Aký je rozdiel medzi liekmi s obsahom paracetamolu a ibuprofénu? Kedy ktorý zvoliť?

Lekárnička z lekární PRI NEMOCNICI a PRI STANICI v Prešove, Mgr. Nikola Kováčová Wolaschková, vysvetľuje, aký je rozdiel medzi liekmi s obsahom paracetamolu a ibuprofénu. Viete, kedy ktorý zvoliť, či môžete užiť oba súčasne, prípadne kedy siahnuť po lieku s obsahom oboch účinných látok?

16.03.2023 00:00
Mgr Nikola Kovacova Wolaschkova, pr, nepouzivat
Mgr. Nikola Kováčová Wolaschková, lekárnička z lekární PRI NEMOCNICI a PRI STANICI v Prešove

Čo je paracetamol?

Paracetamol je liečivá látka, ktorá pôsobí centrálne, má analgetický (proti bolesti) a antipyretický (proti horúčke) účinok. Na trhu existuje paracetamol pod niekoľkými firemnými názvami v rôznych liekových formách pre deti a dospelých – tablety, čapíky, sirupy, šumivé tablety. Voľnopredajne dostupný paracetamol nájdeme aj v kombinácii s kofeínom, ktorý zosilňuje jeho analgetický účinok alebo v horúcich nápojoch, kde sú k paracetamolu pridané liečivé látky, ktoré zmierňujú príznaky chrípky a nachladnutia.

Čo je ibuprofén?

Ibuprofén je liečivá látka, ktorá pôsobí priamo v mieste bolesti, má analgetické (proti bolesti) a antiflogistické (proti zápalu) účinky. Na trhu existuje ibuprofén pod niekoľkými firemnými názvami v rôznych liekových formách pre deti aj dospelých – tablety, čapíky, sirupy, krémy, gély, náplasti, šumivé granuláty.

Kedy užiť/neužiť paracetamol a ibuprofén?

Paracetamol pomáha znižovať horúčku a tlmiť mierne až stredne silnú bolesť napríklad zubov, hlavy, menštruačné bolesti či bolesti pohybového aparátu. Ibuprofén sa na rozdiel od paracetamolu vyznačuje aj svojim protizápalovým účinkom. Je tak účinnejší pri tlmení bolesti, ktorá je sprevádzaná zápalom.

Paracetamolu sa treba vyhnúť pri ochoreniach pečene. Ibuprofénu by sa mali vyhnúť pacienti s náchylnosťou ku krvácaniu, s vredmi a tiež tehotné a dojčiace ženy. Ak ste tehotná alebo dojčiaca žena, prípadne napr. pacient po vytrhnutí zuba, siahnite pri tlmení bolesti a horúčky po paracetamole.

Môžeme ibuprofén a paracetamol užiť súčasne?

Poznáme tri stupne liečby bolesti. V prvom stupni liečby sa používa paracetamol, v druhom ibuprofén, v treťom stupeni morfín a fentanyl. Lieky z rôznych stupňov je možné kombinovať, ale nikdy sa vzájomne nekombinujú lieky na jednom stupni. Kombinácia paracetamolu a ibuprofénu teda je možná. Pre dospelých pacientov máme na trhu dostupnú kombináciu paracetamolu a ibuprofénu v jednej tablete, po ktorej je vhodné siahnuť v prípade stredne silnej bolesti spojenej s bolesťou hlavy (nie migrénou), chrbta, menštruačnou bolesťou, bolesťou zubov, reumatickou a svalovou bolesťou, nachladnutím a chrípkou, zapáleným hrdlom a horúčkou. Tento liek je zvlášť vhodný na bolesť, ktorá vyžaduje silnejšiu analgéziu ako vie poskytnúť samostatný ibuprofén alebo paracetamol.

Chrípka a nachladnutie – horúci nápoj či klasický liek?

Keď sa nám do cesty postaví chrípka alebo prechladnutie, okrem bolesti hlavy, kĺbov či horúčky nás trápi aj upchatý nos, kýchanie alebo bolesti prínosových dutín. V prípade, že je teplota do 38 °C odporúčam pre zlepšenie celkového stavu použiť horúci nápoj, ktorý teplotu zníži a pomôže aj k celkovému zlepšeniu stavu pacienta v zmysle uvoľnenia sprievodných príznakov ochorenia. Ak však teplota stúpa vyššie nad 38 °C odporúčam užiť paracetamol vo forme tabliet v dostatočnej dávke a v každom prípade zvýšiť príjem tekutín (čistá voda, nesladené čaje).

Ak ste už vypili horúci nápoj s dávkou čistého paracetamolu, počkajte aspoň 4 hodiny, keďže pri súčasnom užívaní horúceho nápoja s obsahom paracetamolu a tablety s obsahom paracetamolu by mohlo dôjsť k predávkovaniu.

Lieky od bolesti nájdete aj na etabletka.sk

chyba