Šalátové bary sú veľmi populárne, pretože vďaka nim majú dovolenkári pocit, že aj počas voľných dní sa stravujú zdravo a robia niečo pre seba. Avšak zradné je, že tak obľúbené šaláty môžu byť živnou pôdou pre rast baktérií.
Podľa Trevora Craiga, experta na testovanie potravín v laboratóriách Microbac, sú najrizikovejšími potravinami v šalátových baroch tie s vysokým obsahom bielkovín. Patrí sem mäso, mliečne výrobky ako syry či smotana, a, samozrejme, vajíčka. „Tieto potraviny majú zvyčajne neutrálne pH a vysokú vlhkosť, čo znamená, že sa v nich rýchlo množia baktérie,“ vysvetlil pre server HuffPost.
Ako dodal potravinársky vedec Bryan Quoc Le: „V mäse, hydine, rybách, mliečnych a vaječných výrobkoch sa s väčšou pravdepodobnosťou vyskytujú mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom, pretože ide o potraviny, ktoré pri spracovaní pravdepodobne prišli do kontaktu s patogénmi.“

Ďalšie rizikové potraviny
Z ostatných potravín predstavujú riziko napríklad klíčky, ktoré sa síce považujú za superzdravé, avšak na svoj rast potrebujú teplé prostredie, čo vyhovuje aj niektorým baktériám, napríklad salmonelám alebo E.coli.
Vanessa Coffmanová, riaditeľka Aliancie na redukciu chorôb z potravín, upozorňuje na ďalšie riziko šalátových barov, a to je ich nedostatočná bezpečnosť. Dovolenkári by podľa nej mali dávať prednosť barom, kde sú jednotlivé jedlá zakryté, čo zabraňuje kontaminácii napríklad pri kýchaní alebo kašľaní. Ako dodáva, šaláty by sa tiež mali pravidelne obmieňať a obnovovať. Obslužný personál musí nosiť rukavice.

Aké sú varovné signály
Určité varovné signály vás môžu upozorniť na väčšiu pravdepodobnosť, že skončíte po konzumácii kontaminovaných potravín na toalete s hnačkou, vracaním či bolesťami brucha. Živočíšne produkty, najmä mliečne výrobky a mäso, by sa mali uchovávať v chladnom prostredí. Pri izbovej teplote by nemali byť viac ako dve hodiny. Živočíšne produkty by mali byť tiež kvôli bezpečnosti jasne oddelené od ostatných zložiek šalátu, najmä od zeleniny, aby ju nemohli kontaminovať.