Pripraví o život desiatky ľudí týždenne. Na Slovensko prichádza nová možnosť na odhalenie smrtiaceho druhu rakoviny

Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm) je celosvetovo 3. najčastejšie ochorenie, ktoré má 2. najvyššiu úmrtnosť. Na Slovensku týždenne na tento druh rakoviny zomiera 32 ľudí. Kolorektálny karcinóm je druhý najčastejší typ rakoviny u slovenských žien a tretí najčastejší u mužov v SR. Ak sa zachytí v počiatočných štádiách, šanca na vyliečenie je 90 %. Bohužiaľ, 25 % pacientov prichádza už s metastázami. Aj preto má veľký význam skríning (aktívne vyhľadávanie). Bohužiaľ, účasť Slovákov na skríningu je už len oproti Slovinsku polovičná (35 % z tých, ktorí by skríning mali absolvovať).

22.03.2023 10:26
debata (2)

„Na Slovensku ročne pribudne okolo 4-tisíc nových prípadov kolorektálneho karcinómu,“ hovorí MUDr. Jozef Dolinský, primár oddelenia klinickej onkológie E z II. onkologickej kliniky Národného onkologického ústavu v Bratislave. „Je známe, že vývoj tohto ochorenia trvá obyčajne 10–15 rokov, hovorí sa tomu latentné asymptomatické štádium, čiže bez príznakov,“ vysvetľuje tento odborník. To vytvára príležitosť pre včasné odhalenie a endoskopické odstránenie polypov z čreva, z ktorých by sa časom mohla vyvinúť rakovina.

Karcinóm hrubého čreva a konečníka je preto preventabilný, znamená to, že rakovina pri včasnom odhalení (podobne je to pri rakovine krčka maternice) nemusí vôbec vzniknúť! Skríning je preto nevyhnutný a na trh prichádza nová možnosť testovania zo stolice, ktorá je vysoko citlivá (87 %) na odhalenie predrakovinových zmien v čreve a samotnej rakoviny už v skorých štádiách ochorenia a navyše je vysoko presná (až 93 % špecificita). Na rozdiel od známeho testu na okultné (skryté) krvácanie do stolice vyšetruje tento test vyslovene prítomnosť nádorového ochorenia nezávisle od výskytu krvi v stolici, pričom odber vzorky sa vykonáva doma. Nie je potrebná žiadna príprava ani diétne obmedzenia pred vyšetrením. Nevýhodou je, že ho zatiaľ nehradí zdravotná poisťovňa.

Viac vo videu s MUDr. Jozefom Dolinským.

Video
Onkológ MUDr. Jozef Dolinský vo videu o skríningu kolorektálneho karcinómu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm #skríning