Hlavný odborník pre nefrológiu: Ako súvisí poškodenie obličiek s bolesťami hlavy?

Chronickému obličkového ochoreniu sa hovorí aj skrytá epidémia. Tento problém je dvakrát častejší ako diabetes a dvadsaťkrát častejší ako výskyt všetkých typov rakoviny. Ochorením trpí každý desiaty človek. Obličkové ochorenie sa obyčajne pomerne neskoro diagnostikuje, pretože celé roky je bez príznakov, alebo sú príznaky len veľmi nešpecifické.

20.03.2023 11:30
debata

S obličkami úzko súvisí príjem tekutín, močenie a poškodiť ich môžu aj bežné lieky proti bolesti. Koľko denne piť a koľkokrát je štandardom ísť „na malú“? Na ktoré analgetiká si dať pozor, ak máte poškodené obličky? Viac o tom hovorí doc. MUDr. Martin Demeš, PhD., hlavný odborník MZ SR pre nefrológiu vo videu.

Video
Doc. MUDr. Martin Demeš vo videu relácie IDE O ZDRAVIE.

Vo videu docent Demeš odpovedá na otázky:

  • Koľko máme denne vypiť a koľko je normálne za deň vymočiť?
  • Koľko je jedna „porcia“ močového mechúra?
  • Čo znamená anglické „Clear to be clear“ z hľadiska farby moču?
  • Ktoré analgetiká radšej neužívať, ak sú poškodené obličky?
  • Ako súvisí poškodenie obličiek s bolesťami hlavy?
  • Ako si jednoducho vyšetriť obličky doma? Ako postupovať pri tzv. selfmonitoringu?

Ak máte cukrovku, problémy so srdcom, viac než 60 rokov, obezitu, aterosklerózu, liečite sa na vysoký krvný tak, fajčíte, alebo máte rodinnú predispozíciu, patríte do rizikovej skupiny, čo sa týka chronického ochorenia obličiek. Na www.vysetrioblicky.sk si môžete otestovať, či ste v ohrození a dozviete sa mnoho užitočných informácií, aj čo sa týka liečby a prevencie.

MUDr. Martin Demeš Čítajte rozhovor Telo s chorými obličkami rýchlo starne

Ako fungujú naše obličky?

Obličky sú párový orgán, ktorý je uložený pri zadnej stene brušnej dutiny približne na úrovni posledných rebier. Každá oblička meria asi 12 × 6 × 3 cm a váži v priemere 150 gramov. Ich hlavnou funkciou je očisťovanie krvi od splodín metabolizmu a toxínov, čiže filtrácia a vylučovanie do moču. Základná funkčná jednotka, tzv. nefrón, pozostáva z mikroskopického klbka krvných kapilár, glomerulu, ktorý funguje ako filter a dômyselného systému kanálikov, tubulov, kde sa tvorí moč. V každej obličke je asi milión nefrónov.

Obličkami denne pretečie viac ako 1700 litrov krvi, z ktorej sa v glomeruloch prefiltruje asi jedna desatina (170 litrov) a zvyšok sa vráti do krvného obehu. Okrem filtračnej funkcie majú obličky aj ďalšie dôležité úlohy: udržiavajú stálosť vnútorného prostredia, podieľajú sa na regulácii krvného tlaku a produkujú látky hormonálnej povahy (renín, erytropoetín, aktívny vitamín D), ktoré sú dôležité pre správnu funkciu kardiovaskulárneho systému, krvotvorbu a metabolizmus minerálov a kostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #nefrológ #oblička #Svetový deň obličiek #dialýza #nefrológia