Mýtus 1: Ak máte cukrovku, potrebujete špeciálne potraviny
Potraviny vo zvláštnom regáli, ako je čokoláda, koláče a sušienky pre ľudí s cukrovkou, síce neobsahujú cukor, ale to neznamená, že sú zdravé.
Často majú vysoký obsah nasýtených tukov a veľa kalórií a použité umelé sladidlo môže mať pri nadmernej konzumácii preháňavý účinok. Tieto výrobky sú často aj drahšie. Radšej sa im vyhnite a namiesto toho si výnimočne dajte malé množstvo štandardných produktov.

Mýtus 2: Ľudia s cukrovkou by nemali jesť ovocie
Ovocie by spolu so zeleninou malo tvoriť veľkú časť zdravej vyváženej stravy. Obsahuje viac prírodných cukrov ako zelenina, ale aj ďalšie živiny, vitamíny, minerály a vlákninu. A stále má menej cukru ako koláče, sušienky a ostatné sladkosti.
Ak máte vysokú hladinu glukózy v krvi, je málo pravdepodobné, že je problém v ovocí. Skôr ako ho obmedzíte, pozrite sa na ďalšie zdroje cukru vo vašej strave.
Ovocie vhodné pre diabetikov
Odporúčané sú najmä citrusové plody a bobuľové ovocie pre vysoký obsah vitamínu C.
Mýtus 3: Diabetes je spôsobený konzumáciou príliš veľkého množstva cukru
Diabetes 1. typu nie je spôsobený stravou ani životným štýlom. Vzniká vtedy, keď bunky v pankrease, ktoré produkujú inzulín, zničí imunitný systém.
Rovnako nie je pravdivé tvrdenie, že cukrovku 2. typu spôsobuje konzumácia cukru. Pravdepodobnosť vzniku tohto typu cukrovky je však oveľa vyššia, ak máte nadváhu alebo ste obézni. Strava s vysokým obsahom cukru býva vysokokalorická, čo zvyčajne vedie k zvýšeniu hmotnosti.
Na Slovensku pijeme aj nadpriemerné množstvo nezdravých sladených nápojov. Takisto aj pri na prvý pohľad „nevinne“ vyzerajúcich potravinách, ktoré kupujeme, sa oplatí skontrolovať, či sa pod rôznymi názvami na etikete neskrývajú pridané cukry.

Mýtus 4: Diabetes 2. typu nie je až taký závažný
Hoci nemusíte užívať lieky, ktoré držia pod kontrolou množstvo cukru v krvi, diabetes 2. typu nie je žiadnou „miernejšou“ formou cukrovky.
Svoj stav by ste mali mať dobre pod kontrolou, aby ste sa vyhli vzniku komplikácií, ktoré môžu zahŕňať napríklad stratu zraku, zvýšené riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.
Mýtus 5: Ak máte cukrovku, nemôžete jesť žiadne sladkosti
Ak máte cukrovku 2. typu a jete veľa sladkých jedál, sťažuje to kontrolu hladiny cukru v krvi a vašej hmotnosti. Neznamená to však, že musíte zo svojho jedálneho lístka vylúčiť všetky sladkosti, ale musíte výrazne obmedziť ich konzumáciu z každodennej na veľmi zriedkavú.

Vhodné potraviny
- zelenina (ideálna je zelená zelenina, ktorá má veľa zdraviu prospešných látok, napríklad brokolica, karfiol, uhorka, ale aj mrkva, paradajky)
- chudé mäso a morské ryby
- strukoviny
- zložené cukry a škroby (napríklad sladké zemiaky, ktoré majú nízky glykemický index)
- zdravé tuky (sú napríklad v olivovom oleji, orechoch a semienkach)
- vajcia
- mlieko a maslo
- celozrnné potraviny
- horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa
Nevhodné potraviny
- sladkosti
- výrobky z bielej múky
- čipsy
- cukor a med
- sladené nápoje
- ovocné džúsy
- alkohol a nikotín
- červené a mastné mäso
Mýtus 6: Ľudia s cukrovkou musia dodržiavať špeciálnu diétu
Diéta pre ľudí s cukrovkou je rovnaká ako pre všetkých ostatných, je ňou zdravá, vyvážená strava. Zahŕňa veľa ovocia a zeleniny, ako aj strukoviny, ryby, vajcia, chudé mäso a nízkotučné mliečne výrobky.
Potraviny, ako sú koláče, sušienky a sladkosti, môžete konzumovať len výnimočne a v malom množstve. Odporúča sa piť nápoje bez cukru, ako je voda a nesladený čaj alebo káva.

Vedeli ste?
Zázvor a škorica sú nápomocné pri regulácii glykémie. Bobkový list pozitívne ovplyvňuje inzulín a hladinu tukov v krvi.
Mýtus 7: Ak máte cukrovku, nemôžete piť alkohol
Ak máte cukrovku, stále môžete piť alkohol, ale je dôležité dodržiavať odporúčania, ktoré hovoria maximálne o 14 štandardných jednotkách týždenne.
Ak pijete toľko, uistite sa, že nepijete každý deň a nie viac ako štyri štandardné jednotky denne, čo sú napríklad 4 dl vína.
Ak sa snažíte schudnúť, nezabúdajte, že alkoholické nápoje môžu do jedálneho lístka pridať veľa kalórií, povzbudiť chuť do jedla a znížiť zábrany, čo sťažuje dodržiavanie zdravých stravovacích plánov.

