Pokračovanie článku: Kliešte: Drobný parazit síce ešte spí, na prevenciu je však najvyšší čas

Ako sa chrániť pred kliešťami

Základné zásady ochrany pred kliešťom:

  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov – okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie,
  • v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky (do ktorých si zasuniete nohavice), vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte,
  • používajte repelenty,
  • hneď po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo a osprchujte sa.

7 mýtov o nich

  • Kliešte padajú zo stromov. Kliešte na nás nemôžu padnúť zo stromu, ale presne naopak. Sú na steblách trávy alebo číhajú dole v podraste a čakajú na človeka alebo zviera.
  • Kliešte sú nebezpečné hlavne pre poľovníkov alebo lesných robotníkov. Táto teória platila možno kedysi, dnes však trávi svoj voľný čas v prírode veľa ľudí. Podľa niektorých údajov sa deväťdesiat percent ľudí nakazených kliešťovou encefalitídou venovalo záhradkárčeniu, kempovaniu alebo turistike. A navyše v posledných rokoch podnikajú kliešte inváziu aj do mestských parkov a záhrad.
  • Kliešťovou encefalitídou sa môžeme nakaziť len na začiatku leta. Hoci na začiatku leta dochádza k najväčšiemu počtu chorôb, kliešte sú aktívne už pri teplotách presahujúcich sedem stupňov Celzia. Pretože v posledných rokoch sú zimy veľmi mierne, sezóna kliešťov sa rozširuje smerom do skorej jari aj do neskorej jesene.
  • Nákaza kliešťovou encefalitídou hrozí len v rizikových oblastiach. Kliešťov je v posledných rokoch čoraz viac, viac je teda aj tých infikovaných kliešťovou encefalitídou a inými chorobami. Navyše globálne otepľovanie spôsobuje, že sa rozširujú do stále väčších nadmorských výšok.
  • Pred kliešťami sa dostatočne chránim, ak sa správne oblečiem. Vysoké topánky a dlhé nohavice môžu síce kliešte odradiť, stopercentne sa však na oblečenie spoľahnúť nedá. Dokonca ani vtedy, ak ho doplníte repelentom – účinok odpudzovača po nejakom čase vyprchá a je potrebné ho pravidelne obnovovať.
  • Riziko nákazy je minimálne, ak kliešťa odstránim včas. Sčasti to platí len pri lymskej borelióze. Táto infekcia sa z kliešťa prenáša až po dlhšom čase sania, zatiaľ čo kliešťovou encefalitídou sa môžeme nakaziť prakticky okamžite po prisatí kliešťa. Do značnej miery môže prenos infekcie minimalizovať aj správna technika odstránenia kliešťa.
  • Kliešťa najlepšie odstránime, ak ho pridusíme olejom alebo mastným krémom. Nič z toho sa pri odstraňovaní kliešťov nepoužíva. Ak ho pridusíme, zvyšuje sa nebezpečenstvo, že z tráviaceho traktu vyvrhne choroboplodné zárodky.

Hlavné zásady ochrany proti prisatiu kliešťa

Najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť nakazeniu infikovaným kliešťom, je vyhnúť sa jeho prisatiu. Tu sú hlavné zásady, ktoré nás pomôžu ochrániť.

  • Pri pohybe v prírode noste vhodné oblečenie – pevné topánky, dlhé nohavice s gumou cez členkovú topánku alebo nohavice zasunuté v ponožkách. Po hladkom materiáli kliešte horšie vylezú a na svetlom oblečení ich lepšie vidieť. Výborným pomocníkom sú ochranné návleky.
  • Použite repelent. Aplikujte ho len na oblečenie, nepoužívajte ho priamo na pokožku. Ošetrené oblečenie nechajte najskôr uschnúť.
  • Noste so sebou praktickú cestovnú súpravu na odstránenie kliešťa.
  • Vyhnite sa pohybu v hustom nízkom poraste zmiešaných lesov.
  • Zabráňte napadnutiu domácich zvierat kliešťami použitím pre ne určenými prípravkami.
  • Ošetrite tiež búdy a prístrešky domácich zvierat vhodným druhom repelentov.
  • Po návrate z vychádzky psa vždy dôkladne vyčešte.
  • Vrchné oblečenie vyzlečte pred vstupom do domu a riadne vytraste alebo radšej vykefujte. Je možné ho tiež minimálne na 15 minút vložiť do sušičky.
  • Po návrate domov sa dôkladne prezrite a požiadajte inú osobu, aby vám prezrela miesta, ktoré sami nemôžete skontrolovať. Ak nájdete prisatého kliešťa, okamžite ho správne vyberte.
pfizer, pr Čítajte viac Viete, prečo na kliešťovú encefalitídu antibiotiká nepomôžu?

Ako sa kliešť prisaje?

  • Kliešť sa na hostiteľa neprichytí bezprostredne po tom, čo sa dostane na jeho telo, ale hľadá si vhodné miesto, ktorým je zvyčajne jemná a vlhkejšia pokožka. To býva predovšetkým v podpazuší, slabinách, podkolenných jamkách, za ušami alebo na bruchu. Môže sa však prisať na akomkoľvek inom mieste, často aj na hlave vo vlasoch.
  • Na prisatie používa orgán ústneho ústrojenstva – hypostom. Ten má tvar harpúny s protismernými háčikmi, ktoré zaisťujú pevné prichytenie a možnosť príjmu krvi. S vylučovaním slín sa do ranky dostane aj látka, ktorá vytvorí okolo hypostomu tzv. cementovú vrstvu, preto je po určitom čase už ťažké kliešťa odstrániť. Sliny kliešťa však obsahujú ešte ďalšie produkty, ktoré mu pomáhajú premôcť obranu hostiteľa. Okrem látok tlmiacich zrážanie krvi sú to zložky, ktoré bránia vzniku zápalového procesu. Nevzniká tak svrbenie, takže v prvých hodinách človek vôbec necíti, že je na ňom prichytený kliešť a saje. Sliny ďalej obsahujú zložky, ktoré potláčajú imunitnú odpoveď hostiteľa na prisatie. Tým sú pripravené podmienky umožňujúce uchytenie prenášanej infekcie v hostiteľovi.
  • Vlastné cicanie sa skladá z dvoch fáz. V prvej dochádza k pomalému príjmu hostiteľovej krvi. Dôležitá je tu prítomnosť sekrétu slinných žliaz obsahujúcich látky tlmiace zrážanie krvi a ďalej cytokíny a prostaglandíny, ktoré slúžia na obmedzenie hostiteľovej obrannej reakcie. Po prvom príjme krvi dôjde k zväčšeniu slinných žliaz kliešťa. Druhú fázu, ktorá nastupuje po 24 až 48 hodinách, sprevádza rýchle cicanie krvi, počas ktorého dochádza k intenzívnej sekrécii slín kliešťa. Ak je kliešť nositeľom infekcie, dochádza pri ich zväčšení k rozmnoženiu patogénov, takže v ďalších hodinách sa silne zvyšuje riziko prenosu infekcie do krvného riečiska hostiteľa. Preto je veľmi dôležité ihneď po návrate z prírody sa dôkladne prezrieť a prisaté kliešte čo najskôr odstrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza