Budí vás v noci močový mechúr? Apka v mobile vám pomôže zistiť a odstrániť príčinu

"Mám päťdesiatdva rokov a v noci som chodila na toaletu častejšie ako môj muž. Smejeme sa, že ja mám asi väčšiu prostatu," hovorí Helena, dáma, ktorá je už niečo vyše roka v menopauze a v noci ju začal budiť močový mechúr. "Netrápia ma návaly ani zmeny nálad. Unavuje ma však, že spánok mi prerušuje nutkanie na močenie," dodáva. Vypátrať príčinu nie je vždy jednoduché. A teraz v tom môže pomôcť obyčajná appka v mobile.

23.05.2023 00:00
molicare, pr nepouzivat

Nočné močenie u dospelých (noktúria) je stav, keď je človek nútený vstať v noci jeden i viackrát, aby sa išiel vymočiť. Noktúria sa vyskytuje častejšie u žien ako u mužov. Európske výskumy zamerané na výskyt nočného močenia tvrdia, že častým nočným močením trpí každý druhý človek nad 50 rokov. A z nich ani tretina nevyhľadá odbornú pomoc.

Výskyt nočného močenia, noktúrie, stúpa so zvyšujúcim sa vekom. Prirodzeným starnutím totiž dochádza k určitým zmenám v procesoch podieľajúcich sa na tvorbe moču a kontrole močenia. Príčiny vziku sú viaceré a u každého človeka ide o kombináciu rôznych vyvolávajúcich faktorov. Najčastejšou príčinou (až cca 80 % prípadov) je nadprodukcia moču v nočných hodinách spôsobená hormonálnymi zmenami.

Samozrejme, zvýšenú tvorbu moču počas noci môžu spôsobiť aj iné dôvody: faktory životosprávy (zvýšený príjem tekutín najmä pred spaním), tzv. spánkové apnoe (prestávky v dýchaní, ktoré vznikajú pri chrápaní), ale aj zvýšené vylučovanie tekutín u ľudí s ochoreniami srdca a s opuchmi dolných končatín. V závažných prípadoch dokonca ochorenie obličiek, ktoré môže viesť až ku ich zlyhávaniu. Toto všetko treba v urologickej ambulancii vylúčiť.

Moli App ilustracna fotka

Stúpajúci počet nedobrovoľných nočných močení spôsobujú aj ochorenia, ktoré znižujú kapacitu močového mechúra – tzv. hyperaktívny močový mechúr, nezhubné/zhubné zväčšenie prostaty u mužov, chronické zápaly dolných močových ciest, močové kamene, rakovina močového mechúra alebo neurologické ochorenia ako skleróza multiplex a podobne. Existujú aj ľudia, ktorí zvýšene vylučujú moč nielen v noci, ale dokonca počas celého dňa, napr. pri cukrovke, pri zvýšených hodnotách vápnika v krvi, pri nadmernom príjme tekutín počas dňa a podobne.

Noktúriu môžu spôsobiť aj nevhodné dávkovanie močopudných liekov (tzv. diuretík), ale aj problémy s psychikou. „Keď môj manžel zmenil zamestnanie a stal sa z človeka sediaceho v kancelárii, odkiaľ nebolo ďaleko na toaletu, šoférom, odrazu začal veľmi často chodiť na záchod. Často ledva dobehol, viackrát si až cvrkol. Myslím, že sa tomu hovorí urgentné močenie alebo dráždivý močový mechúr. Asi po pol roku, keď si na novú prácu zvykol a zorientoval sa, jeho problémy pominuli,“ analyzuje pani Helena. „Začal si dávať pozor aj na to, ktoré nápoje sú preňho močopudné. Takže si uvedomujem, že mnohé tieto záležitosti sú v hlave a vieme ich do veľkej miery ovplyvniť práve nastavením životosprávy, duševnou pohodou, v prípade nás, žien, určite aj cvičením panvového dna,“ zamýšľa sa. „Nie všetko vyžaduje terapiu liekmi alebo nebodaj chirurgiu, najmä, ak sa problémy zachytia na začiatku, človek si môže pomôcť sám. Tým nechcem povedať, že je hanba navštíviť urológa. Ale ja som si svoje problémy vyriešila sama s pomocou aplikácie v mobile.“

