Nakŕmte nielen brucho, ale aj svoj mozog. Čo treba jesť, keď chcete byť duševne v kondícii

To, čím sa rozhodneme poháňať svoje telo, sa odrazí nielen na čísle na váhe. Strava dokáže ovplyvniť v našom tele takmer všetko – od hustoty kostí až po pamäť.

18.08.2024 13:00
pamäť, mozog, jablko, lekár, doktor Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa štúdie publikovanej v Annals of Neurology môže dodržiavanie diéty MIND spomaliť proces starnutia a znížiť riziko demencie. Je to akási fúzia stredomorskej a DASH diéty, doteraz najlepšie hodnotené stravovacie systémy, ktorá využíva najmä potraviny bohaté na protizápalové antioxidanty.

Doc. Kužela: Aká je to protizápalová strava? Tri rady, ako rozpoznať tie správne potraviny
Video
Zdroj: TV Pravda

Stredomorská strava poskytuje množstvo zdravotných výhod – od zlepšenia zdravia srdca až po reguláciu hmotnosti. DASH diéta bola špeciálne vyvinutá na zníženie krvného tlaku. Obmedzuje príjem sodíka a umožňuje vyšší príjem chudého mäsa než stredomorská strava zameraná najmä na rastlinnú zložku.

V štúdii z roku 2015 publikovanej v časopise Alzheimer's & Dementia sa zistilo, že diéta MIND môže ubrať z nášho kognitívneho veku až sedem a pol roka. Účastníci, ktorí ju veľmi dôsledne dodržiavali, obmedzovali príjem červeného mäsa, spracovaných potravín s prídavkom cukru a vyprážaných jedál, znížili riziko Alzheimerovej choroby a demencie až o 53 percent.

Listová zelenina: potraviny s vysokým obsahom kyseliny listovej, patrí sem aj brokolica alebo ružičkový kel, pomáhajú znižovať hladinu homocysteínu, aminokyseliny, ktorá sa spája aj so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby.

Jedna porcia: 1 šálka varenej alebo 2 šálky surovej listovej zeleniny

Množstvo za týždeň: 6 porcií

Káva alebo zelený čaj: obsahujú kofeín, ktorý pomáha posilniť krátkodobú pamäť.

Jedna porcia: 1 šálka

Hydina: je bohatá na bielkoviny, cholín a železo, ktoré podporujú kognitívne funkcie, a obsahuje málo tuku.

Jedna porcia: 85 g

Množstvo za týždeň: 2 porcie

cuketa Čítajte viac Cuketa je doslova nabitá zdravím. Chráni tráviaci trakt, posilňuje imunitu, upokojí nervy

Citrusové ovocie: nachádza sa v ňom flavón, rastlinná zlúčenina s antioxidačnými vlastnosťami, ktorá podľa amerického výskumu z roku 2017 môžu zlepšiť prietok krvi do mozgu.

Jedna porcia: 1 šálka

Množstvo za týždeň: aspoň 7 porcií

Tučné ryby: omega-3 mastným kyselinám sa vďaka ich protizápalovým vlastnostiam pripisuje schopnosť znižovať riziko Alzheimerovej choroby. Losos alebo konzervovaný tuniak sú bohaté na DHA a EPA. ALA môžete získať z ľanových semienok a iných rastlinných potravín.

Jedna porcia: 85 až 110 g

Množstvo za týždeň: aspoň 2 porcie

Celé zrná: celozrnné výrobky sú bohaté na vlákninu. Pred bielou múkou alebo ryžou uprednostnite hnedú ryžu, farro, ovsené vločky, quinou alebo jačmeň.

Jedna porcia: 1/2 šálky varených celozrnných cestovín, 1 krajec celozrnného chleba alebo 1 šálka celozrnných cereálií

Množstvo za týždeň: aspoň 7× 3 porcie denne

Vajcia: majú vysoký obsah cholínu, ktorý znižuje zápal a posilňuje funkciu mozgu

Jedna porcia: 1 veľké vajce

Množstvo za týždeň: 7× 1 vajce denne

žena, jedlo, zdravá strava, šalát Čítajte viac Ak konzumujete príliš veľa týchto potravín, hrozí vám vyššie riziko demencie

Fazuľa: je plná vlákniny a bielkovín, tvorí základ stredomorskej stravy.

Jedna porcia: 1/2 šálky varenej fazule

Množstvo za týždeň: aspoň 3 porcie

Orechy: majú vysoký obsah polyfenolov, ktoré znižujú riziko vzniku demencie. Napríklad vlašské orechy obsahujú ALA omega-3 mastné kyseliny.

Jedna porcia: malá hrsť orechov alebo 2 lyžice orechového masla

Množstvo za týždeň: 5 porcií

Olivový olej: je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

Jedna porcia: 1 polievková lyžica

Množstvo za týždeň: použite ho namiesto iných olejov a masla, uprednostnite extra panenský olivový olej.

Bobuľové ovocie: sú bohaté na antokyány, kyselinu kávovú, katechíny a kvercetín, to všetko sú protizápalové lát­ky.

Jedna porcia: 1/2 šálky bobúľ

Množstvo za týždeň: aspoň 2 porcie

Horká čokoláda: je plná antioxidantov, flavonoidov a má aj trochu kofeínu. Zamerajte sa na čokoládu, ktorá obsahuje aspoň 70 % kakaa alebo viac.

Jedna porcia: 30 g

Množstvo za týždeň: vychutnajte ju ako príležitostnú pochúťku

Sušené hrozienka: obsahujú bór, ktorý pomáha zlepšovať koncentráciu, koordináciu rúk a očí a pamäť.

Jedna porcia: 40 g

Množstvo za týždeň: konzumujte ich s mierou

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Alzheimer #pamäť #demencia #zdravá strava #Alzheimerova choroba #strata pamäti