Plasty sú umelé materiály – mnohé z nich pochádzajú z ropy alebo iných ropných produktov. Pôsobením tepla a poveternostných vplyvov a dokonca aj trávením zvierat sa môžu rozpadať na menšie častice. Vedci sa čoraz viac zaujímajú o mikroplasty, ktoré môžu byť veľké ako guma na ceruzke alebo malé ako zlomok ľudského vlasu. Nanoplasty, ďalšia oblasť štúdia, sú ešte menšie. Tieto miniatúrne plasty sa našli vo vzduchu, vode a pôde, v mlieku a v balenej aj kohútikovej pitnej vode. Sú aj v rôznych potravinách, vrátane soli, cukru, medu, ryže a morských plodov.
Austrálski vedci v mene Svetového fondu na ochranu prírody vypočítali, že mnoho ľudí každý týždeň skonzumuje zhruba päť gramov plastov z bežných potravín a nápojov, čo zodpovedá jednej kreditnej karte. Tento odhad vedci síce všeobecne neprijímajú, ale často sa objavuje vo verejných zdrojoch.
Je logické, že škodia
Vedci sa stále snažia pochopiť mieru vystavenia sa mikroplastom, keď jedna štúdia za druhou nachádza stopy plastov v telesných tkanivách. „Mikroplasty namerali takmer vo všetkých telesných tkanivách, ktoré podrobili skúmaniu," povedala Tracey Woodruffová, výskumníčka z Kalifornskej univerzity v San Francisku. Vedci dokonca uvádzajú, že ich našli v penise, vo vajíčkach a v placente.
Čítajte viac V mozgu máme niečo, čo tam nepatrí. A je toho toľko, čo sa vojde do čajovej lyžičkySpráva Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2022 dospela k záveru, že na základe dostupných dôkazov neexistuje jednoznačné riziko pre ľudské zdravie. Neexistuje ani jasný signál o rozsiahlom vplyve na verejné zdravie, aspoň pokiaľ ide o úmrtnosť. Miera úmrtnosti na rakovinu, srdcové choroby a mŕtvicu klesá, nie rastie.
Je logické, že škodia
Vedci však začali merať plasty v ľudskom tele – a snažiť sa vyhodnotiť ich vplyv na zdravie – až v posledných rokoch. Niektoré z týchto prác začínajú prinášať výsledky až teraz.
„Je logické, že mikroplasty sú škodlivé, pretože obsahujú toxické chemické látky,“ povedala Woodruffová, ktorá bola členkou tímu, ktorý na žiadosť kalifornských zákonodarcov preveril takmer 2000 štúdií o mikroplastoch. Môže sa napríklad stať, že mikroplasty hrajú úlohu v rastúcom výskyte niektorých druhov rakoviny u mladších ľudí, dodala.
Dostupné informácie naznačujú, že plasty môžu vyvolávať zápaly a spôsobovať ďalšie problematické zmeny zvyšujúce napríklad riziko infarktu a mŕtvice.
Malá štúdia v časopise New England Journal of Medicine zo začiatku tohto roka naznačila, ale nepreukázala, že pacienti s preukázanými plastmi v tepnách sú vystavení väčšiemu riziku úmrtia na infarkt a mŕtvicu. Odborník, ktorý sa na výskume nepodieľal, však naznačil, že štúdia mohla prípadné účinky preceňovať.
„Hoci toho o mikroplastových časticiach a ich škodlivosti pre človeka stále ešte veľa nevieme, informácie, ktoré sú dnes k dispozícii, sú podľa môjho názoru veľmi znepokojivé," povedal doktor Philip Landrigan z vysokej školy Boston College.
Podľa vedcov existujú spôsoby, ako znížiť potenciálnu expozíciu mikroplastom. Jedzte potraviny – najmä čerstvé ovocie a zeleninu – ktoré si pripravujete doma. Neohrievajte jedlo v mikrovlnnej rúre v plaste. Namiesto jednorazových plastových fliaš na vodu si radšej vyberajte opakovane použiteľné nerezové alebo sklenené fľaše.