Ak máte "svoje dni" pridlho, dopĺňajte železo bez jeho hromadenia v čreve

Poruchy menštruačného cyklu sú v ambulanciách gynekológov veľmi častým problémom. Možno ich deliť rôznym spôsobom a jednou skupinou problémov je nadmerné menštruačné krvácanie. Ak žena opakovane stráca viac ako 80 mililitrov krvi počas jednej menštruácie, môže vzniknúť pomerne závažný medicínsky problém. Spomínané zvýšené krvné straty obyčajne vedú k nedostatku železa a následne k anémii so všetkými dôsledkami pre organizmus.

31.05.2023 06:00
menštruácia, kalendár Foto:
To, či je žena anemická, sa dá jednoducho zistiť vyšetrením parametrov krvného obrazu.
debata

To, či žena, ktorá sa sťažuje na zvýšené menštruačné krvácanie, naozaj stráca nadmerné množstvo krvi, sa dá ťažšie objektívne zistiť vzhľadom na výraznú rôznorodosť dnešných menštruačných pomôcok. Silné menštruačné krvácanie však oficiálne znamená, že ide o krvácanie pri ktorom sa počas jednej menštruácie vylúči viac ako 80 ml menštruačnej krvi. Toto množstvo približne zodpovedá intenzite viac ako jedna použitá vložka alebo jeden tampón za tri hodiny.

To, či je žena anemická, sa však dá jednoducho zistiť vyšetrením parametrov krvného obrazu, keď sa v laboratóriu z odobratej vzorky krvi stanoví množstvo hemoglobínu a množstvo železa aj tzv. zásobného železa (feritínu).

Kým silným krvácaním trpí desať percent zdravých žien v plodnom veku, ale už polovica žien vo veku 40–50 rokov. Po 40. roku života sa okrem normálnych menštruačných cyklov, pri ktorých dochádza k ovulácii, začínajú vyskytovať aj neovulačné cykly. Cyklus sa obyčajne predĺži a po ňom môže nasledovať silnejšia menštruácia.

Ak silne menštruujúca žena zistí, že má málo... Foto: SHUTTERSTOCK
železo, anémia, málokrvnosť, chudokrvnosť, hemoglobín, červené krvinky Ak silne menštruujúca žena zistí, že má málo železa, je potrebné, aby si ho doplnila. Stravou je to už ťažko možné, keďže žene v takomto stave chýba zásobné železo v pečeni.

Od liekov po odstránenie maternice

Príčiny nadmerných krvných strát môžu spočívať v poruche hormonálnej regulácie organizmu, ale aj v organickej poruche – žena môže mať v maternici myóm, polypy, zápal, či dokonca rakovinové bujnenie, zvýšené menštruačné krvácanie môžu spôsobiť aj pridružené negynekologické ochorenia ako porucha štítnej žľazy, obličiek, pečene, obezita, vysoký krvný tlak a podobne. Pri liečbe porúch zrážavosti krvi môže zvýšené menštruačné krvácanie navodiť aj naordinovaná antikoagulačná liečba. Nie zriedkavo sa však stáva, že príčinu nadmerného menštruačného krvácania lekári jednoducho nezistia.

Pri silnej menštruácii dochádza v tele k stratám červených i bielych krviniek, krvných doštičiek aj krvnej plazmy. Krv pri silnej menštruácii nestíha dostatočne zabezpečiť látkovú premenu všetkých buniek. Tkanivá sú ochudobnené o živiny, kyslík, vitamíny či hormóny. Telo si nevie udržať stálu teplotu a má aj zníženú obranyschopnosť proti infekciám. Jednou z kľúčových živín je železo, ktoré každý deň potrebujeme na tvorbu hemoglobínu v červených krvinkách. Iba vďaka nim môže krv správne transportovať molekuly kyslíka z pľúc do orgánov a molekuly oxidu uhličitého z orgánov do pľúc. Treba, samozrejme, riešiť príčinu zvýšených krvných strát – ak sa na ňu príde. Niekedy pomôže aj nasadenie hormonálnej antikoncepcie, resp. vnútromaternicového hormonálneho telieska, preto problém so silnou menšturáciou netreba prehliadať, ale riešiť ho s gynekológom. Možností riešenia – od prírodných po farmakologické – je viacero a chirurgické (ostránenie maternice) by mali byť na poslednom mieste.

Unavená, bledá a zadýchaná

Prvotné príznaky sú nenápadné. Okrem únavy a bledosti pokožky sa žena ľahšie zadýcha, už pri ľahkých aktivitách sa jej silno rozbúcha srdce, tep je vysoký. Postupom času sa príznaky zhoršia. Žena je vyčerpaná a chronicky unavená. Tento stav nazývame málokrvnosť alebo anémia z nedostatku železa, ktorá je najčastejšou formou anémie. Ak silne menštruujúca žena zistí, že má málo železa, je potrebné, aby si ho doplnila. Stravou je to už ťažko možné, keďže žene v takomto stave chýba zásobné železo v pečeni, takže je nevyhnutné rozhodnúť sa pre vhodný prípravok.

Buďte pri výbere prípravku na dopĺňanie železa obozretné, pretože hromadenie železa v čreve môže spôsobiť krútenie čriev a škodiť aj črevnej mikrobiote. Železo poznáme organické hémové a anorganické nehémové. Produkty s obsahom anorganického železa sa priemerne vstrebávajú len do úrovne 5 %, a keďže z nich telo dokáže využiť len málo, musia obsahovať vysoké dávky železa. Lenže zvyškové ióny železa zbytočne dráždia sliznicu žalúdka a čreva, čo je práve dôvod tráviacich ťažkostí. Ak vám krútieva črevá aj bez železa v tabletkách, určite neriskujte jeho dopĺňanie prípravkami, ktoré tento problém znásobia.

Menštruačný cyklus: priemerne 28-dňový (22–36 dní)

Trvanie menštruácie: 3–5–7 dní

Priemerná mesačná krvná strata: 30–80 ml (Toto množstvo zodpovedá ntenzite viac ako 1 vložka alebo 1 tampón za 3 hodiny. Pri krvných stratách presahujúcich 70–80 ml za cyklus organizmus zvyčajne nestačí kompenzovať straty železa zvýšeným vstrebávaním a je nevyhnutné železo doplniť prípravkom obsahujúcim železo).

Priemerná žena menštruuje asi 40 rokov – až do nástupu menopauzy.

Anémia: Najčastejšou príčinou anémie z nedostatku železa u žien v plodnom veku je práve nadmerné menštruačné krvácanie.

odkaz
globifer-19-5 v2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anémia #krvácanie #menštruácia #železo #chudokrvnosť #menzes #málokrvnosť