, aby si muž všimol akékoľvek symptómy v ranom štádiu.

Rizikové faktory: Vek – čím je muž starší, tým väčšiu má pravdepodobnosť, že uňho bude diagnostikovaná rakovina prostaty, rodinná anamnéza – muž, ktorého otec alebo brat mali rakovinu prostaty, má dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že tiež ochorie, zemepisné riziko, strava – má dôležitú úlohu pri vzniku alebo v predchádzaní rôznych druhov rakoviny vrátane prostaty, hrubého čreva a prsníka.

Príznaky: Častejšie potreba močenia, obzvlášť v noci, ťažkosti pri začatí močení alebo zadržiavanie moču, slabý alebo prerušovaný tok moču, bolestivé alebo pálčivé močenie, ťažkosti pri dosahovaní erekcie, bolestivá ejakulácia, krv v moči alebo semene, častá bolesť alebo stuhnutie spodnej časti chrbta, bokov alebo horných častí stehien.

Semenníky tvoria súčasť mužského reprodukčného systému. Sú zodpovedné za produkciu mužských hormónov (prevažne testosterónu) a spermií. Rakovina semenníkov sa prejavuje abnormálnym rastom alebo nádorom, ktorý sa rozvinie v jednom alebo oboch semenníkoch.

Rizikové faktory: Mladí muži vo veku medzi 15. a 40. rokom sú vystavení najvyššiemu riziku rozvoja rakoviny semenníkov. Neexistuje žiadne priame spojenie medzi rakovinou semenníkov a poranením semenníkov, natiahnutí pri športe, horúcimi kúpeľmi alebo nosením tesného oblečenia.

Príčiny rakoviny semenníkov sú neznáme. Existujú však možné faktory, ktoré sa môžu podieľať na zvýšení rizika: rodinná anamnéza, napr. u otca či brata bola diagnostikovaná rakovina semenníkov, nezostúpené semenníky pri narodení, Downov syndróm je považovaný za rizikový faktor rakoviny semenníkov.

Varovné signály: Zatvrdlina (hrčka) v semenníku, zväčšenie semenníka (aj nebolestivé), tupé a ťahavé bolesti v podbruší a v slabinách spojené s pocitom „ťažkého semenníka“, bolesti v semenníku, zväčšenie pŕs na jednej alebo na obidvoch stranách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkologické ochorenia #zdravie a prevencia