Na toalete by ste mali venovať pozornosť hygiene, nie telefónu

Hemoroidy sú stále tabu téma aj napriek tomu, že v súčasnosti trápia 75 % populácie staršej ako 25 rokov. Sedavá práca, zlá životospráva a nedostatok pohybu či nadmerný čas strávený na toalete. To všetko môže byť príčinou vzniku hemoroidov, ktoré poznáme aj pod ľudovým názvom „zlatá žila“.

18.05.2023 06:00
toaleta, záchod, toaletný papier, WC sprcha,... Foto:
Toaletný papier alebo čistá voda?
debata

Hlavným prejavom hemoroidov je svrbenie, pálenie a bolesť v oblasti konečníka. Pri tvrdšej stolici sa bolesť ešte znásobí. Hemoroidy môžu byť vonkajšie, ale i vnútorné. Najčastejšie je možné nahmatať práve tie vonkajšie, ktoré sa v tvare uzlíkov vyskytujú v okolí konečníka. Vnútorné hemoroidy sa nachádzajú 3 až 4 cm od análneho otvoru a nahmatať sa dajú pri rektálnom vyšetrení lekárom. Problém sa stáva závažným, keď dochádza k dlhodobému a silnému krvácaniu.

Krvácanie sa začína práve podráždením hemoroidov po spomínanom namáhavom vyprázdňovaní či mechanickým podráždením pri hygienických úkonoch. „Spočiatku môžu hemoroidy pôsobiť bezpríznakovo, ale neskôr sa môže objaviť hemoroidálny atak, ktorý je sprevádzaný zápalom, krvácaním, ale aj hnisaním so sprievodným pocitom bolesti,“ upozorňuje gastroenterológ Radovan Juríček a radí, aby ľudia v prípade krvácania neodkladali návštevu lekára, ktorý ochorenie správne identifikuje, vylúči rakovinu a prípadne zamedzí pokročilému štádiu a vzniku nových ďalších hrčiek. Hemoroidy nezmiznú, ale správnou liečbou, starostlivosťou a hygienou vám nebudú robiť starosti.

Na toalete venujte pozornosť sebe

Jednoznačná príčina vzniku hemoroidov nie je známa. Avšak sedavé zamestnanie v spojitosti s nedostatočným pohybom a zlou životosprávou vo všeobecnosti negatívne vplýva na zdravie človeka. Ak sa však k tomu pridá zadržiavanie stolice, nadmerný čas strávený na toalete s telefónom v ruke v kombinácii s nesprávnymi hygienickými návykmi, koledujete si o nepríjemné bolesti v oblastí konečníka spôsobené hemoroidmi. Namiesto „scrollovania“ sociálnych sietí počas veľkej potreby by ste preto mali venovať pozornosť správnemu spôsobu vyprázdňovania a následnej hygiene, ktorá pri vzniku hemoroidov zohráva významnú úlohu a pomáha predchádzať vzniku zápalov.

Fakt, že hygienu po veľkej potrebe najlepšie vykonáte práve toaletným papierom je v kruhoch gastroenterológov veľkým mýtom. „Počas hygieny môže pacient spozorovať jasnočervené krvácanie, ktoré je reakciou na mechanické dráždenie. To napríklad zapríčiní nesprávna manipulácia s toaletným papierom. Okrem toho môže dôjsť k chemickému podráždeniu, kedy pacient v rámci hygieny používa parfumované mydlá, utierky, ale i toaletný papier,“ vysvetľuje gastroenterológ.

Využitie čistej vody na vykonanie hygieny po stolici je najvhodnejším spôsobom ako konečník bezpečne zbaviť nečistoty. Avšak nie každá domácnosť na Slovensku má priestor na umiestnenie bidetu v blízkosti toalety. V prípade, že nie je možné umyť sa po každej stolici vodou, je dôležité konečník utierať šetrne, mäkkým bielym toaletným papierom, bez akejkoľvek parfumácie, alebo zvoliť vlhčené utierky vhodné na hygienu análneho otvoru. Niektoré produkty sú nielen vhodnou alternatívou za toaletný papier, ale ich zloženie môže mať aj upokojujúci a protizápalový účinok.

Čomu sa vyhnúť?

Doktor Juríček radí, akým produktom by sa mali ľudia, ktorých trápia hemoroidy, oblúkom vyhnúť. „Pacienti trpiaci hemoroidmi by sa mali vyvarovať parfumovaným produktom a to platí aj pri výbere vlhčených obrúskov. Svojim pacientom odporúčam produkty s obsahom prírodného výťažku Listnatca pichľavého, ktorý sa používa na chronickú žilovú nedostatočnosť, čiže aj na zmiernenie príznakov zväčšených hemoroidov. Obsahuje saponíny (ruskogenín a neoruskogenín) s vazokonstričným (cievy sťahujúcim) účinkom. Okrem toho má extrakt z listnatca aj antimikrobiálny účinok. Ide tak o najvhodnejšiu alternatívu, ktorú v rámci liečby, ale aj prevencie možno používať ako náhradu toaletného papiera, ktorý môže citlivý konečník mechanicky poškodiť. Vlhčené obrúsky sú preto na intímnu hygienu v análnej oblasti oveľa lepšou alternatívou.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #konečník #toaleta #zlatá žila