Užívate doplnky stravy na mozog? Ktorá rastlina stimulujúca mozog hrá prím u Slovákov?

Aktuálne prebieha celosvetová kampaň - Brain Awareness Week - na zvýšenie povedomia verejnosti o úspechoch a prínosoch výskumu mozgu. Na Slovensku, ktoré sa do kampane zapája už po 16-krát, je to súčasný Týždeň mozgu. Mozog potrebuje v boji proti predčasnému starnutiu neustály tréning a stimuláciu svojich funkcií. Tréningom ho môžeme rozvíjať a udržiavať v dobrej kondícii. Na stránkach internetovej lekárne skúmali, či sa Slováci a Česi oň starajú. Prekvapilo ich, že medziročný nárast predaja voľnopredajných liekov na pamäť je skoro 100 %. Znamená to, že zabúdame? Málo trénujeme? Nevyživujeme ho?

17.03.2023 11:17
mozog Foto:
Mozog potrebuje v boji proti predčasnému starnutiu neustály tréning a stimuláciu svojich funkcií.
debata

Kamila Horníčková, lekárnička z MojaLekáreň.sk prízvukuje, že základom výživy mozgu je zdravá strava so zameraním na cholín, čo je látka výrazne vyživujúca tento náš dôležitý orgán. "Pestrosť na tanieri je naozaj dôležitá. Zdrojom cholínu sú najmä potraviny živočíšneho pôvodu, ako vajíčka, losos, pečeň či maslo. Výnimku v rastlinnej strave tvorí napríklad brokolica,” vysvetľuje farmaceutka. Skvelé je tiež hrozno, ktoré obsahuje resveratrol – látku, ktorá ochraňuje mozog pred neurodegenera­tívnymi procesmi. Ak by sme chceli mozgu dodať naozaj komplexnú výživu, tak Kamila Horníčková odporúča rybí olej a morský kril (drobné rybky a kôrovce žijúce v moriach a oceánoch, potrava veľrýb) v doplnkoch výživy. "Sú obrovským zdrojom omega-3 mastných kyselín, lecitínu a cholínu, čo naozaj vytvára komplexnú starostlivosť”, vysvetľuje. Tie sú v podobe prirodzenej stravy vhodné v akomkoľvek veku, teda aj pre deti a seniorov.

Dopoludnia mozog stimulujme, večer vyživujme

Pozor by sme si mali dať na stimulanty a adaptogény (prírodné látky, často byliny, ktoré pomáhajú v prevencii a liečbe chorôb). Káva, čaje obsahujúce kofeín či teín, ašvaganda, ženšen, rodiola, brahmi, bakopa, gotu-kola, guarana, eleutherokok (sibírsky ženšen), všetko sú to stimulanty zlepšujúce činnosť, mozgu, naše kognitívne funkcie. Dokonca napomáhajú k odolnosti proti stresu, avšak podľa lekárničky by sme si ich mali dopriať najmä v predpoludňajších hodinách. „Nie sú vhodné pre deti,“ upozorňuje Horníčková a dodáva, že sú všetky skvelé v užívaní v doobedných hodinách a ako doplnky stravy ich netreba podceniť.

dôchodca, rozmýšľanie Čítajte viac Cviky, ktoré pomôžu precvičiť vašu pamäť

Večer mozog skôr vyživujme, ako stimulujme. Napríkad čajmi alebo doplnkami výživy obsahujúcimi lecitín, cholín, horčík, vitamíny B, omega-3, EPA, DHA. Slováci a Česi majú o ne záujem a táto krivka má od roku 2020 stúpajúcu tendenciu, aj keď predpokladáme, že to súviselo aj s pandémiou covidu-19. Najpredáva­nejším produktom sú dlhodobo doplnky stravy obsahujúce gingko biloba. Na trhu sú však aj mnohozložkové doplnky určené na zlepšenie pamäte a koncentrácie obsahujúce rybí olej, MCT triglyceridyy, sójové fosfolipidy, cholín, kurkuminoidy, kyselinu fosfatidovú, jód, dokonca extrakt plodov z čierneho korenia atď (MemoComplex od firmy NaturaMed, BrainActive, Acutil, Cognivia a ďalšie tzv. nootropiká, čiže prírodné povzbudzovače mozgu).

Látky potrebné pre vývoj mozgu budúceho dieťaťa

Zaujímavou a hodnotnou publikáciou na tému vývoja mozgu u detí je kniha od známeho neuropsychológa PhDr. Roberta Krauseho, PhD. , s názvom Detský mozog (Novorodenec, od počatia po koniec prvého roku života). Je o tom, ako spoznať, pochopiť a podporiť dozrievanie detského mozgu. Fakty v knihe vychádzajú z výsledkov vedeckého skúmania na poli psychológie a neuropsychológie. Aplikovaním autorových odporúčaní pomôžeme deťom a rodičom budovať základy rozumovej a emocionálnej rovnováhy. Pre lepšie pochopenie toho, ako sa vyvíja detský mozog od počatia až po koniec prvého roku života, autor pripravil 24 situácií, ktoré si vyžadujú pozornosť zo strany rodičov. Po ich prečítaní by sa mala zlepšiť praktická schopnosť aplikovať tieto poznatky v súkromnom živote. Hneď v prvej kapitole autor píše o výžive budúcej matky, aby sa dieťa i jeho mozog správne vyvíjali.

Ako spoznať, pochopiť a podporiť dozrievanie... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
kniha, publikácia, Detský mozog, Ikar, Robert Krause Ako spoznať, pochopiť a podporiť dozrievanie detského mozgu?

„Odporúčaná dávka kyseliny listovej je 200 mikrogramov, ak žena plánuje tehotenstvo, mala by ju zvýšiť až na 400 mikrogramov a po konzultáciách s gynekológom počas tehotenstva až 800 mikrogramov. Kyselina listová je totiž prevenciou najčastejších vrodených vývojových porúch, ktoré sa vyskytujú pri uzatváraní nervovej trubice (tá následne vedie k vývoju mozgu),“ píše autor PhDr. Krause v publikácii, ktorú vydal Ikar.

Ďalšími dôležitými látkami v kontexte vývoja detského mozgu od počatia je jód. Štítna žľaza plodu začína pracovať v druhom trimestri, avšak štítna žľaza matky musí byť výkonná od počatia dieťaťa. Výskum z Ekvádoru upozornil na to, že priemerné IQ detí matiek, ktoré mali dostatok jódu pred aj počas tehotenstva, bolo vyššie o 11 bodov. Aj nedostatok železa často spôsobuje nezvratné problémy týkajúce sa nervovej sústavy. Vitamíny, ale najmä kyselina listová, jód a železo – ich prísun je vhodné zabezpečiť zo stravy a z výživových doplnkov.

(Podľa publikácie Detský mozog, novorodenec, vyd. Ikar)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #koncentrácia #nootropiká #Svetový týždeň mozgu