Riešenie má byť jednoduché. Deťom treba od štyroch do šiestich mesiacov veku ponúknuť arašidovú pastu alebo pufovaný arašidový snack. Až o 71 percent sa tak zníži riziko, že budú mať vo veku 13 rokov alergiu na túto potravinu.
„Dôrazne odporúčame, aby sa deti zoznámili s arašidmi do štyroch mesiacov, ak majú ekzém, a do šiestich mesiacov, ak ekzém nemajú,“ radí rodičom Gideon Lack, profesor detskej alergológie na King's College v Londýne. Ako uviedol portál TheGuardian.com, deti s ekzémom majú väčšie riziko vzniku alergie na arašidy. „Zabránite drvivej väčšine prípadov alergie na arašidy a v prípadoch, ak jej nebudete môcť zabrániť, identifikujete problém v čase, keď je liečba oveľa jednoduchšia,“ povedal.
„V posledných desaťročiach sa v mnohých západných krajinách zvýšil počet prípadov alergie na arašidy. V súčasnosti má túto alergiu každé 50. dieťa vo Veľkej Británii, pričom každý rok sa diagnostikuje približne 14 000 nových detí. Hoci 20 percent detí zvyčajne z alergie vyrastie, pre ostatné deti môže tento stav znamenať vyhýbanie sa arašidom po celý život a nevyhnutné obavy z ťažkej alergickej reakcie, ak sa náhodou dostanú do kontaktu s touto potravinou,“ uvádza denník.
Platí pritom, že asi tretina detí s alergiou na arašidy má alergiu aspoň na jeden druh ďalších orechov, ako sú mandle, kešu, pistácie, vlašské orechy či para orechy.
Čítajte viac Účinnú terapiu na alergickú nádchu užíva málokto. Neliečená alergia sa však rozvíja do astmyLyžička trikrát týždenne
Štúdia zverejnená v časopise NEJM Evidence sledovala 508 detí do veku 13 rokov, počas ktorého mohli arašidy jesť alebo sa im vyhýbať podľa vlastného uváženia.
Výsledkom bádania je, že deti v skupine, ktorá konzumovala arašidy v ranom veku, mali až o 71 percent nižšie riziko alergie na arašidy v porovnaní s deťmi v skupine, ktorá sa arašidom vyhýbala.
Výskumníci uviedli, že arašidové maslo alebo arašidové pukance by sa mohli podávať deťom, ktoré sa ešte dojčia, akonáhle budú schopné zvládnuť mäkkú stravu. Treba podávať vrchovatú čajovú lyžičku arašidového masla trikrát týždenne. Pukance možno rozomlieť na pastu. Celým či nasekaným orechom sa treba vyhýbať kvôli riziku zadusenia.