Kliešte: Drobný parazit síce ešte spí, na prevenciu je však najvyšší čas

Je malý, takmer neviditeľný, ale dokáže narobiť veľké problémy. Sezóna kliešťov je tu čoskoro. Najlepšou ochranou proti chorobám, ktoré prenášajú, je prevencia. Proti vírusu kliešťovej encefalitídy sa dá zaočkovať, no neexistuje na ňu liek. Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, no zatiaľ na ňu neexistuje vakcína.

13.03.2023 06:00
kliešť, borelióza, encefalitída Foto:
Kliešť obyčajný, ktorý napáda človeka, sa prebúdza v marci.
debata

Prevažne teplé zimy prajú kliešťom, niektoré druhy, napríklad pijaka lužného, ktorý je nebezpečný pre psov, už môžeme pozorovať na južnom Slovensku a v nížinách. Majitelia psov by už preto mali nasadiť protikliešťovú ochranu. „Človek ale v tomto období chodí do prírody dostatočne oblečený, riziko zaklieštenia je minimálne. Teraz môžeme vidieť skôr zaklieštených domácich miláčikov, a to najmä psy a mačky, ale v oveľa menšej miere, ako je to na jar," hovorí docentka Mária Avdičová, epidemiologička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Kliešť obyčajný, ktorý napáda človeka, sa prebúdza v marci. Takže teraz je ideálny čas myslieť na prevenciu – očkovaním proti kliešťovej encefalitíde, ktorá sa môže skončiť poruchami koncentrácie, pamäti až úmrtím.

„S prevenciou proti kliešťovej encefalitíde odporúčame začať už teraz, očkovaním aspoň dvoma dávkami, najvhodnejšie vo februári a marci, aby ste boli v apríli už chránení aspoň čiastočne. Tretiu dávku odporúčame v auguste, aby ste posilnili ochranu pred tzv. jesennou aktivitou kliešťov,” vraví docentka Avdičová.

"Vlani sme zaznamenali najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov. Počet prípadov presiahol číslo 200, ktoré bolo naposledy prekročené v roku 1960,” upozorňuje doktorka Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Rastúci trend podľa nej súvisí pravdepodobne s klimatickými zmenami. Kliešte nemajú rady sucho a horúco, preto sa posúvajú smerom na sever a do vyšších nadmorských výšok.

Pfizer, pr, nepouzivat Čítajte viac Prečo sa dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde TERAZ? Tu je 5 dôvodov

Čo by ste mali vedieť o kliešťoch…

  • Kliešte nie sú hmyz, ale roztoče príbuzné pavúkom. Sú to parazity živiace sa krvou zvieracieho alebo ľudského hostiteľa.
  • Majú viaceré vývinové štádiá: z vajíčka sa liahne larva a po nacicaní sa na hostiteľovi premení na nymfu.
  • Nymfa sa po nacicaní krvi premení na dospelého jedinca. Nacicaná oplodnená samica nakladie vajíčka a hynie.
  • Človek môže byť hostiteľom pre všetky vývinové štádiá kliešťov a všetky dokážu preniesť na svojho hostiteľa kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu. Larvy a nymfy sú okrem toho malé a takéto prisaté kliešte si človek na sebe ani nemusí všimnúť. Na človeku vyhľadávajú miesta, kde je najjemnejšia koža. V prvom momente po zaklieštení človek necíti nič, pretože kliešť miesto vpichu znecitlivie obsahom slín, ktoré vylúči.
  • Kým na prenesenie baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu kliešť potrebuje byť prisatý aspoň 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť do pár hodín po zaklieštení.

Kliešť obyčajný vyhľadáva svoje obete najmä v čase rozmnožovania – párenia, a to je obdobie apríla až mája. To sa označuje ako jarná aktivita kliešťov.

Kliešť obyčajný a pijak lužný sú aktívne v odlišných obdobiach roka. „Psí“ kliešť, teda pijak lužný, je už rozšírený po celom južnom Slovensku. Kliešť pijak sa prebúdza po roztopení snehu pri dennej teplote nad nulou. Počas teplých zím bez snehu ho nachádzame aj v decembri a januári. Teda už je bdelý a na južnom Slovensku sa s ním psičkári už stretávajú, no nie každý ho vie rozoznať od kliešťa obyčajného, a tak sa šíri poplašná správa – kliešte už sú tu," vysvetľuje docent Branislav Peťko, vedúci Centra aplikovaného výskumu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Pijak lužný má podľa Peťka „siestu" v lete, na ktorú sa ukladá, keď kvitnú agáty. Keď odkvitnú, čo je jún, už ho na vegetácii nenájdeme.

Pijak lužný je nebezpečný pre psov, prenáša krvného parazita babéziu. Tá napáda červené krvinky a spôsobuje vážne ochorenie, babeziózu psiu, na ktoré neliečené psy aj umierajú. „Človeka tento kliešť bežne nenapadne, možno výnimočne, keď ich psičkár oberá zo psa. Pre človeka však táto babézia psia nie je nebezpečná, aj keby ho takýto kliešť napadol." informuje Branislav Peťko.

Kliešť obyčajný sa po zime prebúdza neskôr, zväčša v marci, keď denná teplota dosahuje 7 až 8 stupňov Celzia a trvá dlhšie. „Na vegetácii sa to prejavuje kvitnutím vŕb a osík, objavia sa „bahniatka“. Bahniatka ako symbol jari sú aj signálom, že sa prebúdza kliešť obyčajný. Aj ten s radosťou napáda psy, čo signalizuje kliešťovú sezónu v horskej oblasti Slovenska, kde kliešť pijak ešte nie je, ale pomaly sa tam šíri. Koncom marca kvitnú bahniatka aj v Tatrách a kliešte sú už aj tam, bežne do výšok tisíc metrov nad morom,” dodal docent Branislav Peťko.

Pfizer, pr Čítajte viac Mýty o očkovaní proti kliešťovej encefalitíde: Ktoré sú najčastejšie?

Ako správne vybrať kliešťa

  • Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži.
  • Vyťahujte ho plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho.
  • Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Treba vybrať celé telo kliešťa aj s hlavičkou.
  • Kliešťa po odstránení nikdy nemliaždite prstami. Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe/v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.
  • Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa a poriadne si umyte ruky.
  • Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, vyhľadajte zdravotnícku pomoc.
  • Poznačte si pre istotu dátum a pravdepodobnú lokalitu, kde ste mohli kliešťa chytiť. Ak ste ho mohli mať na tele už dlhší čas (zopár dní), poznačte si aj túto informáciu. Tieto informácie môžu byť užitočné pre vášho lekára v prípade, že sa u vás neskôr objavia príznaky, ktoré sú obvyklé v prípade infekcií prenášaných kliešťami. Nasledujúci mesiac venujte pozornosť príznakom ako väčšie začervenanie v mieste odstráneného kliešťa, horúčka, bolesť svalov, bolesť hlavy či opuch a bolesť kĺbov. Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza