K prenosu na človeka dochádza pri úzkom kontakte s infikovanými chorými vtákmi, ich fekálnymi produktmi, infikovanou krvou a orgánmi. Rizikom môžu byť aj vodné plochy kontaminované vírusom vtáčej chrípky. „Z toho dôvodu sa neodporúča kúpať sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých sa našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá,“ špecifikoval úrad.
Podstatná je podľa ÚVZ aj dôkladná tepelná úprava potravín. Pokrm z hydiny a vajec je potrebné upraviť tak, aby teplota dosiahla najmenej 70 stupňov Celzia, teda vajcia by sa mali variť minimálne šesť minút. „Neodporúča sa konzumovať surové alebo nedostatočne tepelne upravené pokrmy z hydiny (vrátane vajec),“ doplnil.
Pri manipulácii s mäsom a vajíčkami z hydiny je dôležité dôkladné a časté umývanie rúk. „Hydinu a vajcia skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín, používať oddelené náradie, riady a pomôcky, ako napríklad nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami,“ uviedol ÚVZ. Radí hydinu rozmrazovať na podnose v chladničke a odstraňovať obaly, v ktorých bola zabalená.
Čítajte viac Vtáčia chrípka môže napadnúť aj človeka. Ako doma manipulovať s hydinou a vajíčkamiSledovať svoj stav
V prípade spozorovania uhynutého vtáctva úrad odporúča vyvarovať sa kontaktu s uhynutým vtáctvom a kontaminovanými predmetmi, ako je povrch vajec či predmety v kuríne. „Čo najskôr nahlásiť informáciu o uhynutom vtáctve na telefónne číslo 112 alebo orgánom Štátnej ochrany prírody SR,“ odporučil s tým, že je dôležité dodržiavať odporúčania Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR a informovať ich v prípade zmeny správania sa hydiny.
Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým a uhynutým vtáctvom, by mali podľa ÚVZ sledovať svoj zdravotný stav. „V prípade vzniku príznakov chrípky a chrípke podobného ochorenia bezodkladne kontaktovať ošetrujúceho lekára,“ uzatvoril.
Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Príznaky ochorenia horných dýchacích ciest nemusia byť prítomné u všetkých pacientov. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.