Užívanie viacerých liekov naraz – polyfarmácia. Ako vám môže pomôcť lekárnik?

Čo je polyfarmácia a ako s ňou dokáže pacientovi pomôcť farmaceut, keď lekár nemá čas na konzultáciu? Poradí PharmDr. Pavel Petrovič z PLUS LEKÁRNE LIBRA na bratislavských Dlhých dieloch.

25.05.2023 00:00
PharmDr. Pavel Petrovič Jr., Lekáreň LIBRA
unipharma, pr, nepouzivat PharmDr. Pavel Petrovič Jr., Lekáreň LIBRA

Polyfarmácia a adherencia k liečbe u pacientov sú celosvetovo významnými aspektmi verejného zdravia a sú dôležitým zameraním integrovanej starostlivosti.

Polyfarmácia alebo polypragmázia nastáva, keď pacient potrebuje užiť viacero liekov v rovnaký čas. Väčšinou sa to stáva u starších pacientov, ktorí trpia chronickými chorobami ako cukrovka, vysoký krvný tlak, osteoporóza, ale aj pri chronickej bolesti, alebo nespavosti.

Nie je výnimkou, že pacienti s respiračnými problémami, cukrovkou 2. typu, ischemickou chorobou srdca užívajú šesť až deväť liekov v priebehu dňa, aby znížili dlhodobé riziko ďalších komplikácií.

Polyfarmácia má aj mnoho negatívnych dôsledkov. Rastúce používanie viacerých liekov je spojené s vyššími nákladmi na zdravotnú starostlivosť a zvýšeným rizikom nežiaducich interakcií viacerých liekov. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti preto musia zhodnotiť každý liek a zvážiť jeho potenciálne nežiaduce účinky a potenciálne prínosy. Našťastie, elektronické predpisovanie liekov, elektronické lekárske záznamy a elektronické laboratórne výsledky tomu môžu významne pomôcť.

Lekárnici tiež zohrávajú dôležitú úlohu, pretože majú vedomosti a klinickú prax, aby vedeli pacienta zorientovať, ktoré lieky je vhodnejšie užiť samostatne a ktoré môže užiť s iným liekom. Mnohé lieky, ktoré by mohli potenciálne podráždiť žalúdok, alebo napríklad znížiť komfort pacienta, môžeme posunúť na inú dennú hodinu. Väčšinou sa to dá, no vyžaduje to trpezlivosť zo strany pacienta. Veľakrát vieme pacienta nasmerovať, aby sa obrátil na ošetrujúceho lekára a konzultoval s ním lekárnikom navrhovanú zmenu terapie.

Existuje množstvo liekov, ktoré technologicky, alebo s ohľadom na vstrebanie a biologickú dostupnosť musia byť užité nalačno a aj mimo iných liekov. Sú takisto mnohé účinné látky, ktoré sa veľmi dobre tolerujú, preto sú mnohokrát aj kombinované v jednej tablete. Kombinované tablety, alebo inhalačné prášky sú už pomerne štandardné. Pacienta však najprv musí lekár správne nastaviť a niekedy to trvá dlhšiu dobu. Pacienti by totiž niekedy najradšej na svoj špecifický problém užili „elixír = tabletku na všetko“, taký bohužiaľ neexistuje. Každý organizmus je iný a má mnoho variabilných parametrov vstrebania a účinnosti. Preto nastaviť/natitrovať pacienta je zdĺhavý proces. Keď je však pacient nakoniec nastavený na jednu trojzložkovú tabletu, ktorá mu správne reguluje tlak a k tomu užije ďalšiu dvoj/trojzložkovú na cukrovku, je to výhra. Užívanie je jednoduché, interakcie minimálne. Treba byť preto trpezlivý, jednotlivé aspekty a komforty liečby treba komunikovať a konzultovať. U nás sú síce tieto viaczložkové tablety rádovo s vyšším doplatkom, ale významne vedia zvýšiť komfort každého dňa.

V dokonalom systéme by sme najradšej nachádzali profylaktickú osvetu pre všetkých ešte „nepacientov“. Nepodceňujme preto preventívne prehliadky a osobne by som hlavne apeloval na zdravý životný štýl – pravidelný pohyb, zdravú a vyváženú stravu, menej stresu, dostatok spánku a pobyt v prírode. Snáď by sme museli polyfarmáciu a nadmerné užívanie liekov riešiť o niečo menej, alebo vôbec.

Rezervačný systém na lieky na predpis nájdete na etabletka.sk

chyba