Vznikli centrá pre liečbu dospelých pacientov so spinálnou svalovou atrofiou

Špecializované centrá, ktoré sa venujú liečbe dospelých pacientov so spinálnou svalovou atrofiou (SMA), vznikli v troch slovenských mestách: v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

30.03.2023 06:00
mladá žena na vozíku, hendikep, zdravotne... Foto:
Špecializované centrá, ktoré sa venujú liečbe dospelých pacientov so spinálnou svalovou atrofiou (SMA), vznikli v troch slovenských mestách: v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.
debata

Špecializované centrá, ktoré sa venujú liečbe dospelých pacientov so spinálnou svalovou atrofiou (SMA), vznikli v troch slovenských mestách: v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

S týmto ochorením sa síce väčšinou spájajú príbehy malých detí, ale žijú s ním aj dospelí. Na Slovensku ich je približne sto, mnohí však ochorenie nemajú diagnostikované, a teda sa neliečia alebo o možnostiach liečby nevedia.

Aby sa mohol dospelý pacient začať liečiť, ochorenie musí mať potvrdené genetickým vyšetrením.

Vďaka modernej medicíne a pokroku vo výskume a vývoji liekov, môžu aj dospelí pacienti žiť kvalitnejší život. Včasná diagnostika a okamžité začatie liečby spomalia progresiu ochorenia.

Michal Škombár Čítajte viac Nehybný Miško denne hrá poker so životom

Pri včasnom podaní liečby sa deti motoricky lepšie vyvíjajú, dokážu sedieť a pacienti s typom SMA 2 a 3 aj chodiť. Dospelí pacienti sa dožívajú vyššieho veku, môžu dokončiť vzdelanie, ale aj pracovať.

„Ak sa ochorenie potvrdí, genetik, ktorý vyšetrenie realizoval, alebo zasielajúci ambulantný neurológ by mal pacienta odporučiť do SMA centra, kde pacienta dodiagnostikujeme a zvolíme vhodný typ liečby,“ hovorí Marek Krivošík, neurológ, primár II. neurologickej kliniky LF UK a UNB.

Ak má dospelý pacient v produktívnom veku symptómy SMA, napríklad svalová slabosť v bokoch a pleciach, úbytok svalov a svalové kŕče, zášklby svalov jazyka, skolióza, ťažkosti s behaním, chodením po schodoch alebo ťažkosti pri vstávaní zo zeme a nekoordinované pohyby, ale dosiaľ nemá presne stanovenú diagnózu, je dôležité, aby požiadal svojho ošetrujúceho lekára, neurológa, o genetické vyšetrenie, ktoré spinálnu svalovú atrofiu potvrdí.

Petra Eller Čítajte viac Petra Eller: Mať dobré zloženie smrteľnej diagnózy je možné

Ak má stanovenú diagnózu, mal by navštíviť jedno z troch špecializovaných centier v Bratislave (Neurologická klinika, Nemocnica Kramáre), Banskej Bystrici (Neurologická klinika, Nemocnica F. D. Roosevelta) alebo v Košiciach (Neurologická klinika, Nemocnica L. Pasteura).

„U dospelých pacientov je dôležitá predovšetkým včasná liečba a pravidelná rehabilitácia, s cieľom predchádzať svalovej progresii a prírastku na hmotnosti. Keďže pacienti majú limitovanú hybnosť a u väčšiny sa vyskytuje aj skolióza, sú aj v starostlivosti ortopéda“ dodáva neurológ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špecializované centrá pre liečbu dospelých