Etanol môže nepriamym účinkom glykémiu znížiť a sacharidy v alkohole môžu, naopak, hodnoty glykémie zvýšiť, preto sa treba mať na pozore.
Alkohol radšej nie
Konzumácia alkoholu nepriaznivo ovplyvňuje glykémiu, preto by diabetici mali konzumovať alkoholické nápoje len pri výnimočných príležitostiach a len v obmedzenom množstve.
Etanol (najmä pri konzumácii tvrdého alkoholu) môže spôsobiť hypoglykémiu. K rizikám patrí, že si zabudnete vziať dávku inzulínu alebo sa nezobudíte na nočnú hypoglykémiu pre tlmivý účinok alkoholu.
Alkoholické nápoje s výrazným množstvom sacharidov môžu glykémiu, naopak, zvýšiť, preto sa alkohol neodporúča konzumovať najmä pred spaním. Snaha korigovať pred spaním zvýšenú glykémiu vyššou dávkou inzulínu môže v tejto situácii ľahšie vyústiť do nočnej hypoglykémie.
Mýtus 8: Ak máte cukrovku, najdôležitejšie je vyhýbať sa cukru
Výživné potraviny, akými sú ovocie, zelenina, mlieko a mliečne výrobky, obsahujú prirodzené a zložené cukry, preto sa odporúča zaradiť ich do jedálneho lístka.
Sladké potraviny, ktorým sa oplatí vyhýbať, sú tie, ktoré okrem kalórií obsahujú len málo živín. Ide o potraviny, ako sú sladkosti a sladké nápoje, ako aj mastné a sladké potraviny, napríklad koláče, sušienky a čokoláda s nízkym obsahom kakaa.
Pozor na skryté cukry, ktoré môžu obsahovať potraviny, ktoré sa „tvária“ ako zdravé. Cukor sa môže pridávať do cereálií alebo jogurtov.
Máte prediabetes?
Ak vám lekár povedal, že máte prediabetes, ktorý je niekedy nazývaný aj hraničný diabetes, neznamená to, že máte cukrovku alebo že ju určite dostanete. Znamená to, že je čas urobiť trvalé zmeny vo vašom životnom štýle, ktoré vám pomôžu predísť alebo oddialiť rozvoj cukrovky 2. typu.
Pomocou zdravého stravovania a fyzickej aktivity sa vám podarí znížiť hmotnosť, a tak aj riziko tohto ochorenia.
Môžete nasledovať aj niektorú z populárnych diét – napríklad stredomorskú alebo DASH, ktorá sa odporúča aj pacientom so zvýšeným krvným tlakom. Rovnako bude účinný aj prechod na vegetariánsku alebo vegánsku stravu.
Nech už ale svoj zdravý jedálny lístok zastrešíte akýmkoľvek názvom, mal by obsahovať veľa zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, orechov, semien a strukovín.
Vylúčiť by ste mali rafinovaných sacharidy a obilniny a červené a spracované mäso. Majte na pamäti, že zdravý spôsob stravovania budete musieť dodržiavať dlhodobo.

Diabetici musia v strave dávať pozor na niekoľko vecí
- Cieľom každého diabetika je udržiavať glykémiu v primeranom rozmedzí zdravého človeka alebo len o niečo vyššom.
- Strava diabetika nie je chudobná, neznamená to, že musí jesť len suché kuracie mäso a brokolicu pripravenú na pare. Diétu si môže prispôsobiť, ale vzhľadom na prísun inzulínu a musí si dávať pozor na niektoré potraviny.
- Diabetik by mal mať približne dve hodiny po jedle vyrovnanú glykémiu, ktorá je v rozmedzí zdravého človeka 3,3 až 3,9 mmol/l.

Ak máte cukrovku…
- Kontrola hladiny cukru v krvi je prioritou a zdravá strava vám v tom pomôže. Rovnako ako vám pomôže schudnúť, ak máte nadváhu. Už 5-percentné zníženie telesnej hmotnosti by mohlo zlepšiť hladinu cukru v krvi.
- V minuloročnej britskej štúdii s ľuďmi s nadváhou a cukrovkou 2. typu sa zistilo, že takmer 9 z 10 ľudí bolo schopných uviesť svoj diabetes do remisie, keď sa príznaky zmiernili alebo celkom vymizli, ak schudli o 15 kg.
- Aj sladené nápoje, v ktorých je cukor nahradený umelým sladidlom, zvyšujú riziko diabetu. Každodenná konzumácia 336 g takéhoto nápoja po celý rok zvyšuje riziko vzniku cukrovky o 18 percent.
- Uistite sa, že jete dostatok zeleniny s každým jedlom. Pridajte ju do polievok, duseného mäsa a karí, aby sa porcia zväčšila, jedlo tak dostane novú farbu, textúru aj chuť.
- Obávate sa, že ste si ovocím príliš zvýšili hladinu cukru? Najprv vylúčte džúsy a smoothies, pretože obsahujú niekoľko kusov ovocia v jednej porcii. Snažte sa jesť ovocie v celku a rozložiť si svoje porcie na celý deň namiesto toho, aby ste ich zjedli všetky naraz.
- Ak sa budete snažiť jesť menej sacharidov, zistíte, že máte v strave zvýšený podiel tukov a bielkovín, preto sa uistite, že konzumujete najmä nenasýtené tuky a vyberáte si chudé mäso ako zdroj bielkovín.