Au, afty! Existuje spôsob, ako zabrániť pri jedení a pití nepríjemnej bolesti

Sú to obyčajne malé, nenápadné belavé vriedky, ktoré sa vyskytujú z vnútornej strany úst na perách, ďasnách, lícach či jazyku. Nazývajú sa afty, ľudovo "žaba". Vedia byť nepríjemne bolestivé a deti v najbolestivejšom štádiu často odmietajú jesť aj piť. Ak sa opakujú príliš často, môžu byť signálom chronického ochorenia.

29.04.2023 06:00
afty, afta, ústna dutina, vriedok, vriedky Foto:
Afty vedia byť veľmi bolestivé.
debata (7)

„Je to vlastne plytký vred pokrytý belavým alebo žltým povlakom, ktorý je výrazne bolestivý, obmedzuje príjem potravy. U detí sa často vyskytuje vo forme aftóznej stomatitídy. Pri recidívach, častom opakovaní, je potrebné komplexné vyšetrenie, krvné odbery a výtery z ústnej dutiny,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Regina Paulinyiová z Bratislavy.

Afty sú teda erózie, ľudovo povedané, ranky v dutine ústnej. Môžu mať infekčný pôvod a súvisieť s herpetickým vírusom, ale môžu vzniknúť aj pri stomatologickom ošetrení, ako následok odtlačenia po strojčeku či protéze v ústach, čo sú vlastne mechanické traumy a nesúvisia s infekciou. Dokonca môžu vzniknúť po popálení jedlom alebo zjedení určitých potravín, napr. orechov. Často súvisia so zníženou imunitou a s gastroentero­logickými problémami, opakované afty sú jeden z málo známych príznakov neliečenej celiakie! V každom prípade je to pomerne bolestivý vriedok, resp. viacero vriedkov v ústach.

Afta verzus aftózna stomatitída

„Môj 10-ročný syn napríklad máva pravidelne afty v čase oslabenej imunity a nejakého akútneho respiračného ochorenia, zatiaľ čo ja mávam v čase ochorenia herpes na pere. Často sa stáva, že keď mám ja opar, jemu sa vyhodí nejaká tá afta, veď žijeme v jednej domácnosti,“ hovorí pani Drahomíra z Bratislavy. Tam je príčinou herpetický vírus v tele, ktorého nositeľom je vysoké percento populácie. U chlapca sa to začalo aftóznou stomatitídou, keď mal päť rokov, obyčajne to u dieťaťa býva prvý prejav infekcie herpetickým vírusom. Aftózna stomatitída je ochorenie, ktoré sa šíri kvapôčkovou infekciou, ale aj kontaktom s nakazenými rukami, hračkami a podobne. Väčšiu pravdepodobnosť dostať ju majú ľudia s narušeným imunitným systémom a takí, čo vo všeobecnosti častejšie trpia výskytom áft. Je veľmi bolestivá a závažné formy už vyžadujú lieky na predpis od imunológa v podobe antivirotík či imunostimulačných liekov. Návštevu ambulancie vyžaduje aj pichanie vitamínu B12 priamo do svalu.

Ľudia, ktorým sa opakovane vyhadzujú afty, by mali kupovať zubné pasty, ktoré neobsahujú penivú zložku SLS (sodium lauryl sulfát). Podľa niektorých štúdií táto zložka totiž môže provokovať ich výsev. SLS neobsahujú napr. Curaprox Enzycal, Weleda, Zendium, Biocalcium, zubné pasty Biela perla (okrem dvoch) od slovenského výrobcu z Kežmarku i mnohé ajurvédske či bylinkové pasty ako Herbadent… Treba pátrať po vhodnej značke, navyše zubné pasty je vhodné aj tak striedať. Mnohí ľudia nepenivé pasty nemajú v láske, nie každá pasta bez SLS má však konzistenciu krému na topánky. Treba hľadať.

Nech žaba v ústach nekŕka!

V Dianovej, keď malo dieťa v ústach aftu, ktorú nazývali „žabou“, tak ho žena, ktorá vedela zariekať, vzala na ruky a bežala s ním do sadu, kde rástli slivky. Tam klopala nožom na slivku a odriekala čarovnú formulku: „Žaba za kôru, slnce za horu.“

Dnes už, našťastie, jestvujú overené a podľa všetkého účinnejšie spôsoby, ako bojovať s aftami. Systémové riešenie je, samozrejme, podpora imunity, resp. riešenie základného problému, pre ktorý afty vznikajú (napr. liečba neodhalenej celiakie bezlepkovou diétou, úprava strojčeka čeľustným ortopédom, nekonzumovanie potravín, ktoré afty vyvolávajú, a podobne). Nie vždy je to však jednoduché a u mnohých sú afty ojedinelá náhoda, keď na príčinu ani nemajú šancu prísť. A „boľavú pliagu“ v ústach treba nejako riešiť.

