Práve preto sme pre vás pripravili tento veľký test. Zistite, koľko toho o zdravej výžive skutočne viete. Aká porcia bielkovín je tak akurát? Môžete to prehnať s ovocím? A je rozdiel v tom, či zjete čokoládu, alebo vypijete sladený nápoj? Aký je najlepší zdroj horčíka? Vedeli ste, že v petržlenovej vňati je veľké množstvo draslíka?
Možno budete prekvapení, možno šokovaní, ale určite sa niečo nové dozviete. Vezmite si pero, vyvetrajte si hlavu (a možno aj chladničku) a pripravte sa na úprimné stretnutie s realitou vašich stravovacích návykov. Veď ako sa hovorí, človek je to, čo je. Alebo to, čo si myslí, že je?
1. Ktoré jedlo má nižšiu energetickú hodnotu?
- šúľance s makom
- bryndzové halušky
- obe jedlá majú rovnakú energetickú hodnotu
2. Koľko banánov môžete zjesť, ak je denné odporúčané množstvo ovocia 300 g?
- jeden veľký banán
- tri malé banány
- dva stredne veľké banány
3. Koľko čajových lyžičiek cukru denne skonzumuje priemerný Slovák?
- 9 čajových lyžičiek
- 17 čajových lyžičiek
- 25 čajových lyžičiek
4. Aký je hlavný rozdiel medzi konzumáciou čokoládovej tyčinky a vypitím sladeného nápoja?
- sladený nápoj má viac kalórií než čokoládová tyčinka
- sladený nápoj zasýti viac ako čokoládová tyčinka
- čokoládová tyčinka obsahuje tuky, ktoré v nápoji nie sú
5. Aké sacharidy by mali tvoriť väčšinu nášho denného príjmu?
- jednoduché cukry
- polysacharidy
- cukry zo sladkostí a sladených nápojov
6. Čo sa stane, keď konzumujeme príliš veľa jednoduchých cukrov?
- zvýši sa hladina cukru v krvi, čo spôsobí pocit sýtosti na dlhý čas
- jednoduché cukry sa automaticky premenia na polysacharidy
- hladina cukru v krvi prudko stúpne a potom rýchlo klesne, čo vyvolá pocit hladu
7. Ako môžete obmedziť chuť na sladké?
- konzumáciou sladkostí v menších množstvách počas celého dňa
- zlepšením životosprávy vrátane dostatku spánku, pravidelného jedla a pohybu
- vynechaním všetkých sacharidov zo stravy
8. Ktoré potraviny patria medzi najlepšie zdroje vody?
- zemiaky, mrkva a kapusta
- šalát, zeler a uhorka
- banány, jablká a hrušky
9. Ktoré jedlo vám podľa odborníkov predĺži život o 16 minút, ak ho skonzumujete 3-krát týždenne?
- losos pripravený na pare
- hnedá ryža s čiernou fazuľou
- párok v rožku
10. Prečo odborníci tvrdia, že biele pečivo nie je hlavnou príčinou nadváhy?
- pretože biele pečivo má menej kalórií než celozrnné
- pretože biele pečivo obsahuje viac vlákniny
- pretože problém spočíva v tom, čo si na pečivo dávame – maslo, salámy či syry

11. Aký je hlavný rozdiel medzi bielym a celozrnným pečivom?
- celozrnné pečivo má viac vlákniny, ktorá prospieva tráveniu a imunite
- celozrnné pečivo má oveľa menej kalórií než biele
- biele pečivo neobsahuje žiadne sacharidy
12. Ak chcete schudnúť, mali by ste jesť menšie porcie niekoľkokrát denne?
- áno, malé porcie viackrát denne podporujú chudnutie
- nie, pravidelné jedlo 3-krát denne je efektívnejšie
- áno, ak neprejdú viac ako dve hodiny medzi jedlami
13. Aké je odporúčané tempo chudnutia pre zdravé a udržateľné výsledky?
- 0,5 až 1 kg za týždeň
- 2 až 3 kg za týždeň
- žiadny limit, čím viac, tým lepšie
14. Viete, čo označuje pojem skinny fat?
- človeka s nízkym množstvom tuku a vysokým podielom svalov
- osobu, ktorá má podváhou a zároveň má vysoké množstvo tuku
- človeka, ktorý má podľa BMI zdravú hmotnosť, ale má málo svalov a veľa tuku
15. Koľko kilogramov zeleniny skonzumuje priemerný Slovák za rok v porovnaní napríklad s Grékom?
- len 1/3
- takmer 1/2
- až 2/3
16. Čo je dôležité pre prevenciu neovládateľných chutí?
- vynechávanie raňajok a obmedzenie tekutín
- dostatok spánku a pravidelný režim stravovania
- konzumácia polotovarov a pečiva
17. Čo najčastejšie spôsobuje chuť na sladké, ako je čokoláda?
- nedostatok hormónu sérotonínu, ktorý zlepšuje náladu
- príliš veľa pohybu, ktorý vyčerpáva energetické zásoby
- nedostatok cukru a tuku v strave
18. Čo môže znamenať neodolateľná chuť na slané jedlá?
- nedostatok energie a nízku hladinu cukru v krvi
- dehydratáciu alebo nedostatok minerálov, ako je vápnik
- prebytok vody v tele
19. Prečo sa neviete dojesť cestovín či pečiva?
- máte nedostatok kalórií alebo deficit chrómu
- spôsobuje to príliš vysoký príjem sacharidov
- na vine je nadbytok minerálov, ako je železo

