Spálenie v mladosti zvyšuje riziko rakoviny. Nič nové pod slnkom

Dnešní tínedžeri a mladí ľudia azda menej pijú či fajčia, mnohí vedú zdravý životný štýl, zdravo sa stravujú a chodia športovať. O rakovine kože už prakticky všetci počuli, ale majú pocit, že ich sa to vlastne ešte netýka. Pritom riziko vzniku tohto druhu rakoviny si výrazne zvyšujeme už počas detstva a v mladosti. Koža si totiž pamätá. Ale ani to nie je "nič nové pod slnkom".

03.05.2023 06:00
mládež, slnko, rakovina kože, tínedžeri, mladí,... Foto:
O rakovine kože už prakticky všetci počuli, ale majú pocit, že ich sa to vlastne ešte netýka.
debata

Rodičia už v ranom veku dieťaťa môžu ovplyvniť, či ich potomkovia budú mať zvýšené riziko výskytu melanómu. A to nielen svojimi génmi, ale aj tým, ako často a v akej intenzite deti vystavujú slnku. Počet materských znamienok objavujúcich sa na našej koži priamoúmerne súvisí s dávkou ultrafialového žiarenia, ktorú sme dostali v prvých rokoch života a počas mladosti. Aj keď zhubný melanóm nie vždy vzniká z materského znamienka (dve tretiny vznikajú na zdravej koži), pri vyššom počte znamienok úmerne stúpa aj riziko vzniku rakoviny kože. Melanóm sa môže vyvinúť na koži, ale napríklad aj pod nechtom.

Relácia IDE O ZDRAVIE

Video
Môže UV lampa na gélové nechty viesť ku melanómu? Onkodermatologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave MUDr. Zuzana Murárová, PhD., vo videu relácie "Ide o zdravie" hovorí aj o melanómoch pod nechtom.

Pigmentová bunka je iná ako kožná

Prečo je melanóm taký nebezpečný? Melanóm totiž vzniká z pigmentovej bunky, zatiaľ čo tzv. nemelanómové nádory (bazalióm, spinalióm) z buniek kože. Pigmentová bunka je iného pôvodu než kožná. Má vyššiu pravdepodobnosť „vycestovať“ tam, kam nepatrí, ak sa zvrhne, vie doslova z kože „utekať“. Preto je melanóm často taký agresívny. Má vysokú schopnosť tvoriť metastázy lymfatickou, ale aj krvnou cestou. Môže metastázovať prakticky do všetkých orgánov a tkanív. Najčastejšie však metastázuje do kože, podkožia a najbližších, regionálnych lymfatických uzlín. Na koži často v okolí jazvy po vybratí pôvodného melanómu pozorujeme predovšetkým tzv. satelitné metastázy. Najčastejším orgánovým postihnutím krvnou cestou sú metastázy v pečeni, pľúcach, mozgu, kostiach a vo vzdialenejších lymfatických uzlinách.

Lupa so svetlom plus skúsenosť z praxe

Kožní lekári používajú na kontrolu a lepšiu vizualizáciu podozrivých útvarov na koži tzv. dermatoskop. Je to vlastne lupa so svetlom a presnosť takejto dermatoskopie sa zvyšuje so skúsenosťou. Skúsení dermatológovia dokážu diagnostikovať melanóm až s 90 % presnosťou ešte pred stanovením definitívnej diagnózy patológom v histologickom laboratóriu.

„Samozrejme, morfológiu kožných nádorov sa naučíte z dermatologických atlasov, ale musíte toho v praxi vidieť veľa, aby ste získali potrebnú skúsenosť a vedeli do veľkej miery diagnostikovať melanóm ešte pred histologizáciou (vyšetrením vyrezaného kúska podozrivého tkaniva v laboratóriu). Sú tam určité morfologické štruktúry, ktoré sú preň typické. Zradné sú najmä amelanotické melanómy, čiže melanómy bez pigmentu, ktoré sú síce vzácne, ale môžu ujsť aj skúsenému oku dermatológa. Obyčajne však aj pri takomto náleze zostávajú na okrajoch zvyšky pigmentu na jednom, dvoch miestach, a to si treba počas dermatoskopie všimnúť. Ak si odborník nie je istý, je výhodnejšie podozrivý útvar vyrezať a histologizovať, to sa považuje za lege artis, čiže podľa odporúčaní,“ povedal pred časom odborník na kožné nádory MUDr. Slavomír Urbanček, PhD., z Banskej Bystrice.

"Nedávajte si vyšetrovať znamienka len v určitom vymedzenom období. My nabádame ľudí, aby ku dermatológovi išli kedykoľvek, nielen pred začiatkom leta a dovoleniek. V rámci celého roka, ak sa im na koži čokoľvek nezdá, a bez ohľadu na vek,“ dodáva MUDr. Zuzana Murárová, PhD., onkodermatologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Začína sa kampaň „Používaš ochranu?“

  • podľa štúdie na takmer 400-tisíc respondentoch závažné popáleniny od slnka v detstve zvyšujú riziko výskytu podozrivých lézií na koži v dospelosti takmer o pätinu
  • 84 % tínedžerov chápe, že vystavenie slnečnému žiareniu zvyšuje riziko rakoviny kože, 76 % však priznáva, že sa pred slnkom nechráni vždy

Pracovná skupina Euromelanoma spúšťa informačnú kampaň „Používaš ochranu?“ zameranú na tínedžerov, ktorej cieľom je obmedziť celosvetový trend nárastu prípadov rakoviny kože.

Navštívte stránku www.euromelanoma.eu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #rakovina kože #rakovina #melanóm #UV faktor #malígny melanóm