Rozdiely vo vyšetreniach hemoroidov a celého hrubého čreva

Pri podozrení na hemoroidy sa robí anoskopia a rektoskopia. Sú to kratšie vyšetrenia ako kolonoskopia, a keďže sa nástroje zavádzajú len do hĺbky 5 až 20 cm, pacienti sa ich obyčajne tak neobávajú ako kolonoskopie. Ani vnútorné hemoroidy sa totiž nenachádzajú hlbšie.

15.04.2023 09:00
hemoroidy, zápcha, toaleta, stolica Foto:
Zvlášť sa to týka pacientov vo veku nad 45- 50 rokov, keď výrazne stúpa výskyt nádorových ochorení.
debata

Pre komplexné vyšetrenie pacienta je však dôležité absolvovať celkové vyšetrenie hrubého čreva (kolonoskopiu) a následne, ak sa potvrdí, že ťažkosti sú spôsobené napr. len hemoroidmi, je možná kontrola len rektoskopicky. Je to dôležité preto, lebo jeden pacient môže mať aj viac ochorení. Zatiaľ čo kolonoskopie vykonávajú gastroenterológovia a odhalenú rakovinu už liečia onkológovia a onkochorurgovia, hemoroidom sa venuje odborník nazývaný proktológ.

hrubé črevo, brucho, lupa, rakovina hrubého čreva, črevá, trávenie Čítajte viac Hemoroidy verzus rakovina hrubého čreva. Čo ich spája?

Anoskopické: Robí sa tubusom so zdrojom svetla (tzv. anoskopom) do hĺbky približne 5–7 cm. Používa sa na vyšetrenie dolnej časti konečníka a ritného kanála. Anoskop je krátka priehľadná plastová alebo kovová trubička, ktorá sa zasúva do konečníka, čím umožné vyšetriť danú oblasť priamym pohľadom aj do strán. Pri vyšetrení sa používa gél so znecitlivujúcim účinkom a celé trvá len niekoľko minút.

Rektoskopické: Rektoskopia sa vykonáva s pomocou prístroja nazývaného rektoskop do hĺbky cca 20 cm s použitím masti na lokálne znecitlivenie. Takisto ako anoskop má optickú časť so zdrojom svetla. Patrí k rutinným vyšetreniam. Počas vyšetrenia sa do konečníka cez rektoskop fúka vzduch, ktorý ho rozťahuje a zlepšuje tak viditeľnosť pri vyšetrovaní. Pacient to môže pociťovať ako mierny tlak v podbrušku. Vyšetrenie trvá približne 5 minút. Pri rektoskopii sa môžu robiť aj drobné liečebné zákroky alebo odoberať vzorky tkaniva.

Kolonoskopia: Ide o vyšetrenie hrubého čreva endoskopom, optickým prístrojom, ktorý nielenže zobrazí vnútro čreva, ale s pomocou ďalších pomôcok umožní odstrániť zo sliznice čreva podozrivé útvary bez potreby chirurgického zákroku. U nových kolonoskopov je priemer hadičky kolonoskopu do 13 mm. Vnútri hadičky zasunutej do čreva je čip s optickými vláknami a vnútrajšok čreva je osvetlený studeným svetlom. Samotná kolonoskopia obyčajne trvá 15–20 minút. Mnohí pacienti hovoria, že najnepríjemnejšia časť vyšetrenia je príprava pred vyšetrením v podobe diéty a užívania preháňadiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #krvácanie #gastroenterológ #kolorektálny karcinóm #proktológ