Lieky a ich kombinácia s nápojmi. Čo môžu spôsobiť niektoré lieky v kombinácii s mliekom, džúsom alebo colou?

Mgr. Jana Mojžišová z lekárne SRDCE v Sliači vysvetľuje, čím je vhodné zapíjať lieky. Viete, čo môže spôsobiť kombinácia niektorých liekov s mliekom, džúsom alebo colou?

06.04.2023 00:00
Unipharma, pr, nepouzivat
Mgr. Jana Mojžišová, Lekáreň SRDCE, Sliač

Vo všeobecnosti je lieky najvhodnejšie zapíjať čistou vodou. Niektoré lieky môžu totiž interagovať s nápojmi a spôsobiť nežiaduce účinky, alebo znížiť vstrebávanie lieku a tým aj jeho účinnosť.

Napríklad mliekom je vhodné zapíjať vitamíny rozpustné v tukoch a, naopak, je nevhodné zapíjať ním niektoré antibiotiká. Vápnik z mlieka na seba viaže účinnú látku a znižuje účinok lieku. Ak sa pacient bez mlieka nevie zaobísť, môže ho piť s odstupom hodinky pred alebo po užití lieku.

Grapefruitový džús môže ovplyvniť účinnosť niektorých liekov, pretože obsahuje látky, ktoré v pečeni blokujú enzýmy zodpovedné za metabolizmus niektorých liekov. Patria k nim napríklad antikoncepčné tabletky.

Káva a nápoje s obsahom kofeínu zvyšujú účinky niektorých liekov na migrénu, bolesť a astmu a znižujú účinnosť niektorých liekov na osteoporózu.

Ak je pacient v súvislosti so spôsobom užívania nejakého konkrétneho lieku na pochybách o tom, akým nápojom ho je vhodné, resp. nevhodné zapíjať, je potrebné riadiť sa informáciami uvedenými v príbalovom letáku alebo konzultovať to s lekárom alebo lekárnikom.

Na záver by som rada zopakovala, že najlepší je pohár vody. Pacient ním zabije dve muchy jednou ranou. Lieky sú zapité a časť potrebného denného príjmu tekutín je pokrytá.

Navštívte aj stránku etabletka.sk, kde nájdete všetky voľnopredajné li­eky.

chyba