Čo všetko si môžete dať odmerať v rámci Svetového dňa obezity? A najmä kde?

Každý štvrtý Slovák a Slovenka od 18 do 64 rokov je obézny. Najťažší stupeň obezity (BMI nad 40) má jedno percento obyvateľov, čo je asi 33-tisíc ľudí.

03.03.2023 11:41
obezita, tučnota, jedlo, chudnutie, diabetes Foto:
SR je po Českej republike, Maďarsku a Fínsku štvrtou krajinou s najvyšším výskytom obezity v rámci OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj).
debata (1)

„Obezita je spojená s množstvom ďalších chronických ochorení – je ich viac ako 236. Ide najmä o srdcovo-cievne ochorenia, cukrovku 2. typu, ochorenia pečene, ale aj nádorové a neurodegeneratívne ochorenia ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, depresie, ochorenia pohybového aparátu. Jednoznačne ide o drahé ochorenie,“ hovorí doc. MUDr. Ľubomíra Fábryová, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie.

Slovensko sa pripája ku krajinám, ktoré pri príležitosti Svetového dňa obezity v sobotu dňa 4. marca 2023 pripravujú edukačné, osvetové a skríningové aktivity pre občanov. V Bratislavskom kraji štartujú pilotné merania pre verejnosť vo vybraných lekárňach.

potraviny, obezita Čítajte aj Populárne injekcie na chudnutie sú od marca dostupnejšie. Komu ich uhradí poisťovňa?

V rámci projektu Slovensko proti obezite budú v najdostupnejších zdravotníckych zariadeniach – lekárňach – kompetentní lekárnici poskytovať poradenstvo a vykonávať merania krvného tlaku, glykémie a cholesterolu, vysvetlia záujemcom ich výsledky a pokúsia sa nasmerovať ich k lekárom špecialistom, keďže obezita nie je len estetickým problémom, ale závažným, život ohrozujúcim ochorením,“ dodáva doc. PharmDr. Daniela Mináriková z Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave.

V rámci kampane na prevenciu obezity budú farmaceuti zapojených lekární vykonávať fyzikálne a biochemické merania, zamerané na prevenciu komplikácií spojených s obezitou. Cieľom skríningových meraní je zachytiť a odporučiť návštevu lekára vysokorizikovým pacientom, ktorí môžu profitovať zo včasnej diagnostiky prípadného ochorenia ešte pred vznikom komplikácií.

Lekárne (iba v Bratislavskom kraji) by mali záujemcom merať:

  • krvný tlak
  • hladinu cukru (glykémiu)
  • index telesnej hmotnosti (BMI)
  • hladinu cholesterolu

Nie všetky merania sú však zadarmo, pretože prúžky do prístrojov sú finančne nákladné. Lekárnik by mal záujemcovi vysvetliť, za čo a koľko si doplatí, ak má záujem. Tieto ceny sa budú v jednotlivých lekárňach líšiť. Zoznam lekární nájdete na záver stránky (scrollovať až nadol) www.slovenskoprotiobezite.sk. Ak na modré značky kliknete priamo na mape, roztvorí sa názov a adresa lekárne. Je tam aj mimobratislavská lekáreň v Pezinku a vo Viničnom. Merania jednotlivé lekárne vykonávajú v čase svojich otváracích hodín. Pozor, niektoré z nich nemajú otvorené v sobotu.

Merania robí aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Ďalšie aktivity ku Svetovému dňu obezity sa konajú v V Centre zdravia a prevencie obezity v Zdravotnom stredisku na Budovateľskej č.6 v Bratislave. Každý, kto za jeden týždeň v marci urobí viac ako 15 kilometrov (chôdza, nordic walking, beh, plávanie,lyžovanie, bicyklovanie) a preukáže sa splnením tohto limitu (záznam z krokomera, fit hodinky, mobil), sa môže dať ZADARMO odmerať na prístroji InBody (odmeria v tele obsah vody, tuku, svalovej hmoty atď.) Viac informácií na www.sklon.sk.

V sobotu 4. marca bude vo Freshmarkete v Bratislave od 10. do 14. hodiny poradenstvo o životospráve, možnosť dať si odmerať percento tuku v tele a iné parametre a takisto výstavka potravín s vysvetlením obsahu sacharidov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #Svetový deň obezity