20. Ktoré jedlo má nižšiu energetickú hodnotu?
- kurací rezeň s ryžou
- kuracie prsia s broskyňou a so syrom a s ryžou ako prílohou
- obe jedlá majú rovnakú energetickú hodnotu
21. Ktoré z nasledujúcich pravidiel pomáha udržať hmotnosť pod kontrolou?
- jedzte neskoro počas dňa, aby ste znížili večerný hlad
- jedzte častejšie mimo domova, aby ste mali pestrý jedálny lístok
- nejedzte sami a vyhýbajte sa jedeniu pred televízorom
22. Čo by ste mali urobiť, ak chcete mať zdravý spánok a stabilnú hmotnosť?
- nejesť po 19. hodine, vypnúť techniku o 21.00 a spať minimálne 7 hodín
- jesť malé jedlá až do polnoci a spoliehať sa na melatonín na zaspávanie
- nesledovať televíziu do neskorých hodín a ísť spať vtedy, keď sa cítite unavení
23. Je prerušovaný pôst zdravý?
- prerušovaný pôst znižuje riziko civilizačných ochorení
- prerušovaný pôst nemá žiadny pozitívny vplyv na ľudské zdravie
- prerušovaný pôst je škodlivý a vedie k oslabeniu imunity a úbytku svalovej hmoty
24. Ako hladovanie ovplyvňuje metabolizmus tela?
- spomaľuje metabolizmus
- výrazne urýchľuje metabolizmus a je ideálny spôsob chudnutia
- nemá žiadny vplyv na metabolizmus tela
25. Aké sú zdravotné riziká sedavého spôsobu života?
- spôsobuje úmrtnosť porovnateľnú s fajčením
- nemá žiadny vplyv na zdravie človeka
- je prospešný pre ľudský organizmus
26. Ak máte dobrú fyzickú kondíciu, môžete byť zdraví, aj keď máte nadváhu?
- nie, nadváha vždy znamená zdravotné riziko bez ohľadu na fyzickú kondíciu
- áno, dobrá fyzická kondícia môže čiastočne kompenzovať negatívne vplyvy nadváhy
- fyzická kondícia nemá žiadny vzťah k nadváhe a zdraviu
27. Aká je odporúčaná prestávka medzi tréningami?
- už po 2 až 3 dňoch od poslednej pohybovej aktivity klesá citlivosť buniek na inzulín
- k negatívnym zmenám dochádza až po mesiaci úplného telesného pokoja
- zníženie fyzickej aktivity nemá žiadny vplyv na svalovú hmotu a metabolizmus
28. Čo je to viscelárny tuk?
- ukladá sa okolo orgánov v brušnej dutine
- je užitočný a čím ho je viac, tým je človek zdravší
- nachádza len pod kožou a nemá vplyv na zdravie orgánov
29. Kedy je vhodné brať vitamín D?
- kedykoľvek počas dňa, nezáleží na type jedla ani na dennej dobe
- večer, lebo podporuje spánok
- ráno alebo cez deň s mastnými potravinami

30. Môžu sa vápnik a železo užívať spolu?
- vápnik nemá žiadny vplyv na vstrebávanie železa
- medzi užitím vápnika a železa by mal byť odstup 2 až 3 hodín
- vápnik zvyšuje vstrebávanie železa v tele
31. Môžu sa vápnik a horčík užívať spolu?
a)nie, vápnik bráni horčíku vo vstrebávaní
- súčasné užívanie vápnika a horčíka neovplyvňuje ich vstrebávanie
- nie, horčík sa vstrebáva rýchlejšie ako vápnik
32. Prečo môže byť pocit smädu u niektorých ľudí nespoľahlivý?
- pocit smädu je u všetkých ľudí rovnaký a vždy spoľahlivo signalizuje potrebu napiť sa
- pocit smädu si môžeme ľahko zameniť s pocitom hladu
- smäd je vždy presným ukazovateľom toho, koľko tekutín telo potrebuje
33. Ktoré životne dôležité orgány najčastejšie poškodzuje diabetes?
- žalúdok a pľúca
- kožu, oči a vlasy
- obličky, srdce a nervy
34. Aký vplyv má diabetes 2. typu na dĺžku života, ak nie je včas a správne liečený?
- môže skrátiť život až o 16 rokov
- nemá žiadny vplyv na dĺžku života
- skracuje život o 2 roky
35. Čo je nealkoholové stukovatenie pečene a ako súvisí so zvýšeným príjmom cukru?
- ochorenie pečene spôsobené nadmerným ukladaním tuku v pečeňových bunkách v dôsledku nadmerného príjmu cukrov a fruktózy v strave
- druh vírusovej infekcie, ktorá postihuje pečeň pri konzumácii sladkostí
- typ dedičnej choroby, ktorá sa vyskytuje len u ľudí s nadváhou
36. Viete, čo je prediabetes?
- vážne ochorenie, pri ktorom musíte okamžite začať užívať inzulín
- genetická porucha, ktorá sa vyvíja len u ľudí starších ako 60 rokov
- mierne zvýšená hladina cukru v krvi – vyššia ako normálna, ale nižšia ako hodnoty diagnostikované ako diabetes mellitus 2. typu
37. Je pravda, že niektorí ľudia môžu prestať brať lieky na cukrovku, ak schudnú, upravia si jedálny lístok a cvičia?
- áno
- nie
38. Koľko porcií zeleniny a ovocia by ste mali skonzumovať denne?
- 5 až 7 porcií denne
- 3 až 5 porcií denne
- 2 až 3 porcie denne
39. Čo má viac vápnika?
- pohár mlieka
- šálka vareného kelu kučeravého
- šálka špenátu