Pľúcni onkopacienti môžu po operácii a liečbe ísť na špecializované pracovisko

Onkologické ochorenia sú na druhom mieste z hľadiska výskytu a úmrtnosti po kardiovaskulárnych ochoreniach a ich počet naďalej stúpa. V súčasnosti tak vzrastá počet ľudí po onkologickej liečbe, ktorí majú pretrvávajúce zdravotné ťažkosti vyplývajúce z prekonanej onkologickej diagnózy či absolvovanej onkologickej liečby. Význam preto majú všetky aktivity, ktoré znižujú chorobnosť pacientov a umožňujú im čo najlepšie zaradiť sa do bežného života.

28.04.2023 10:00
pľúca, rtg, chochp, zápal pľúc, pľúcne choroby Foto:
Onkologické ochorenia sú na druhom mieste z hľadiska výskytu a úmrtnosti po kardiovaskulárnych ochoreniach a ich počet naďalej stúpa.
debata

Novinkou v následnej starostlivosti o pacientov po prekonaní onkologického ochorenia je možnosť absolvovať kúpeľnú liečbu alebo ústavnú starostlivosť, ktorú poskytuje ako jediné liečebné zariadenie na Slovensku Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke.

„Onkologickí pacienti, konkrétne pacienti s rakovinou pľúc, absolvujú celú škálu náročnej liečby (operácia, chemoterapia, rádioterapia) po ktorej je veľmi vhodné začať s rehabilitáciou, ktorá tvorí dôležitú súčasť – tzv.poslednú bodku – zdravotnej starostlivosti. Je potrebné venovať jej pozornosť. Žiaľ, skutočnosť je taká, že na Slovensku doteraz nebolo zdravotnícke zariadenie, ktoré by sa práve o takýchto pacientov vedelo a chcelo adekvátne postarať. K tomuto poznaniu sme dospeli po komunikácii s onkológmi, ktorí si výrazne uvedomujú deficit tejto prepotrebnej starostlivosti o onkologického pacienta,“ hovorí MUDr. Eleonóra Kovalčíková, MPH, riaditeľka sanatória, ktorá vidí v následnej rehabilitácii onkologických pacientov príležitosť pre ich lepší návrat do každodenného života.

Pohľad na Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej... Foto: Dávid Popovič
Sanatorium Guhr 01 Pohľad na Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke, v pozadí Vysoké Tatry s Gerlachovským štítom.

„Sanatórium Dr. Guhra ako špecializované pracovisko respiračnej fyzioterapie sa úspešne ujalo taktiež postcovidových pacientov s veľmi pozitívnymi výsledkami a etablovalo sa týmto ako jediné na Slovensku. Po zistení informácií v rámci rehabilitácie onkologických pacientov sa to pre nás stalo výzvou. Chceme ponúknuť svoj kvalitný respiračno-fyzioterapeutický program a odborných pracovníkov."

Karcinóm pľúc je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich onkologických ochorení vo svete. Jeho liečba závisí od štádia ochorenia a funkčných rezerv postihnutého. Chirurgická resekcia je základom liečby najmä v štádiu 1 a 2, pričom rozsah závisí od lokalizácie tumoru a od funkčného a biologického stavu pacienta. Podľa OZ NIE RAKOVINE zomiera na rakovinu pľúc jeden Slovák každé štyri hodiny. Až tri štvrtiny pacientov prichádzajú k lekárovi neskoro. Včasný nález a dostupná moderná liečba menia rakovinu pľúc na liečiteľné ochorenie.

(Zdroj: Lekárske listy, september 2022, OZ NIE RAKOVINE)

MUDr. Štefan Reinhardt, pľúcny lekár, Tatranská Polianka Čítajte aj Primár z Tatier má najväčšiu zbierku inhalačných liekov

Liečebný program je zameraný na onkologických pacientov, ktorí sú po hrudnej operácii a sú po ukončenej onkologickej liečbe. Pacienti môžu na liečenie nastúpiť do dvanástich mesiacov od hrudnej operácie, kde sa im venuje špecializovaný tím pod vedením lekárky FRO MUDr. Timey Takácsovej, fyzioterapeuta Mgr. Mariána Jendrichovského, PhD. a klinickej onkologičky, MUDr. Márie Rečkovej, PhD. Záujemcovia môžu využiť ústavnú starostlivosť na odporúčanie pneumológa, alebo kúpeľnú liečbu na odporúčanie chirurga, pneumológa, internistu a všeobecného lekára. Liečebný pobyt v Tatranskej Polianke trvá takmer tri týždne, pričom sanatórium plánuje poskytnúť odbornú starostlivosť približne trom stovkám onkologických pacientov ročne.

Guhrovo sanatórium bolo otvorené v decembri 1907.
Pamätná izba v Sanatórium Dr. Guhra. Uchovávajú...
+7Pomôcky používané na respiračnú fyzioterapiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #rakovina pľúc #Tatranská Polianka #Sanatórium Dr. Guhra #sanatórium