V týchto dňoch si predpripravovala čerstvý umytý skorocel na sirup. „O dva mesiace z neho bude skvelý liek na kašeľ,“ povedala. A prezradila nám svoj recept.
„Nazbieraný skorocel som po umytí nechala trochu obschnúť. Potom som ho pokrájala a vkladala striedavo s kryštálovým cukrom do skleneného pohára. Dôležité je, aby bol cukor na spodnej časti nádoby a takisto, aby sa cukrovou vrstvou skončilo ukladanie. Skorocel do pohára musíme čo najviac natlačiť, aby bol doslova namačkaný na skle. Do 5-litrového pohára som použila približne 1,5 kg cukru,“ dodáva Katarína Künstler.
Čítajte viac Bylinkárka: Čo urobiť so žihľavou, aby nepŕhlila? PomojkaťNaplnený pohár odporúča dobre uzavrieť a odložiť na dva mesiace na tmavé chladné miesto. „A požehnať ho krížikom,“ dodáva svoju osobnú radu. Neskôr sa bude sirup cediť cez gázu a ohrievať na približne osemdesiat stupňov Celzia. Nesmie sa variť. A následne sa preleje do menších fľaštičiek.
Hovorí sa mu aj ranocel, psí jazyk či jatrocel. Skorocel má protizápalové, antibakteriálne a sťahujúce účinky. Zvonka sa využíva na zapálené rany, popáleniny, ekzémy, na štípance od hmyzu. Vnútorne pri chorobách dýchacích ciest, najmä proti kašľu, pri poruchách trávenia, nadbytku žalúdočnej kyseliny, pečeňových či žlčníkových ťažkostiach, ale aj zápaloch močových ciest. Možno z neho uvariť sirup, ale aj čaj.
Listy skorocelu sa zbierajú približne od apríla do augusta. Najlepšie je natrhať ich ešte pred kvitnutím, lebo vtedy sú najviac nabité prospešnými látkami. Na rany či nehojace sa vredy možno použiť čerstvé listy podrvené na kašu. Sirupy a čaje pripravené zo skorocelu sa používajú pri kašli a zahlienení priedušiek.
Výkupne bylín v Rajeckej Lesnej a v Kláštore pod Znievom vykupujú sušené listy skorocelu kopijovitého za 2,9 eura/kilogram. V biokvalite za 3 eurá/kilogram.
Viete, že skorocel sa osvedčil aj pri bolestiach zubov? V takomto prípade sa však odporúča žuť čerstvý koreň rastliny.