Pacienti s glaukómom by mali dodržiavať pitný režim inak. Ako sa odporúča prijímať tekutiny?

Nie je ho cítiť, nebolí. A keď ho lekári objavia, môže byť neskoro. Preto je prevencia dôležitá. Nebezpečenstvo zeleného zákalu, respektíve glaukómu, ako sa tomuto ochoreniu odborne hovorí, je skryté v jeho nástupe. Alarmujúci je aj fakt, že do roku 2040 postihne takmer 120 miliónov ľudí na celom svete.

23.05.2023 06:00
glaukóm, vnútroočný tlak, zelený zákal,... Foto:
Meranie vnútroočného tlaku.
debata (1)

Glaukóm je druhou najčastejšou príčinou slepoty. Včasná liečba znižuje riziko tohto ochorenia a zachováva kvalitu života pacienta. Odhaliť túto často skrytú diagnózu pomáha vyšetrenie vnútroočného tlaku.

Video
V nasledujúcom videu sa dozviete všetko o vnútroočnom tlaku. Pripravili sme ho v spolupráci s očnou lekárkou z očnej ambulancie OK Oftal v Bratislave, MUDr. Oľgou Krausovou. / Zdroj: TV Pravda

„Pacienti, ktorých toto ochorenie postihne, však môžu pociťovať aj nenápadné príznaky ako mierne bolesti hlavy, pobolievanie očí, bolesť „za očami“, únavu očí. Vyskytuje sa aj akútna forma glaukómu, keď pacient vyhľadá lekára s bolesťami hlavy, očí, so začervenaním očí či s poklesom videnia,“ hovorí primárka očného oddelenia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Barbora Horváthová.

Názov ochorenia pochádza zo starogréckeho slova glaukos – šedomodrý. Oko v pokročilom štádiu glaukómu má práve šedomodré sfarbenie.

Napriek tomu, že jeho meno pochádza z antických čias, ochorenie je aktuálne i dnes. Čo je najhoršie, o svojej diagnóze vie približne len polovica pacientov.

toaleta, záchod, toaletný papier, WC sprcha, WC, hygiena konečníka Čítajte viac Na toalete by ste mali venovať pozornosť hygiene, nie telefónu

Bunky zrakového nervu ničí zmena vo vnútroočnom tlaku. „Je to tlak vo vnútri očnej gule. Vyjadruje rovnováhu medzi tvorbou a odtokom vnútroočnej tekutiny. Ak nemôže odtekať, prípadne sa jej nahromadí väčšie množstvo, tento tlak stúpa. A práve to sa považuje za hlavnú príčinu zeleného zákalu. Na vznik však pôsobia aj cievne faktory. Tieto zmeny spočiatku človek necíti, len ťažko ich registruje,“ hovorí Adriana Smorádková z Očnej kliniky Neovízia.

Ako upozornila, riziko vzniku glaukómu je napríklad u ľudí nad 40 rokov, pri krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti nad štyri dioptrie, ochorení ciev, nízkom krvnom tlaku, migrénach, poraneniach oka či pri častých zápaloch očí, alebo fajčení.

Pri bežnom vyšetrení môže očný lekár zistiť určité príznaky, ktoré môžu viesť k podozreniu na toto ochorenie. Na určenie diagnózy glaukómu je však potrebné kompletné očné vyšetrenie.

„U pacientov s podozrením na glaukóm je okrem zmerania vnútroočného tlaku potrebné vyšetriť aj zrakový nerv, zorné pole pomocou perimetrického vyšetrenia a vykonať ďalšie špecializované vyšetrenia,“ dopĺňa primárka Horváthová.

Glaukóm sa vyskytuje vo dvoch základných formách: v primárnej a sekundárnej. Primárny vzniká bez nadväznosti na iné očné alebo systémové ochorenie, pravdepodobne má genetický podklad.

Sekundárny je dôsledkom iného očného ochorenia či očného úrazu. Vzniká pri užívaní niektorých liekov a podobne. Genetika teda môže byť jedným zo spúšťačom ochorenia, no rizikových skupín je viac.

„Vyskytnúť sa môže aj u diabetikov, ľudí s ochoreniami srdca či u ľudí s migrénou. Dôležité je pravidelne chodiť k očnému lekárovi aj v prípade, že človek trpí vysokým či nízkym tlakom alebo má krátkozrakosť,“ vymenúva doktorka Smorádková.

Glaukóm je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť úplne. Včasnou liečbou však možno spomaliť progresiu ochorenia a predísť následkom, ktoré pacientovi zhoršia zrakové funkcie, a tým aj kvalitu života.

tlak, vysoký tlak, meranie tlaku, doktor, pacientka Čítajte viac Pacient: No a čo, mňa aj tak porazí

Na skutočnosť, že pacientov so zeleným zákalom každoročne viac, upozorňuje aj Národné centrum zdravotníckych informácií.

Na Slovensku je ich viac ako 220-tisíc a dlhodobo pribúdajú. Pri akomkoľvek zdravotnom obmedzení by mal človek prehodnotiť svoj súčasný životný štýl.

V prípade zeleného zákalu je to tiež dôležité. „Úprava životosprávy zahŕňa zmenu stravovacích návykov. Vhodné je natrvalo vylúčiť fajčenie.

Človek by si mal dopriať pravidelnú telesnú aktivitu a dostatok spánku. Pacienti s glaukómom by sa mali vyhnúť ťažkej telesnej námahe a stresu. Ideálne je, ak neprijímajú väčšie množstvo tekutín naraz,“ dodáva doktorka Adriána Smorádková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #zelený zákal