Správna zubná kefka nevyzerá tak, ako si myslíte

Zuby veľmi úzko súvisia so zdravím, ale nielen s tým dentálnym. Na zle umytých zuboch sa totiž usadzuje povlak a baktérie v ňom obsiahnuté spôsobujú zápaly ďasien, ktoré sa prejavujú krvácaním pri čistení zubov.

09.05.2023 06:00
kefka na zuby, zubár, zubná hygiena, starostlivosť Foto:
Nie každá zubná kefka, akú nám ponúka reklama, je tá vyhovujúca.
debata

Krvácanie svedčí o tom, že ďasná sú zapálené. A ak má niekto podobný zápal pri väčšine zubov, ide vlastne o otvorenú ranu, ktorou sa do tela dostávajú rôzne toxíny. Pri postihnutí všetkých zubov ide o plochu zhruba 30 štvorcových centimetrov zapáleného tkaniva. Na produkované toxíny telo reaguje ako na infekciu. Prítomnosť aktivovaných bielych krviniek v tele ovplyvňuje vylučovanie protizápalových bielkovín či zrážanlivosť krvi. Stúpa riziko infarktu a mŕtvice. Mikroorganizmy zubného povlaku sa dostávajú až do plodovej vody budúcej matky s krvácajúcimi ďasnami a táto infekcia môže byť príčinou predčasného pôrodu.

MUDr. Lucia Piteková, stomatologička, zubná lekárka Čítajte viac Biela plomba alebo amalgám?

Zápal ďasien sa nazýva gingvitída a vedie k odhaľovaniu krčkov zubov, čiže k paradentóze, správne parodontitíde. Parodont je totiž závesný aparát zubov a koncovka „-ída“ označuje zápalový proces. Zubné štatistiky hovoria, že ak prídeme o štyri zuby následkom zubného kazu, pre zápal ďasna ich prídeme až o šesť.

Čistý zub neochorie

V ordinácii zubného lekára alebo na pracovisku dentálnej hygieničky by mal každý pacient podstúpiť dôkladnú inštruktáž správnej ústnej hygieny. "Po takomto nácviku býva začudovaný prinajmenšom dvakrát,“ píše sa v časopise Stomatip. "Po prvé, keď zistí, že si vlastne nevie čistiť zuby, a po druhé, keď uvidí kefku, ktorá je odporúčaná ako najlepšia. Nikdy totiž nejde o tie úžasné, ergonomicky tvarované, inteligentné zubné kefky s kreatívne rozmiestnenými štetinami dozdobenými vencom gumených klkov, aké nám ponúka reklama.“ Správna zubná kefka vyzerá úplne jednoducho, má predovšetkým malú hlavičku (do 3 cm) s hustými, rovno zastrihnutými štetinami. Čím hustejšie sú štetiny, tým efektívnejšie je čistenie zubov – hustým zmetákom predsa lepšie zametieme ako riedkym "ometlom“. Ideálne štetiny sú jemné, mäkké (ultra soft) a schopné držať tvar. Na ničom inom ako na kvalite a hustote štetín v prípade zubnej kefky nezáleží.

V prípade zubnej pasty je v tomto prípade... Foto: SHUTTERSTOCK
zubná pasta, zubná kefka, zuby, hygiena úst, umývanie zubov V prípade zubnej pasty je v tomto prípade dôležité, aby bola minimálne abrazívna (čo najnižšie RDA), môže totiž poškodiť obnažené krčky zubov.

Ak navyše obsahuje bylinné extrakty zmierňujúce príznaky parodontózy, citlivých a krvácajúcich ďasien, tým lepšie. Dôležitejšie ako zubná pasta je však správne čistenie.

Televízna kefka

Medzi ďalšie pomôcky dentálnej hygieny patrí dentálna niť, optimálna je expandujúca, ktorá vo vlhkom prostredí zväčší svoj objem, vďaka čomu dôkladnejšie vyčistí medzizubné priestory. Niektoré nite obsahujú aj fluoridy. O správnej veľkosti medzizubnej kefky je potrebné poradiť sa s lekárom alebo s dentálnou hygieničkou.

Relácia Ide o zdravie

Video
Najhoršia bolesť v ústach, aká existuje? Ako bolí odumierajúci zub? Čo ďalej?

Tzv. jednozväzkovej zubnej kefke sa často hovorí aj "televízna kefka“. Slúži na to, aby si ňou človek narušil súvislý povlak najmä v oblastiach chrupu, kam sa s normálnou kefkou nedostane. Optimálne je robiť to nasucho pri pozeraní televízie ešte pred samotným večerným umývaním zubov, takúto kefku však možnou použiť aj na dočisťovanie krčkov zubov, resp. vačkov pri odchlipujúcich sa ďasnách plných povlaku a baktérií. Pri kúpe si treba tiež dať pozor na to, aby nemala príliš ostré štetiny, ktoré by mohli ďasnám ublížiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #parodontóza #parodontitída #ďasná #krvácajúce ďasná