10 bodov od nefrológa, ako predísť chronickej chorobe obličiek

Druhý marcový štvrtok, je každoročne Svetový deň obličiek. Chronickým ochorením obličiek, ktoré nebolí a dlho sa nijako neprejavuje, trpí každý desiaty človek. Táto choroba sa vyskytuje dvakrát častejšie ako cukrovka a je 20-krát častejšia ako rakovina.

09.03.2023 06:01
obličky, lekár, urológia, nefrológia, obličkové... Foto:
Základná diagnostika obličiek je jednoduchá - spočíva v stanovení koncentrácie kreatinínu v krvi a vyšetrení moču na prítomnosť bielkoviny.
debata

„Áno, obličky možno do veľkej miery ochrániť, prevenciou a včasnou liečbou ochorení, resp. elimináciou rizikových faktorov, ktoré obličky poškodzujú,“ tvrdí nefrológ doc. MUDr. Adrián Okša, CSc., predseda Slovenskej nefrologickej spoločnosti.

  1. Kontrolou krvného cukru (glykémie) – denný príjem cukru u zdravého človeka by nemal byť vyšší ako 25 gramov (5–6 čajových lyžičiek). Diabetes je najčastejšou príčinou nezvratného zlyhania obličiek!
  2. Kontrolou krvného tlaku – hypertenzia znamená vysoké riziko poškodenia obličiek, preto je dôležité mať normálny krvný tlak.
  3. Kontrolou hmotnosti – obezita je nezávislým rizikovým faktorom chronickej choroby obličiek, ale často sa spája s diabetom, hypertenziou a ďalšími rizikovými faktormi.
  4. Znížením príjmu soli – nadbytok soli zaťažuje obličky, pôsobí negatívne na cievy a zvyšuje krvný tlak. Denný príjem soli nemá byť vyšší ako 5–6 gramov (jedna čajová lyžička). Netreba zabúdať na to, že soľ obsahujú už mnohé potraviny, napr. aj ovsené vločky, kde by sme ju nečakali.
  5. Vyváženou a zdravou stravou – dostatok zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín, vlákniny, strukovín, nenasýtených tukov a obmedzenie bielkovín z mäsa. Nefrológovia vystríhajú pred bielkovinovými diétami a pred užívaním doplnkov výživy s proteínmi (športovcami).
  6. Dostatočným príjmom tekutín – aspoň 1,5 litra nesladených tekutín za deň v bežných teplotných podmienkach.
  7. Pravidelnou fyzickou aktivitou – aspoň 150 minút rýchlejšej chôdze za týždeň.
  8. Nefajčením – fajčenie poškodzuje jemné štruktúry v obličkách a zvyšuje krvný tlak.
  9. Obmedzením používania liekov proti bolesti – pri častom alebo dlhodobom podávaní ibuprofénu, diklofenaku, naproxénu, nimesulidu, meloxikamu a iných sa znižuje filtračná schopnosť obličiek a zvyšuje krvný tlak.
  10. Pravidelnými preventívnymi prehliadkami u všeobecného lekára – v nich je zahrnuté aj základné vyšetrenie funkcie obličiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #Svetový deň obličiek #dialýza #zdravie obličiek