Jarné a letné alergie. Ako ich riešiť?

Čo je alergia? Ako vzniká? Aké sú dostupné riešenia? Poradí PharmDr. Natália Kapallová z Lekárne a zdravotníckych pomôcok Medisam v Šamoríne.

04.05.2023 00:00
Unipharma, pr, nepouzivat
PharmDr. Natália Kapallová z Lekárne a zdravotníckych pomôcok Medisam v Šamoríne

Slovo alergia vzniklo spojením gréckych slov – allos (iný, zmenený stav) a ergon (reakcia, práca). Toto slovo vytvorili lekári – Clemenw von Pirquet a Béla Schick v roku 1906, keď zistili, že niektorí pacienti sú precitlivení na bežné neškodné látky: prach, peľ alebo potraviny.

Alergia je prehnaná, neadekvátna reakcia vlastného imunitného systému na niektoré látky, s ktorými prichádzame bežne do styku. Vplyvom alergénu sa začnú aktivovať protilátky zo skupiny imunoglobulínov E (IgE). Prejavom alergickej reakcie môže byť nádcha, astma, kašeľ, zápal očných spojiviek, kožné prejavy, až po extrémny stav – anafylaktický šok a smrť.

Alergénová imunoterapia alebo alergénová vakcinácia

Základy imunoterapie siahajú do roku 1911, keď jej priekopník Leonard Noon aplikoval extrakt peľu tráv pacientom s alergiou. Príznaky ustúpili. Vakcína proti alergii obsahuje zmes upravených extraktov z rôznych alergénov. Používa sa na liečbu sezónnej alergickej sennej nádchy u pacientov, ktorí dobre nereagovali na lieky. Liečba trvá niekoľko rokov. Na prvé výsledky si treba počkať. Viditeľné zlepšenie sa zvyčajne prejaví druhý až tretí rok. Výhodou vakcinácie je, že dokáže zabrániť, aby človek dostal alergiu na ďalšie látky. Napr., ak telo nesprávne reaguje na peľ, pri zanedbaní liečby sa môže pridať alergia na roztoče či plesne.

Očkuje sa okrem peľu aj proti roztočom a proti alergii na psy a mačky. Chýbajú účinné látky na potravinové alergie, no je len otázka času, kedy budú vyvinuté.

Tlmenie príznakov

Ďalšou možnosťou je tlmenie príznakov – tzn. užívanie liekov, ktoré potláčajú príznaky alergie. Tieto lieky sa nazývajú antihistaminiká. Na trhu sú dostupné rôzne formy týchto liekov od kvapiek, cez tablety, až po spreje. Dôležité je ich pravidelné užívanie.

Alternatívne možnosti riešenia alergie

(Odporúčané po konzultácii s lekárom)

1. Homeopatia

V homeopatii je potrebný individuálny prístup lekára k pacientovi, preto sa konkrétny liek nasadzuje iba po dohode s homeopatom. Nikdy ho neužívame svojvoľne.

2. Detoxikácia organizmu

V podobe ovocných alebo zeleninových štiav. Tekutá strava naštartuje vyplavovanie toxínov z tela, ktoré s bežnou stravou prijímame a tým naštartujeme svoj imunitný systém. Detoxikácia sa neodporúča bez dohľadu odborníka.

3. Soľná lampa

Pomôže zmierniť príznaky alergie na dýchacích cestách – liečivé účinky soli sú vo zvlhčovaní slizníc dýchacieho systému.

4. Aromaterapia

Aromaterapia je pôsobenie éterických olejov rôznych rastlín na dýchacie cesty prostredníctvom aromalampy, zvlhčovačov, rozprašovačov, inhaláciami, kúpeľmi. Ide o vdychovanie a pôsobí na sliznice dýchacích ciest.

5. Fytoterapia

Znamená liečenie rastlinami a bylinkami, pričom podporuje vlastné liečiace sily organizmu. Vhodné rastliny znižujú intenzitu príznakov, zmierňujú podráždenie a zlepšujú dýchanie nosom. Z rastlín pri alergických ochoreniach sú to tie na posilnenie imunity, zmiernenie podráždenia, potláčanie zápalu a na zníženie účinkov histamínu.

6. Reflexná masáž

Masážou nervových zakončení sa ovplyvňujú reflexné oblúky rôznych reakcií. Terapeut pôsobí tlakom na reflexné body, ktoré majú vzťah k jednotlivým častiam tela a pomocou ich stimulácie pôsobí na celý organizmus. Ovplyvniť takto môžete dýchací systém, imunitu, pečeň, lymfatické cesty aj prejavy alergií.

7. Biorezonancia

Naše telo vysiela elektromagnetické vlny, pričom bunky jednotlivých orgánov majú rôzne frekvencie. Biorezonančný prístroj dokáže zmerať odchýlky a slabé miesta vie upraviť aj posilniť.

8. Strava

Ľahkou, prevažne surovou a zelenou stravou značne odľahčíte imunitný systém, takže bude oveľa schopnejší popasovať sa s alergénmi. Organizmus musí byť pre správne fungovanie v rovnováhe. Dôležité je, aby strava bola prirodzená, v ideálnom prípade sezónna a regionálna, vyvážená a aby chémia stravy sedela k vašim potrebám. Jedálniček vám zostavia po špeciálnom vyšetrení krvi na základe aktuálnych laboratórnych testov, ktoré odzrkadlia aktuálny zdravotný stav.

Voľnopredajné prípravky proti alergii nájdete aj na stránke etabletka.sk

chyba