„Áno, afty a drobné ranky v ústnej dutine pri kontakte s jazykom, jedlom a nápojmi obyčajne veľmi bolia. K dispozícii sú orálne roztoky na potieranie s obsahom antiseptika alebo gél s lokálnym anestetikom na zmiernenie bolesti. Pacienti však môžu vyskúšať gél s technológiou filmogel. Po nanesení gélu na aftu a jeho zaschnutí za 10–20 sekúnd sa afta prekryje, zmierni sa citlivosť afty pri kontakte s vonkajšími vplyvmi a podporí sa hojenie,“ vysvetľuje lekárnik Mgr. Peter Klembala. Transparentný vodeodolný gél totiž vytvára bariéru, ktorá izoluje nervové zakončenia a poskytuje rýchlu úľavu od bolesti. Nanáša sa pomocou malého štetca.

Transparentný vodeodolný gél totiž vytvára... Foto: URGO
gél, štetec, afta, filmogél, Urgo Transparentný vodeodolný gél totiž vytvára bariéru, ktorá izoluje nervové zakončenia a poskytuje rýchlu úľavu od bolesti. Nanáša sa pomocou malého štetca.

Dezinfekčné a znecitlivejúce prípravky

Podľa veku sa možno rozhodnúť aj pre lokálne dezinfekčné a znecitlivejúce prípravky. Na trhu sú rôzne cmúľacie pastilky principiálne určené na zapálené hrdlo, pri bolestiach treba hľadať aj také, čo obsahujú znecitlivejúcu látku. Ešte lepší je sprej, ktorý je možné aplikovať hlbšie do hrdla, najmä ak ide o aftóznu stomatitídu, kde môžu byť pľuzgieriky až pri mandliach. Detský Kamistad gél s obsahom harmančeka a lokálneho anestetika lidokaínu možno nanášať na vatovú tyčinku určenú na čistenie uší a potierať jednotlivé afty umiestnené najmä bližšie pri perách, do hrdla ho však nedostanete.

Afty je však najlepšie potierať prípravkom, ktorý má regeneračný, dezinfekčný a hojivý účinok, zároveň vytvorí akúsi ochrannú mechanickú bariéru, resp. niektoré obsahujú aj miestne anestetikum, ktoré bolestivé miesto aj mierne umŕtvi (Kamistad-Gel, Aloclair Gel, Gengigel, Mundisal, Corsodyl gél), prípadne prekryje (vyššie spomínaný Urgo Mouth Ulcers s technológiou filmogélu). Čisto slovenským prípravkom je Herpík, čo je tinktúra s priaznivými účinkami na afty, opary i kútiky. Jeho podstatou je cesnakový extrakt s antibakteriálnymi a virostatickými účinkami v alkoholovom extrakte. Na afty sa odporúča 3 a 5 % účinná koncentrácia účinnej látky.

Ústa si možno vyplachovať harmančekom, ale pre riziko alergie je lepší odvar z repíka. Značka Aloclair má gél aj ústnu vodu špeciálne na afty s hojivým aloe vera i kyselinou hyalurónovou, podľa všetkého však veľmi neúčinkuje pri počiatočnej akútnej bolesti. Vyrábajú sa aj náplasti na afty, majú však význam u väčších detí či dospelých a určite nie v prípade, keď sú pľuzgierikov plné ústa.

Na podporu imunity sa užívajú predovšetkým vitamíny radu B, potom vitamíny C a D, probiotiká či zinok. Na trhu je aj množstvo prípravkov, ktoré tieto účinné látky kombinujú. Strava musí byť nedráždivá, kašovitá, aby sa obmedzilo žuvanie, skôr chladnejšia. Dôležité sú najmä tekutiny – treba ich prijímať aspoň pomocou slamky či lyžičky. Akékoľvek kyslé nápoje (citrusové džúsy a podobne) dráždia sliznicu.

Kedy vyhľadať lekára

  • ak sú afty väčšie ako centimeter, prípadne veľmi hlboké
  • ak ich je v ústach viac ako päť
  • ak pretrvávajú dlhšie ako dva týždne
  • ak sa objavujú častejšie ako 3-krát do roka
  • ak je bolesť taká krutá, že nemôžete piť dostatok tekutín
  • ak sa aftu dlhší čas nedarí vyliečiť voľnopredajnými prípravkami

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #stomatológ #ústna dutina #afty #ranky #vriedky