Nemôžete dýchať bez kvapiek do nosa? Takto prekonáte závislosť

Sanorinizmus, odborne nazývaný aj rhinitis medicamentosa (chronická lieková nádcha), je druh liekovej závislosti. Názov pochádza od kedysi najznámejších kvapiek do nosa. Nosových kvapiek či sprejov je na trhu veľmi veľa, treba však rozpoznávať, ktoré z nich možno používať len obmedzený čas, maximálne 7 až 10 dní.

11.05.2023 06:00
chrípka, nádcha, prechladnutie, sopeľ, vreckovka Foto:
Ku závislosti od kvapiek do nosa často dochádza po nádche, chrípke či v období alergií.
debata (1)

Keďže práve kvapky určené na spľasnutie sliznice nosa (dekongestíva) sú voľnopredajné, pri nadmernom používaní sa človek môže dostať do začarovaného kruhu a nos mu uviazne doslova v chemickej kazajke.

Kvapky na uvoľnenie nosa sú dobrá vec, najmä ak má človek nádchu – vírusovú alebo alergickú. Sezóna stromového peľu sa už dávno začala a v apríli trpia najmä brezoví alergici. Dekongestíva fungujú na tom princípe, že spôsobia stiahnutie ciev, ktorých je v podslizničnom tkanive nosových mušlí neúrekom. Hovorí sa tomu vazokonstrikčný účinok. Tým odstránia opuch na sliznici nosovej dutiny a človek s príznakmi nádchy, chrípky, so zápalom prinosových dutín a podobne môže zrazu voľnejšie dýchať. Sťahujúci účinok kvapiek do nosa ako Sanorin, Olynth, Otrivin, Muconasal, Mar rhino, Vibrocil či Nasivin spôsobí aj zníženie výtoku z nosa a pacient si nos môže vyfúkať. Účinok trvá rôzne dlho, je to individuálne a závisí aj od použitého prípravku.

Čo si však mnohí neuvedomujú, je, že takéto kvapky do nosa sú určené na užívanie v rámci obmedzeného času, obyčajne okolo týždňa. Môžu veľmi pomôcť, ak pacient dodrží režim dávkovania. Niet nad to, dobre sa v noci vyspať bez pocitu dusenia. Niektorí výrobcovia okrem účinnej látky pridávajú do dekongestív aj látky šetrné k nosovej sliznici, resp. také, čo ju zvlhčujú. Napríklad kyselinu hyalurónovú, sorbitol, éterické oleje či morskú vodu. Niektoré sú bez konzervantov. To však nijako neznižuje návykovosť týchto liekov.

Silice, antihistaminiká, ectoin

„Medzi najpredávanejšie produkty na našich stránkach na uvoľnenie nosa patria Muconasal a Olynth,“ tvrdí Pavla Horáková, lekárnička on-line poradne MojaLekáreň.sk. "Neodporúčam používať takéto kvapky a spreje do nosa určené na spľasnutie slizníc nosa dlhšie ako týždeň. U detí päť dní a u dojčiat maximálne tri dni,“ tvrdí. "Závislosť môže vzniknúť už po 1 či 2 týždňoch pravidelného používania. Tým sa veľmi rýchlo dostanete do začarovaného kruhu, keď bez kvapiek či spreja nemôžete fungovať. Postupne môže dochádzať k poškodeniu až odumretiu nosovej sliznice,” upozorňuje. Takéto kvapky nie sú veľmi vhodné pre alergikov, ktorí si vyžadujú z hľadiska peľovej sezóny dlhodobejšie používanie. Naopak, alergici by mali užívať skôr kortikosteroidy do nosa, ktoré potláčajú zápal a možno ich užívať dlhodobo. Tie sú však na lekársky predpis. Jediný voľnopredajný kortikoid v spreji je Nasometin (60 dávok stojí 14 eur).

Medzi nosovými sprejmi treba rozpoznávať: zľava... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
nosové kvapky, nosové spreje, morské vody, prechladnutie, nádcha Medzi nosovými sprejmi treba rozpoznávať: zľava nenávykový sprej s éterickými silicami, ďalej sprej s minerálkou, ďalej s morskou vodou, dvojo dekongestív s obmedzenou dobou užívania a na záver nosový kortikoid.

„Bez obsahu dekongestív možno použiť produkty s obsahom prírodných silíc ako napríklad Pinio-Nasal, Aspecton, RymaStop, Sinulan. Tie dokážu z opuchnutých slizníc vytiahnuť tekutinu a znížiť tak opuch a tým spriechodniť nos,” dodáva lekárnička. "Na alergickú nádchu je vhodný aj sprej do nosa Vividrin ectoin. Ectoin je prírodná látka, ktorá pomáha potlačiť zápal sliznice a stabilizovať bunkovú membránu. S obsahom antihistaminík (protialergická látka) je napríklad sprej Allergodil či Livostin. Celkom sa osvedčili aj homeopatiká Rhinallergy,“ dodáva farmaceutka. Pravda je taká, že ak už trpíte silnou závislosťou od návykových kvapiek do nosa (dekongestív), spreje s prírodnými silicami či antihistaminikami vám veľmi nos neuvoľnia. Tam to už treba riešiť s lekárom a k slovu sa pravdepodobne dostanú aj lieky na predpis s obsahom pseudoefedrínu práve v kombinácii s nenávykovými sprejmi alebo morskými vodami.

Oleje či morská voda

Ak je už nosová sliznica poškodená, z nosových olejov sú vhodné napr. Coldies nosový sprej či Nosko oil nosový sprej. Oba pomáhajú regenerovať poškodenú, suchú a svrbiacu nosovú sliznicu. Morských či minerálnych vôd určených na zvlhčenie nosovej sliznice je v lekárňach neúrekom: Stérimar, Mar Plus, Sinomarin, Physiomer, Marimer, Libenar, Hypomer, Humex, Vincentka sprej atď. Zistiť, či je nos skutočne upchatý, je možné jednoduchým spôsobom. Stačí si striedavo zapchať jednu alebo druhú nosovú dierku a vyfúknuť tou voľnou vzduch smerom von. Ak to ide, s najväčšou pravdepodobnosťou stačí zvlhčiť nosovú sliznicu roztokom slanej vody. Hovorí sa tomu „hygiena nosa“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #upchatý nos #kvapky do nosa