Vyberte druh tekutiny
Home Page
+2Uvedte mnozstvo

Pani Helena si na radu kamarátky stiahla do smartfónu bezplatnú ružovú appku MoliApp. A vďaka tejto aplikácii, ktorá sa ovláda úplne jednoducho a intuitívne, si začala viesť tzv. mikčný denník. Každý deň si poznačila, koľko akých tekutín vypila v predchádzajúci večer, resp. noc. V apke si odklikla nielen množstvo (napr. 150 ml), ale aj druh tekutín ako voda, čaj, káva, džús, mlieko, víno, sladké nápoje a podobne. V nasledujúcom zázname potiahnutím ružového krúžku po horizontálnej linke uložila do pamäti, koľkokrát v noci bola močiť. Trochu ťažšie je odhadnúť množstvo vylúčeného moču, hoci sa vie, že za jednu sekundu močenia vylúčime približne 10 ml moču. Stačí teda počas močenia rátať, resp. používať pomôcku na určenie objemu (ale komu by sa to chcelo používať rozospatému v noci, všakže?). Aplikácia sa následne opýta, či došlo počas noci aj k samovoľnému úniku moču, čo, našťastie, zatiaľ nie je Helenin prípad. Mikčný denník (denník močenia) v aplikácii eviduje aj príjem tekutín, močenie a úniky moču počas dňa. Len si doň treba všetko svedomito poznačiť. Vďaka aplikácii v mobile človek zistí, či ide v jeho prípade o problém, ktorý by mal riešiť urológ.

molicare, pr nepouzivat

„Prezeraním uložených záznamov som si uvedomila, čo spôsobuje moje ťažkosti s nočným močením. Musela som si totiž všímať a zapisovať, čo pijem a koľko toho vypijem a ako často chodím močiť cez deň i v noci. Zistila som, že veľmi močopudný je pre mňa zelený čaj, ktorý však pijem počas dňa pre jeho zdravotné účinky. Takisto reagujem na kávu i pivo, čo je však všeobecne známe. Ak chcem však prespať noc, nesmiem piť tekutiny tri hodiny pred spaním. Zvykla som si dať pohár vína alebo čaj pre upokojenie a zlepšenie kvality spánku, áno, človek rýchlejšie zaspí, ale prebudí ho nutkanie na toaletu. Keď mi elektronický mikčný denník vyhodil záznam za posledný týždeň, pochopila som mnohé súvislosti. K urológovi som ísť nemusela, ale appka vie vygenerovať aj ucelený dokument pre lekára, ktorý s ním vie ďalej pracovať pri diagnostike – nočného močenia či úniku moču. A človek si uvedomí, či pije dostatočne, koľko pije, kedy pije a ako často vlastne navštevuje onú miestnôstku,“ smeje sa pani Helena.

Základné vyšetrenia pri noktúrii u urológa:

  • rozhovor s pacientom (detailná anamnéza)
  • jednoduché fyzikálne vyšetrenie
  • vyplnenie dotazníka, najmä mikčný denník
  • základné laboratórne vyšetrenia (najmä krv, moč)
  • jednoduché zobrazovacie vyšetrenia (najmä usg mechúra a obličiek)

Aká je liečba nočného močenia (noktúrie)?

  • zníženie príjmu tekutín, ovocia a zeleniny 4 hodiny pred spaním (avšak nie celkové zníženie príjmu tekutín počas dňa)
  • kompresívne pančuchy a polohovanie končatín popoludní
  • obmedzenie príjmu soli v potrave
  • správne načasovanie užívania močopudných liekov (diuretík) – cca 6 hodín pred spaním
  • vyprázdnenie močového mechúra tesne pred odchodom do postele
  • väčšiu časť tekutín vypiť pred 18. hodinou večer
molicare, pr nepouzivat
chyba