Spôsobuje migrénu stres? Problémom môže byť dokonca prebytok spánku

Aké príznaky môžete pociťovať pri záchvate migrény? Je možné týmto záchvatom predchádzať?

12.05.2023 06:00
migréna, sladkosti, donuty, nezdravé jedlo, Foto: ,
Každý človek, ktorý trpí migrénou, časom vypozoruje, čo záchvaty bolesti hlavy vyvoláva, a tomu by sa mal snažiť vyhnúť.
debata

Pri záchvate migrény vás bude sužovať celý komplex príznakov. Bude vás pravdepodobne trápiť pulzujúca, prevažne jednostranná bolesť hlavy stredne ťažkej až ťažkej intenzity. Ak nie je táto bolesť liečená, môže trvať nepretržite až tri dni. Zrejme budete precitlivení na svetlo, hluk, ale aj na pachy. Bolesť hlavy je tiež sprevádzaná nevoľnosťou, celkovou slabosťou a vracaním. Pri migréne môžete mať rad príznakov, ktoré spôsobujú vegetatívne nervy, ktoré človek nemôže ovládať. Medzi tieto príznaky patrí zimnica, triaška, zvýšené močenie či smäd. Migrénu môže tiež sprevádzať celková telesná slabosť. Pri záchvate migrény človeka všetko unavuje, nechce, aby sa mu nikto prihováral, chce mať pokoj a podobne.

Je možné záchvatom migrény liečbou predchádzať?

Áno, lekári môžu predpísať aj takú liečbu, ale sú tu jasne dané kritériá. Neurológ vyberá liečbu podľa druhu pacientovej migrény z celého radu štandardne predpisovaných liekov. Tieto lieky však nebývajú určené len na liečbu migrény. Ak sú však aj tieto lieky dlhodobo neúčinné, hoci pacient už zhltol hromady piluliek, máme dnes k dispozícii novú modernú liečbu.

Čo je aura pri migréne a ako sa prejavuje?

Aura je predzvesťou silnej bolesti hlavy. Máva ju iba dvadsať percent migrenikov, pretože určitá časť mozgového tkaniva je nedokrvená. Ak nie je nejaké miesto v mozgu dostatočne zásobené krvou, má pacient príznaky, ktoré sa viažu k tej ktorej časti mozgu. Ak ide teda o zrakovú oblasť, tak pacient nevidí – má výpadok zorného poľa, vidí pred očami iskričky alebo rôzne žiarivé fenomény. Ak je toto nedokrvenie napríklad v oblasti temporálneho laloku, tak človek cíti brnenie jednej končatiny – ruky alebo nohy. Toto brnenie sa môže rozšíriť až na celú polovicu tela vrátane jazyka a tváre. Niekedy dochádza aj k tzv. dysfázii, čiže poruche reči.

Môže záchvatom migrény predchádzať aj pacient?

Každý človek, ktorý trpí migrénou, časom vypozoruje, čo záchvaty bolesti hlavy vyvoláva, a tomu by sa mal snažiť vyhnúť. Migrénu zvyčajne spúšťa stres, nedostatok spánku, pitie alkoholu. Všeobecne je často príčinou migrény zlá životospráva. Napríklad, keď sa najete a klesne vám hladina cukru v krvi, môže to vyvolať migrénu. Ľudia trpiaci na migrénu by tiež mali dodržiavať pitný režim. Dôležitý je dostatok spánku, ale pozor aj na prebytok spánku, ak cez týždeň spíte pravidelne určitý počet hodín a cez víkend „dospávate“, vyvediete svoj organizmus natoľko z miery, že sa dostaví migréna. Skrátka, proti migréne možno bojovať umiernenosťou vo všetkom. Sú však veci, ktoré človek neovplyvní a ktoré majú tiež vplyv na prepuknutie migrény. Ide napríklad o počasie či zmeny atmosferického tla­ku.

Aké vyšetrenia mám mať pred návštevou neurológa?

Štandardné vyšetrenie od praktického lekára, lekár by mal tiež vopred vylúčiť, že nejde o iný zdravotný problém, pre ktorý pacienta bolí hlava. Treba si viesť denník migrenóznych stavov.

Zdroj: migrena-kompas.sk

migréna, bolesť hlavy Čítajte viac Nová liečba migrény zabráni záchvatom úporných bolestí

Mýtus: Migréna slúži len na ospravedlnenie predčasného odchodu z práce alebo úplnej absencie.

Fakt: Pacienti s migrénou nie sú simulanti. Majú oprávnený dôvod na odchod z práce, pretože potrebujú čas na liečbu a zotavenie. Často však zostávajú v práci napriek nevoľnosti, vyčerpaniu a trýznivej bolesti, ktorú im migréna spôsobuje.

Mýtus: Migréna je ochorenie dospelých.

Fakt: Nie je to pravda. Až približne 15% detí trpí týmto ochorením.

Mýtus: Migrénu spôsobuje stres.

Fakt: Stres migrénu nezapríčiňuje. U pacienta, ktorý ma na toto ochorenie predpoklady, však môže byť stres spúšťačom bolesti.

Mýtus: Migréna je ochorenie žien.

Fakt: Je pravda, že migrénou trpí viac žien ako mužov, treba však povedať, že ani mužom sa migréna nevyhýba.

Mýtus: Migréna je známkou toho, že máte psychické problémy a nechuť na sex.

Fakt: Migréna je choroba, nie psychologický či psychosomatický príznak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy #liečba migrény