Vysoký tlak v oku poškodzuje očný nerv. Čo zvyšuje riziko glaukómu?

Nielen krvný tlak môže byť privysoký, tlak môže chorobne stúpnuť aj v očiach. Vysoký vnútroočný tlak, ktorý človek často nijako nepociťuje, je jedným zo základných príznakov ochorenia nazývaného glaukóm. Ľudovo sa mu hovorí aj zelený očný zákal, so zákalom však v skutočnosti nemá nič spoločné. Toto laické pomenovanie pretrvalo ešte z minulosti, keď ľudia prichádzali k lekárovi následkom glaukómového ochorenia slepí a ich šošovka nadobudla akoby zelenú farbu.

14.03.2023 06:00
glaukóm, vnútroočný tlak, zelený zákal,... Foto:
Meranie vnútroočného tlaku v období pred covidom.
debata (5)

Glaukóm je druhou najčastejšou príčinou slepoty. Včasná liečba znižuje riziko tohto ochorenia a zachováva kvalitu života pacienta. Odhaliť túto často skrytú diagnózu sa úspešne darí aj vďaka každoročnému preventívnemu vyšetreniu vnútroočného tlaku počas Svetového týždňa glaukómu, do ktorého sa aktívne zapája aj Univerzitná nemocnica L. Pasteura. V dňoch 14.-16. marca budú bezplatné kontrolné vyšetrenia na možný výskyt zeleného zákalu realizovať odborníci na Očnom oddelení na Rastislavovej 43, aj na Očnej klinike na Triede SNP.

Očné oddelenie, IV. pavilón, 1. posch. – Ambulancia pre glaukóm, Rastislavova 43 KEDY: 14. a 16. marec 2023, od 9:00 – do 14:00 hod.

Očná klinika, Poliklinika, 6. posch. – Očná ambulancia, Trieda SNP 1 KEDY: 15. marec 2023, od 10:00 – do 14:00 hod.

Tlak v očiach si treba dať odmerať

Zelený zákal, v lekárskej terminológii glaukóm, patrí medzi ochorenia oka spojené s poškodením zrakového nervu. Vyskytuje sa u zhruba 2 % dospelej populácie nad 40 rokov a objavuje sa už aj v ranom veku u detí i novorodencov– dôležitú úlohu tu zohráva genetika. Ochorenie väčšinou postupuje pomaly bez výraznejších príznakov. Spája sa so zvýšeným vnútroočným tlakom, ktorý pacient nemusí vôbec pociťovať. Preto je pre včasné odhalenie veľmi dôležité vnútroočný tlak preventívne odmerať. „Pacienti, ktorých toto ochorenie postihne, však môžu pociťovať aj nenápadné príznaky ako mierne bolesti hlavy, pobolievanie očí, bolesť „za očami,“ únavu očí. Vyskytuje sa aj akútna forma glaukómu, keď pacient vyhľadá lekára s bolesťami hlavy, očí, začervenaním očí, či poklesom videnia,“ hovorí primárka Očného oddelenia MUDr. Barbora Horváthová.

Video relácie „Ide o zdravie“

Video
V nasledujúcom videu sa dozviete všetko o vnútroočnom tlaku. Pripravili sme ho v spolupráci s očnou lekárkou z očnej ambulancie OK Oftal v Bratislave, MUDr. Oľgou Krausovou. Viete, aké by mali byť správne hodnoty vnútroočného tlaku? Ktoré hodnoty sú už kritické?

Komplexné očné vyšetrenie

Riziko vzniku glaukómu je napríklad u ľudí nad 40 rokov, pri krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti nad 4 dioptrie, ochorení ciev, nízkom krvnom tlaku, migrénach, poraneniach oka, pri častých zápaloch očí alebo fajčení.

Pri bežnom vyšetrení môže očný lekár zistiť určité príznaky, ktoré môžu viesť k podozreniu na toto ochorenie. Na určenie diagnózy glaukómu je však potrebné kompletné očné vyšetrenie. „U pacientov s podozrením na glaukóm, je okrem zmerania vnútroočného tlaku potrebné vyšetriť aj zrakový nerv, zorné pole pomocou perimetrického vyšetrenia a ďalšie špecializované vyšetrenia,“ dopĺňa primárka Horváthová.

Glaukóm je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť úplne. Včasnou liečbou je však možné spomaliť progresiu ochorenia a predísť následkom, ktoré pacientovi zhoršia zrakové funkcie, a tým aj kvalitu života. Glaukóm totiž nedokáže vyriešiť rutinný chirurgický zákrok, ako pri operácii sivého zákalu, čo je najčastejšia operácia na ľudskom tele vo svete, spočívajúca vo výmene zakalenej časti šošovky. Pri glaukóme je totiž podstata problému niekde inde. následkom zvýšeného vnútroočného tlaku, ale aj z iných príčin nie je dobre vyživovaný zrakový nerv, kábel, ktorý zabezpečuje komunikáciu medzi okom a mozgom. Dochádza tak k nezvratnému odumieraniu tzv. gangliových buniek a pacientovi sa postupne zužuje zorné pole.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slepota #glaukóm #vnútroočný tlak #zrakový nerv #zorné pole