Problémom na Slovensku nie je dostupnosť kolonoskopie, ale strach z nej

Podľa dát Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti sa na skríningové kolonoskopické vyšetrenie na Slovensku čaká vo väčšine prípadov do troch mesiacov. Zvýšil sa aj počet pacientov, ktorí absolvovali test na okultné krvácanie v stolici. Gastroenterológovia však pripomínajú, že dominantným problémom Slovenska nie je dostupnosť kolonoskopie, ale ochota ľudí toto vyšetrenie absolvovať.

06.06.2023 10:00
Kolonoskopia, hrubé črevo, rakovina hrubého čreva Foto:
Kolonoskop je tenká ohybná hadička.
debata (4)

„Čakacie doby na kolonoskopiu sú vďaka úsiliu celej gastroenterolo­gickej komunity veľmi priaznivé. Viac ako 80 % pacientov dostáva termín na skríningovú kolonoskopiu po pozitívnom teste na skryté krvácanie v stolici do troch mesiacov, z toho do jedného mesiaca je vyšetrených približne 33 % ľudí. Najlepšia situácia je v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. V Prešovskom, Žilinskom a Trenčianskom kraji sa na kolonoskopiu čaká maximálne do šiestich mesiacov,“ uviedol člen Onkologickej sekcie Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti MUDr. Andrej Orságh.

Počet vykonaných skríningových testov na okultné krvácanie do stolice v minulom roku narástol v priemere o 31 %, podobne je na tom aj počet vykonaných kolonoskopických vyšetrení, ktorých sa oproti roku 2021 vykonalo v priemere o 40 % viac.

Gastroenterológ Huorka: Môže aj gynekológ odhaliť rakovinu hrubého čreva?
Video
Kedysi to bolo mužské ochorenie, ale tento mýtus už padol. Môže kolorektálny karcinóm žene odhaliť aj gynekológ na preventívnej prehliadke? / Zdroj: TV PRAVDA

Napriek tomu, že kolonoskopické vyšetrenie dokáže odhaliť predrakovinové štádiá a mnohým zachrániť život, dlhodobým problémom na Slovensku je ochota ľudí toto vyšetrenie absolvovať. „Dominantným problémom na Slovensku nie je dostupnosť kolonoskopie, ale ochota ľudí toto vyšetrenie absolvovať, prípadne za ním cestovať,“ doplnil Orságh. Podľa prieskumu Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti rozhodnutie absolvovať kolonoskopiu u viac ako 50 % respondentov negatívne ovplyvňuje strach z bolestivosti alebo nepríjemného zážitku pri vyšetrení. Túto dominantnú bariéru by pomohlo odstrániť uhrádzanie analgosedácie a celkovej anestézy pri kolonoskopii z verejného zdravotného poistenia, o čo sa Slovenská gastroenterologická spoločnosť snaží už niekoľko rokov.

„Rakovina hrubého čreva a konečníka je vážny zdravotný problém, ktorý si ročne vyžiada stovky životov. Je to však zároveň diagnóza, ktorá ak sa podchytí v počiatočnom štádiu, pacient sa môže uzdraviť a žiť plnohodnotný život. Napriek tomu pacienti sa tohto preventívneho vyšetrenia boja. Spájajú si ho s bolestivým výkonom. My však vieme tento zákrok realizovať aj bezbolestne, ale poisťovne ho nehradia. Na jednej strane vyzývajú pacientov na prevenciu, na strane druhej nie sú ochotné urobiť krok k tomu, aby motivovali pacientov k takému zákroku,“ hovorí prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., prezident Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti. „Sme presvedčení, že hradením výkonu tzv. bezbolestnej kolonoskopie by pacienti nemali prirodzenú bariéru vyvolanú strachom podstúpiť takéto vyšetrenie,“ dopĺňa prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

črevo, ruky, trávenie, tráviaca sústava Čítajte viac Pripraví o život desiatky ľudí týždenne. Na Slovensko prichádza nová možnosť na odhalenie smrtiaceho druhu rakoviny

Skríning kolorektálneho karcinómu na Slovensku prebieha už 20 rokov, a to vykonávaním testov na okultné krvácanie v stolici s následnou kolonoskopiou pri pozitívnom výsledku testu. V snahe zvýšiť účasť na skríningu a rešpektujúc odporúčania Európskej komisie sa na Slovensku v roku 2021 zaviedol pozývací, populačný skríning pod gesciou Ministerstva zdravotníctva SR a koordináciou Národného onkologického inštitútu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hrubé črevo #kolonoskopia #karcinóm hrubého čreva #rakovina hrubého čreva a konečníka