Hliva ustricová patrí medzi liečivé huby, ktoré sú známe svojimi zdravotnými účinkami. Obsahuje množstvo bioaktívnych látok, ktoré pomáhajú podporovať imunitu, znižovať zápal v tele a prispievať k celkovému zdraviu organizmu. K hlavným zložkám patrí betaglukány, vitamíny (najmä vitamín D), minerály (zinok, selén), aminokyseliny (zlúčeniny, ktoré tvoria základné stavebné bloky bielkovín, sú nutné na rast a obnovu tkanív, tvorbu enzýmov a hormónov a podporu imunity) a antioxidanty (chránia pred škodlivým pôsobením voľných radikálov, ktoré spôsobujú aj rakovinové a srdcovocievne choroby).
Betaglukány sú typ polysacharidov (zložených cukrov), ktoré sa nachádzajú v bunkových stenách rôznych rastlín, húb, obilnín (ovos a jačmeň), kvasiniek a niektorých baktérií. Ide o bioaktívne látky, ktoré sú známe pre svoje priaznivé účinky na ľudský imunitný systém.

Aktivácia imunity
Betaglukány, ktoré sa nachádzajú v hlive, stimulujú imunitný systém tým, že aktivujú makrofágy, neutrofily a ďalšie bunky imunitného systému, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri ničení patogénov a posilňovaní imunity. Tiež regulujú produkciu cytokínov, čo je dôležité pre zníženie zápalových procesov v tele.
Cytokíny sú malé proteíny, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v komunikácii medzi bunkami imunitného systému a v regulácii imunitných odpovedí. Cytokíny môžu škodiť vtedy, keď sa ich produkcia alebo aktivita vymkne spod kontroly a dôjde k nadmernej imunitnej reakcii. Tento nadbytok cytokínov môže spôsobiť prehnaný zápal alebo poškodenie tkanív.

Hliva ustricová sa dá konzumovať ako čerstvá v pokrmoch alebo vo forme doplnkov stravy (prášok, kapsuly, tinktúra). Je vhodné ju užívať preventívne počas chladnejších mesiacov, keď je vyššie riziko prechladnutia a infekcií, alebo pri oslabenej imunite. Pre maximálny účinok sa odporúča pravidelnosť a dlhodobé užívanie, keďže betaglukány postupne stimulujú imunitný systém.
Pre dospelých sa odporúča denná dávka betaglukánov v rozmedzí 100 až 300 miligramov. Ak konzumujete čerstvú hlivu, je ideálne zaradiť ju do jedálnička aspoň dva- až trikrát týždenne, približne v množstve 50 až 100 gramov na porciu. Hlíva je vhodná aj pre deti, najmä vo forme sirupov alebo kapsúl s nižšou dávkou. Odporúča sa začať s nižšími dávkami a postupne zvyšovať. Pre deti od troch rokov sa zvyčajne odporúča denná dávka okolo 50 až 100 miligramov betaglukánov, v závislosti od hmotnosti a veku. Vždy je vhodné konzultovať užívanie hlívy u detí s lekárom, aby sa zabezpečila správna dávka a vylúčili možné alergické reakcie.
Do lesa na hlivu!
Hliva ustricová je drevokazná huba, ktorá rastie hlavne na kmeňoch a pňoch listnatých stromov, najmä bukov, vŕb a topoľov. Najčastejšie sa s ňou môžeme stretnúť od jesene do jari, najmä počas vlhkých a miernych období. Optimálnym obdobím na zber hlivy sú jesenné mesiace, ale vďaka jej odolnosti voči mrazu ju možno nájsť aj v zime, čo ju robí dostupnou práve v čase, keď je telo najviac vystavené chorobám. Hliva rastie v trsoch a má charakteristický vzhľad s klobúčikom tvaru ustrice, odtiaľ pochádza aj jej názov.