Pod označením „neviditeľný strojček“ rôzne firmy a jednotlivci ponúkajú pochybnú alternatívu liečby

Rovné zuby nie sú len otázkou estetiky, ale aj prevencie mnohých zdravotných problémov – od zvýšenej kazivosti až po predčasné straty zubov. Na túto skutočnosť chce poukázať aj iniciatíva Svetový deň rovných zubov. Vďaka nej budú mať deti a dospelí možnosť absolvovať v pondelok 15. mája 2023 bezplatnú konzultáciu u desiatok čeľustných ortopédov na celom Slovensku.

13.05.2023 06:00
zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný... Foto:
Takýto ,,úsmev" sa dá opraviť.
debata

Stačí, ak si na oficiálnej webovej stránke Slovenskej ortodontickej spoločnosti viacnezstrojcek.sk vyberú niektorú z partnerských ambulancií a prídu na dohodnutý termín.

O „pekných zuboch“ sa síce hovorí veľa, no nie každý si uvedomuje, že mať rovné zuby v prvom rade znamená mať zdravý a funkčný chrup aj čeľuste. Ich stav totiž významne ovplyvňuje aj množstvo ďalších funkcií ústnej dutiny – od výslovnosti, cez správne dýchanie až po prežúvanie potravy. „Rovné a funkčné zuby sú rovnako dôležité pre deti aj dospelých. Odchýlky v postavení zubov a čeľustí totiž spôsobujú rôzne zdravotné komplikácie aj v dospelom veku – od zvýšenej kazivosti zubov, cez bolesti sánky, hlavy až po predčasné straty zubov. Liečba strojčekom nie je vekovo limitovaná a pri správne zvolenom liečebnom pláne môže priniesť želaný výsledok u väčšiny dospelých,“ vysvetľuje Dr. med. dent. Marián Sabo, prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti a dodáva: „Špecifickým problémom dospelých je, že často nevyhľadajú špecialistu – teda čeľustného ortopéda – ale nechajú sa zlákať rýchlymi estetickými úpravami, ktoré vôbec neriešia postavenie ani funkčnosť zubov. V horšom prípade dokonca naletia podvodníkom.“

Relácia Ide o zdravie

Video
Nočný strojček, legenda medzi čeľustnými ortopédmi, v skutočnosti neexistuje! Prečo? Hovorí prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti Dr. MED. DENT. Marian Sabo, ktorý pracuje v zdravotnom centre Medisaf v Seredi.

Nie každý zubný lekár je čeľustný ortopéd

Situáciu komplikuje predovšetkým fakt, že mnoho ľudí si čeľustného ortopéda stotožňuje so zubným lekárom. Mylne tak predpokladajú, že liečba krivých zubov patrí do kompetencie zubného lekára, prípadne zubného technika či dentálneho hygienika. Legislatíva je pritom v otázke rovných zubov striktná – strojček na zuby môže pacientovi nechať vyrobiť jedine čeľustný ortopéd. „Čeľustný ortopéd je špecializovaný zubný lekár, ktorý v porovnaní s praktickým zubným lekárom absolvuje navyše 3-ročné špecializačné štúdium a ako jediný môže poskytovať liečbu strojčekom,“ upozorňuje Dr. Sabo a dodáva, že to platí aj o tzv. neviditeľných strojčekoch, ktoré sú stále žiadanejšie. „Žiaľ, pod označením „neviditeľný strojček“ dnes rôzne firmy a jednotlivci ponúkajú iba pochybnú alternatívu liečby fóliovými aparátmi. Tie totiž nechávajú vyrobiť bez predchádzajúcej odbornej diagnostiky a liečebného plánu. Neodborná liečba tak môže mať pre pacientov okrem sklamania z výsledku, straty času a peňazí, aj doživotné zdravotné následky a komplikácie,“ upozorňuje Dr. Sabo.

vlasy, zuby, strojček Čítajte rozhovor Strojček na zuby má dočasne až polovica školákov

Ako sa objednať na bezplatnú konzultáciu

Cieľom projektu Svetový deň rovných zubov je poskytnúť záujemcom o liečbu strojčekom bezplatné konzultácie a zároveň upozorniť na spomínaný problém neodbornej liečby. Tradícia tejto celosvetovej iniciatívy Svetovej ortodontickej federácie (WFO) siaha do roku 1995 a slovenskí čeľustní ortopédi sa k nej po prvýkrát pridávajú v tomto roku. Na oficiálnej stránke viacnezstrojcek.sk, v časti Svetový deň rovných zubov, si záujemca o liečbu strojčekom môže zo zoznamu partnerských ambulancií vybrať tú, ktorá je pre neho najdostupnejšia. Potom už len stačí zavolať v čase ordinačných hodín na uvedené číslo a dohodnúť si konzultáciu na pondelok 15. mája 2023, kedy sa koná táto akcia. Konzultácia je bezplatná a pacient nepotrebuje ani výmenný lístok. „Na základe konzultácie čeľustný ortopéd zhodnotí stav chrupu a odporučí vhodný typ liečby. Ďalšie kroky už potom závisia od vzájomnej dohody s pacientom, prípadne jeho zákonným zástupcom,“ dodáva Dr. Sabo.

Dr. Marián Sabo, prezident Slovenskej... Foto: Lenka Imrichová
Marián Sabo, strojček, rovné zuby, zuby, zubný strojček Dr. Marián Sabo, prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rovné zuby #strojček #chrup #čeľustný ortopéd #zubný strojček #ortodoncia