Idete na ultrazvuk brucha? Toto rozhodne nejedzte

Ultrasonografia (ultrazvuk) je bezpečná a bezbolestná metóda, ktorá sa môže často opakovať. Nemá nijaké vedľajšie účinky a nie je invazívna, preto pre pacienta nie je nijakým rizikom. Vyšetrenie vykonáva lekár, ktorý pacientovi na brucho pritláča sondu vysielajúcu zvukové vlny. Vďaka ozvenám zvukových vĺn možno zobraziť dôležité orgány, píše sa v publikácii "TELO - ako si strážiť zdravie".

24.04.2023 06:00
ultrasonografia, ultrazvuk, mamografia Foto:
Ultrazvuk je neinvazívny a bezpečný. Nijaké žiarenie, iba zvukové vlny.
debata

Ultrasonografia (USG) využíva fyzikálne vlastnosti ultrazvuku. Slúži najmä na zobrazovanie svalov a vnútorných orgánov. Okrem ich veľkosti je možné zobraziť aj jednotlivé štruktúry, patologické zmeny alebo lézie.

Čo sa vyšetruje ultrasonografiou?

  • Kostry, väzivá, svaly, nervové dráhy, povrch kostí.
  • Srdce.
  • Plod počas gravidity.
  • Orgány v brušnej dutine.
  • Prietok krvi a jeho možné prekážky (napr. aj pri vyšetrení kŕčových žíl)
  • Poloha a stav močovo-pohlavného ústrojenstva.

Používa sa na rýchlu orientáciu o stave a polohe orgánov (napr. hoci aj počas operácie kŕčových žíl)

Ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy si nijakú... Foto: SHUTTERSTOCK
štítna žľaza, ultrazvuk, sonografia Ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy si nijakú špeciálnu diétu ani doplnky výživy na zníženie plynatosti nevyžaduje.

Keď si idete dať vyšetriť brucho (pečeň, žlčník, pankreas, obličky, slezina, cievy v bruchu), je dobré jeden deň pred vyšetrením držať diétu a jesť výlučne jedlá, ktoré nespôsobujú plynatosť. Pri vyšetrení malej panvy (mechúr) je potrebné mať plný močový mechúr.

Vyšetrenie obyčajne trvá 15–30 minút.

Pacient by deň pred vyšetrením usg nemal jesť stravu, ktorá spôsobuje plynatosť (strukoviny, hlúboviny, kapusta, alkoholické nápoje a minerálna voda sýtená oxidom uhličitým).

Zo skúsenosti lekárov vyplýva, že viditeľnosť orgánov je omnoho kvalitnejšia po príprave tobolkami lieku s obsahom simetikónu (Esmumisan, Degasil, Sab Simplex, Antiflat, Infacol), pričom treba v strave vylúčiť fazuľu, kel, kapustu, šľahačku, majonézu, mlieko a mliečne výrobky. Takisto chlieb a pečivo. Minimálne deň pred vyšetrením je lepšie konzumovať iba sucháre, ryžu, ľahké polievky (bez zeleniny), varené mäso z hydiny, piť iba čaj a nesýtenú vodu.

V deň vyšetrenia neraňajkovať a vhodné je vypiť pohár odstátej vlažnej vody, už radšej nie čaj, kávu, ani zahustené ovocné džúsy. Je zásadne dôležité v deň vyšetrenia nič nejesť, nefajčiť, nežuť žuvačky a necmúľať cukríky!

MUDr. Gábor, Simulačný ústav LF UK, trenažér, figurína, pôrod Čítajte viac Rodili sme s Victoriou! Pozrite sa, ako budúci lekári trénujú rôzne úkony

Pred vyšetrením močového mechúra a prostaty u mužov je potrebné, aby v močovom mechúri bolo čo najviac moču. Problematické je vyšetrenie u pacientov s pokročilým zlyhaním obličiek, ktorí močia veľmi málo. Nijakú špeciálnu prípravu si nevyžaduje ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy, vyšetrenie povrchových štruktúr ako prsníky, svaly či lymfatické uzliny, vyšetrenie ciev (končatín, krku), vyšetrenie pohrudničnej dutiny, vaječníkov a maternice.

(Článok vznikol z podkladov Nefrologickej ambulancie BBraun v Bratislave a podľa publikácie TELO, ako si strážiť zdravie, Ikar 2021)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #vyšetrenie #ultrazvuk #ultrasonografia #usg